Έπεσαν οι μάσκες: Μόνο η Ν.Δ. απέρριψε την πρόταση περί Προανακριτικής για τα Τέμπη


Απροκάλυπτα στον δρόμο της συγκάλυψης για το έγκλημα στα Τέμπη πορεύεται η Νέα Δημοκρατία. Λίγες ημέρες μετά την υπερψήφιση της πρότασης του ΚΚΕ για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, η Ν.Δ. μπλόκαρε τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής για σύσταση
Προανακριτικής Επιτροπής για το δυστύχημα με τους τουλάχιστον 57 νεκρούς, που έλαβε χώρα το βράδυ της 28ης Φεβρουαρίου του 2023.

Έπειτα από συνεδρίαση 15 και πλέον ωρών στην Ολομέλεια της Βουλής, το κόμμα της Ν.Δ. ήταν το μόνο που καταψήφισε τις σχετικές προτάσεις, τη στιγμή που σύσσωμα τα κόμματα της αντιπολίτευσης τάχθηκαν υπέρ. Με τον τρόπο αυτό, η κυβέρνηση σφράγισε ερμητικά την πόρτα στο ενδεχόμενο διερεύνησης τυχόν ποινικών ευθυνών τεσσάρων πρώην υπουργών, μεταξύ των οποίων και του Κώστα Αχ. Καραμανλή που ήταν υπουργός Υποδομών και Μεταφορών όταν συνέβη το έγκλημα στα Τέμπη. Οι άλλοι τρεις ήταν οι Κωστής Χατζηδάκης, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και Χρήστος Σπίρτζης.

Το κυβερνητικό αφήγημα

Στις ομιλίες τους, κυβερνητικά στελέχη επιχείρησαν να πείσουν πως η Εξεταστική Επιτροπή είναι αρκετή προκειμένου να προσδιοριστούν οι αιτίες του τραγικού δυστυχήματος, πως η πολύνεκρη τραγωδία δεν συνδέεται με την αμαρτωλή σύμβαση 717 για την ασφάλεια του σιδηροδρομικού δικτύου και πως δεν προκύπτουν ποινικές ευθύνες υπουργών.

Μάλιστα, υπουργοί πέρασαν και στην αντεπίθεση, κατηγορώντας ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ πως προσπαθούν να αλλάξουν την ατζέντα από το πραγματικό διακύβευμα και πως επιχειρούν πολιτική εκμετάλλευση της τραγωδίας.

Χαρακτηριστική ήταν η τοποθέτηση του υπουργού Επικρατείας Μάκη Βορίδη, που απέρριψε τις προτάσεις των δύο κομμάτων, υποστηρίζοντας ότι δεν εδράζονται σε νομικά επιχειρήματα με ποινικό έρεισμα. Υποστήριξε ότι «ο κατάλληλος χώρος για να γίνει η συζήτηση είναι η Εξεταστική Επιτροπή, ώστε εκεί να προκύψει αν τυχόν υπάρχει ανάγκη για έλεγχο των ποινικών ευθυνών».

Νωρίτερα, ο εισηγητής της Ν.Δ., Κώστας Καραγκούνης, είπε απευθυνόμενος σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ πως «προσπαθείτε να στρέψετε αλλού την έρευνα και όχι στην πραγματική διάσταση που επιβάλλεται» και υποστηρίζοντας πως «το κατηγορητήριο είναι σαθρό, καθώς εύκολα και αναντίρρητα με όσα αναγράφονται σε αυτό προκύπτει ότι δεν τίθεται ζήτημα ποινικού ελέγχου υπουργού».

Όσο για τον Κ. Αχ. Καραμανλή, αυτός εμφανίστηκε για άλλη μια φορά προκλητικός στη Βουλή, βαδίζοντας σταθερά στη γραμμή της αποποίησης ευθυνών και αναλαμβάνοντας μόνο την «αντικειμενική πολιτική ευθύνη».

Keywords
Τυχαία Θέματα