Εργαλείο για την βιώσιμη ανάπτυξη η «πράσινη οικονομία»

Ζούμε σε μια πράσινη οικονομία; Έχει επιτευχθεί πρόοδος στην Ευρώπη, σε αυτή την κατεύθυνση; Τι πρέπει να προσεχθεί; Σε αυτά τα ερωτήματα προσπαθεί να δώσει απάντηση, έκθεση που έδωσε, πρόσφατα, στη δημοσιότητα ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος (EEA).

Η επιλογή του χρόνου δεν είναι τυχαία, καθώς ένα από τα δύο θέματα στα οποία θα επικεντρωθεί η διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών, Rio+20, σε λίγες εβδομάδες, είναι «Η πράσινη οικονομία, ως εργαλείο για τη βιώσιμη ανάπτυξη και την εξάλειψη της φτώχειας» (το άλλο είναι «Θεσμικό πλαίσιο για τη βιώσιμη ανάπτυξη»)...
Το γεγονός
ότι το Ρίο εστιάζει στην πράσινη ανάπτυξη «αντικατοπτρίζει τη σημασία που έχει αυτό το θέμα, ως περιβαλλοντική προτεραιότητα-κλειδί και είναι ιδιαίτερα επίκαιρο, δεδομένου ότι μπορεί να προσφέρει διέξοδο προς μια νέα οικονομική ανάπτυξη και δημιουργία θέσεων εργασίας, ως απάντηση στη σημερινή σοβαρή οικονομική κρίση, που αντιμετωπίζει η Ευρώπη» επισημαίνει η εκτελεστική διευθύντρια του EEA, Ζακλίν Μακγκλέιντ.

Στην έκθεση δίνεται η ευκαιρία στους Ευρωπαίους πολίτες και σε αυτούς που χαράσουν πολιτικές να διαπιστώσουν και να στοχαστούν για το πού βρίσκεται η Ευρώπη όσον αφορά επιμέρους πλευρές της πράσινης οικονομίας. Η «Έκθεση Περιβαλλοντικού Δείκτη 2012» παρουσιάζει καθιερωμένους δείκτες, που απεικονίζουν την πρόοδο προς την ενεργειακή αποδοτικότητα, καθώς και δείκτες που σκιαγραφούν το κίνδυνο να υπερβεί η Ευρώπη κάποια περιβαλλοντικά όρια.

Κάποιοι από τους δείκτες, που παρουσιάζονται στην έκθεση, δείχνουν ενθαρρυντικές τάσεις, κάποιοι άλλοι επισημαίνουν σημεία, στα οποία πρέπει να δοθεί προσοχή, αναφέρει το ΑΜΠΕ.

Αναντίρρητα, οι περιβαλλοντικές πολιτικές που, εδώ και κάποια χρόνια, υλοποιούνται στην Ευρώπη έχουν βοηθήσει τους πολίτες να χρησιμοποιούν πιο αποδοτικά τους φυσικούς πόρους. Λιγότερο επιτυχείς, ήταν οι πολιτικές που είχαν στόχο να κάνουν τα οικοσυστήματα στην ήπειρο, πιο ανθεκτικά, δηλαδή να μπορούν να παρέχουν τις υπηρεσίες ενός οικοσυστήματος, παρά τις αλλαγές που υφίστανται.

Έξι είναι οι περιβαλλοντικοί άξονες, στους οποίους ο EEA αποτιμά την πρόοδο που έχει συντελεστεί στην Ευρώπη.

Όσον αφορά τις εκπομπές αζώτου και τις απειλές στη βιολογική ποικιλότητα, ο ΕΕΑ διαπιστώνει πρόδο στη μείωση της ρύπανσης που προκαλεί οξίνιση- δηλαδή, την απόθεση οξεοποιητικών ρύπων (SO2, ΝΟx, ΝΗ3) στη βλάστηση, τα επιφανειακά ύδατα, το χώμα και τα κτίρια, που επηρεάζει τους βιολογικούς πληθυσμούς και τα δάση, δημιουργεί όξινα νερά στο υπέδαφος, τα οποία προξενούν ζημιές στα συστήματα παροχής πόσιμου νερού και είναι επιβλαβής για τα κτίρια και τα μνημεία- και ευτροφισμό, ο οποίος προξενείται από την απόθεση ενώσεων αζώτου (ΝΟx και ΝΗ3), οδηγεί σε αλλαγές των χερσαίων οικοσυστημάτων, όπως αλλαγές στη σύνθεση και τη βιοποικιλότητα της φυτοκοινωνίας και συμβάλλει, μαζί με την οξίνιση και το όζον της τροπόσφαιρας, στη φθίση των δασών. Ωστόσο, οι εκπομές αζώτου από τα βοθρολύματα και τις αγροκαλλιέργειες παραμένουν σε υψη
Keywords
Τυχαία Θέματα