Η απόφαση της Χάγης για το Σκοπιανό θα είναι χαστούκι στις Ελληνικές θέσεις

Μπλόκαρε η Ελλάδα την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ τον Απρίλιο του 2008;Είναι η Ελλάδα που παραβιάζει την ενδιάμεση συμφωνία του 1995 καιυποσκάπτει την προοπτική διευθέτησης του προβλήματος της ονομασίας τηςπΔΜ ή μήπως για το αδιέξοδο ευθυνεται η FYROM που καπηλεύεται ελληνικάσύμβολα
όπως ο ήλιος της Βεργίνας, δημιουργεί ψεύτικες ρίζες για ναπροσκολληθεί σε ένα παρελθόν που δεν της ανήκει τοποθετώντας παντούαγάλματα του Μεγαλέξανδρου και καλλιεργεί στους πολίτες της τηνψευδαίσθηση ότι η "Μακεδονία" φτάνει μέχρι το Αιγαίο;

Μπορεί από αύριο 5 Δεκεμβρίου να υποχρεωθεί η Ελλάδα να συναινέσει στηνείσοδο των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς τη θέλησή της;Είναι δυνατόν δηλαδή ένα δικαστήριο να .....αναγκάσει την Ελλάδα ναεκχωρήσει κυριαρχία στους γείτονες που οικειοποιούνται την ελληνικήιστορία;

Τα ερωτήματα αυτά θα απαντήσει στις 11 το πρωί της Δευτέρας 5 Δεκεμβρίουαπό τη Χάγη ο Ιάπωνας Χισάσι Οβάντα. Ο άγνωστος στους Έλληνες δικαστήςείναι πρόεδρος του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης και ο άνθρωπος που θαανακοινώσει την ετυμηγορία των 15 "σοφών" του Διεθνούς Δικαστηρίου.

Έτσι θα ολοκληρωθεί η τριετής δικαστική διαμάχη της Ελλάδας και τωνΣκοπίων που ξεκίνησε στις 17 Νοεμβρίου του 2008, όταν η πΓΔΜ προσέφυγεστο ΔΔΧ εγκαλώντας την Αθήνα ότι παραβίασε την παράγραφο 1 του άρθρου 11της ενδιάμεσης συμφωνίας ζητώντας από τους δικαστές να υποχρεώσουν τηνΕλλάδα να μην φέρει ποτέ ξανά αντιρρήσεις σχετικά με την είσοδο τηςFYROM σε διεθνείς οργανισμούς.

Τι θα λέει η απόφαση

Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν πως η απόφαση των 15 δικαστών θα είναιευνοϊκή για τα Σκόπια και ράπισμα για την Ελλάδα, αφού το Δικαστήριο τηςΧάγης θα αποφαίνεται ότι η τότε κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή δεσυναίνεσε στην είσοδο των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ το 2008 γεγονός που θαμεταφραστεί ως παραβίαση της ενδιάμεσης συμφωνίας.

Το ερώτημα είναι τι θα αποφασίσουν οι δικαστές στο αίτημα της FYROM ναεπιβληθεί στην Ελλάδα να μην φέρει ποτέ ξανά αντιρρήσεις στην ένταξη τηςπΓΔΜ σε διεθνείς πολυμερείς οργανισμούς. Επί της ουσίας, αν τοΔικαστήριο δικαιώσει τα Σκόπια θα επιβάλλει στην ελληνική πλευρά τονταπεινωτικό όρο να αλλάξει την πολιτική της.

Ο παραλογισμός της όλης υπόθεσης είναι ότι οι Σκοπιανοί, στην προσφυγήτους στο ΔΔΧ ισχυρίζονται ότι η υποτιθέμενη παραβίαση από την Ελλάδα τηςενδιάμεσης συμφωνίας είναι άσχετη(!) με την διαφορά των δύο χωρών στοθέμα του ονόματος.

Σε περίπτωση που -αμέσως ή εμμέσως- οι 15 δικαστές αποδεχθούν τονπρωτοφανή συλλογισμό των Σκοπιανών θα έρθουν σε σύγκρουση με τιςαποφάσεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ που έχουν επανειλημμένως διακηρύξει ότι ηπΓΔΜ δεν μπορεί να γίνει μέλος στους οργανισμούς αυτούς χωρίςπροηγουμένως να έχει εξευρεθεί αμοιβαία αποδεκτή λύση με την Ελλάδα στοθέμα του ονόματος.

Σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία της ολοκλήρωσης μίας δικαστικής μάχης με ταΣκόπια, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν θα βρίσκεται στην Ελλάδαγια επίσημη επίσκεψη. Την ώρα μάλιστα που
Keywords
Τυχαία Θέματα