Η τρομακτική εμπειρία για τους 330 επιβαίνοντες στον «Αχαιό»...


Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ναυτιλίας ίσως πρέπει να επανεξετάσει το «απαγορευτικό απόπλου»...

Μια πολύ άσχημη αλλά και επικίνδυνη εμπειρία, έζησαν το πρωί του Σαββάτου, οι 330 επιβάτες αλλά και το πλήρωμα του επιβατηγού-οχηματαγωγού πλοίου «Αχαιός». Το πλοίο εκτελούσε δρομολόγιο από Πειραιά προς Αίγινα και το οποίο πραγματοποιήθηκε κανονικά, καθώς το απαγορευτικό που εκδόθηκε το πρωί, ίσχυε μόνο για τα ταχύπλοα του Αργοσαρωνικού και όχι για τα συμβατικά πλοία...

Ωστόσο

τα πράγματα εξελίχθηκαν πολύ άσχημα, καθώς κατά τη διάρκεια του πλου προς το λιμάνι της Αίγινας, από τους κραδασμούς λόγω του ισχυρού κυματισμού, έσπασε ένας υαλοπίνακας, στο χώρο επιβατών του πλοίου, χωρίς ευτυχώς να υπάρξει τραυματισμός. Σύμφωνα με την ενημέρωση του πλοιάρχου προς τις Λιμενικές Αρχές του Πειραιά και της Αίγινας, το πλοίο έκανε πολλές προσπάθειες να προσεγγίσει το λιμάνι της Αίγινας. Έπειτα από πολλές δυσκολίες τα κατάφερε και αποβίβασε μόνο 50 άτομα, καθώς στη συνέχεια κρίθηκε επισφαλής η αποβίβαση των υπολοίπων επιβατών και των 38 ΙΧ, 6 φορτηγών, 8 δικύκλων και 3 λεωφορείων. Το πλοίο επέστρεψε στο λιμάνι του Πειραιά, όπου αποβίβασε με ασφάλεια τους επιβάτες του.

Με τον κατάπλου του πλοίου στο λιμάνι του Πειραιά, πραγματοποιήθηκε έκτακτη επιθεώρηση από επιθεωρητή τομέα ενδιαίτησης της Επιθεώρησης Πλοίων, όπου διαπιστώθηκε η προσωρινή επισκευή και στεγανοποίηση του υαλοπίνακα στον χώρο ενδιαίτησης του πλοίου και επιτράπηκε η συνέχιση των πλόων του.

Το απόγευμα του Σαββάτου εξέδωσε ανακοίνωση η πλοιοκτήτρια εταιρεία "Saronic Ferries" η οποία προχωρά σε διευκρινίσεις για το τι ακριβώς συνέβη. Σύμφωνα λοιπόν με όσα υποστηρίζει, «το πλοίο αναχώρησε κανονικά από τον λιμένα του Πειραιά στις 07:45. Ο καιρός κατά την αναχώρηση ήταν Δ-BΔ 5-6 BF, με προβλέψεις να εντείνονται σε Δ-ΒΔ 6-7 BF, ωστόσο, κατά την άφιξη στο λιμάνι της Αίγινας, επικρατούσαν τοπικοί άνεμοι Δ-ΒΔ 8-9 BF, προκαλώντας υπερβολικό κυματισμό που κάλυπτε ολοκληρωτικά την προβλήτα.

»Ο πλοίαρχος, δίνοντας προτεραιότητα στην ασφάλεια των επιβατών και του πληρώματος, προσέδεσε το πλοίο με ασφάλεια, παρά τις δύσκολες καιρικές συνθήκες. Λόγω του έντονου κυματισμού και των αντίξοων συνθηκών στην προβλήτα, η παραμονή του πλοίου και η ασφαλής αποβίβαση επιβατών και οχημάτων δεν ήταν εφικτή. Ως εκ τούτου, ο πλοίαρχος, σε συνεννόηση με το λιμεναρχείο, αποφάσισε να αποπλεύσει από τον λιμένα και μετά από ένα διάστημα παραμονής αναμένοντας την βελτίωση του καιρού, να επιστρέψει στον Πειραιά.

»Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, λόγω του κραδασμού από τον κυματισμό, παρατηρήθηκε θραύση υαλοπίνακα στο σαλόνι του πλοίου. Άμεσα ελήφθησαν τα προβλεπόμενα μέτρα αντιμετώπισης από το πλήρωμα με τοποθέτηση ξύλινου επιθέματος, σύμφωνα με τις διαδικασίες ασφαλούς πλεύσης της πλοιοκτήτριας εταιρείας. Από τη θραύση του κρυστάλλου δεν υπήρξε τραυματισμός επιβάτη.

»Κατά την άφιξη του πλοίου στον λιμένα του Πειραιά, πραγματοποιήθηκε έλεγχος από την Επιθεώρηση Εμπορικών πλοίων και το πλοίο κρίθηκε αξιόπλοο, συνεχίζοντας τα δρομολόγιά του κανονικά. Όσοι επιβάτες επέστρεψαν στον Πειραιά και επιθυμούσαν να συνεχίσουν το ταξίδι τους, μεταφέρθηκαν με το επόμενο δρομολόγιο του πλοίου στις 15:15, ενώ οι υπόλοιποι αποζημιώθηκαν σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες. Η πλοιοκτήτρια εταιρεία "Αχαιός Ferris" ,μέλος της "Saronic Ferries", ευχαριστεί τους επιβάτες για την κατανόηση και τη συνεργασία τους σε αυτές τις δυσμενείς συνθήκες».

Να σημειώσουμε όμως ότι καλές είναι οι ανακοινώσεις του Αρχηγείου του Λιμενικού και της πλοιοκτήτριας εταιρείας, αλλά κάποια στιγμή η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ναυτιλίας ίσως πρέπει να επανεξετάσει το «απαγορευτικό απόπλου» πριν συμβεί καμιά νέα τραγωδία, γιατί τότε θα είναι αργά...

Keywords
Τυχαία Θέματα