Κάθε κόμμα και τον χαβά του και η Δεξιά στα σίγουρα...


Τα κόμματα βάζουν τους στόχους τους για τις ευρωεκλογές. Η Νέα Δημοκρατία πιστεύει ότι η πρωτιά της δεν θα αμφισβητηθεί. Συνηγορούν οι δημοσκοπήσεις, που της δίνουν άνετο προβάδισμα, και η καχεκτική παρουσία της αντιπολίτευσης.


Εχει συμφιλιωθεί με την ιδέα ότι θα... έχει κάποιες απώλειες επειδή πολλοί πολίτες στις ευρωεκλογές ψηφίζουν πιο χαλαρά -άλλοι στέλνουν προειδοποιητικά
μηνύματα επιλέγοντας διπλανά κόμματα, άλλοι προτιμούν την αποχή- ωστόσο δεν θέλει να δημιουργηθεί αντικυβερνητικό ρεύμα που θα τη βάλει σε περιπέτειες.
Θα προσπαθήσει να αποφύγει ενέργειες που θα προκαλέσουν προβλήματα στη συνοχή της. Στο εσωτερικό της υπάρχουν φωνές που είναι ενοχλητικές για το σύστημα Μητσοτάκη και μπορεί να πάρουν τη μορφή μαζικής αντίδρασης. Ποια είναι τα θέματα-κλειδιά; Ο πολιτικός γάμος των ομόφυλων ζευγαριών και η τεκνοθεσία, τα μνημόνια συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία, η αποτυχία της να υπηρετήσει το δόγμα «τάξη και ασφάλεια», η ακρίβεια.
Το θέμα της ασφάλειας θα επιχειρήσει να το λύσει με τις αλλαγές στους Ποινικούς Κώδικες. Είναι η έβδομη φορά που το κάνει από τότε που ανέλαβε τις τύχες της χώρας. Πιστεύει ότι με την αυστηροποίηση των ποινών θα διασκεδάσει τις αρνητικές εντυπώσεις που έχουν δημιουργηθεί από την έξαρση της εγκληματικότητας και ιδιαίτερα της βαριάς εκδοχής της. Με τον ποινικό λαϊκισμό επιχειρεί να απαντήσει στη διάχυτη δυσφορία. Για την ακρίβεια ούτε θέλει ούτε μπορεί να κάνει πολλά πράγματα.
Είμαστε στις πρώτες θέσεις στην Ευρώπη στον κατάλογο της ακρίβειας και στις τελευταίες στις αποδοχές των εργαζομένων. Το επιχείρημα που διακινούσε πεισματικά ότι η ακρίβεια είναι εισαγόμενη έχει υποστεί πανωλεθρία. Είναι επίσης εκτεθειμένη γιατί ακόμη περιμένουμε να δούμε τα μέτρα που θα έβαζαν χέρι στα υπερκέρδη των επιχειρηματικών ομίλων. Η αισχροκέρδεια θάλλει, οι μηχανισμοί ελέγχου υπολειτουργούν παρά τις μεγαλοστομίες των αρμόδιων υπουργών, οι γλυκερές εξιδανικεύσεις που κατασκευάζει η προπαγανδιστική μηχανή της σκοντάφτουν στη δύστροπη πραγματικότητα, καμαρώνει για τα πρόστιμα που επιβάλλει με τυμπανοκρουσίες, αλλά δεν πείθει.
Σχετικά με τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και την τεκνοθεσία το μέγαρο Μαξίμου μετράει αντιδράσεις. Εχει απέναντί του την Εκκλησία (σύμμαχό του σε άλλες διενέξεις), έχει απέναντί του αρκετούς βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας (πιέζονται από το συντηρητικό ακροατήριό τους), έχει απέναντί του τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά (βδελύσσεται τους δικαιωματιστές), έχει απέναντί του και μερικούς υπουργούς (είναι η ασπίδα του για μην έχει διαρροές ψήφων προς την Ακρα Δεξιά). Είναι σε θέση να εκτονώσει την κατάσταση;
Ενδεχομένως θα περιορίσει τη ζημιά φέρνοντας προς ψήφιση μόνο τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και αφήνοντας έξω την τεκνοθεσία. Αυτό σκέφτεται να κάνει. Δεν θα μηδενίσει τις αντιδράσεις, αλλά εκτιμά ότι μπορεί να τις διαχειριστεί χωρίς να υποστεί ανεπανόρθωτη βλάβη. Τα μνημόνια συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία εκκρεμούν από το 2021.
Παίζοντας καθυστέρηση ελπίζει ότι θα συνετίσει όχι τον Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος έχει δηλώσει πως δεν θα τα ψηφίσει, αλλά τους βουλευτές της που εκλέγονται στη Βόρεια Ελλάδα και ήταν μπροστάρηδες στη μάχη εναντίον της «προδοτικής» Συμφωνίας των Πρεσπών και θα κληθούν να εξηγήσουν στους ψηφοφόρους τους την κωλοτούμπα. Δεν θα είναι εύκολη υπόθεση.
Τι θα μπορούσε να τρομάξει το σύστημα Μητσοτάκη; Η συντονισμένη δράση των κομμάτων της δημοκρατικής αντιπολίτευσης. Είναι αυτό πιθανό; Για την ώρα όχι. Κάθε κόμμα και τον χαβά του. Αν και όλα συμφωνούν ότι το σύστημα Μητσοτάκη έχει μετατραπεί σε καθεστώς που ελέγχει σχεδόν τα πάντα (κράτος, Δικαιοσύνη, μέσα ενημέρωσης), δεν μπαίνουν στον πειρασμό να αναζητήσουν τους τρόπους που θα το απειλήσουν σοβαρά.
Ο ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τον πρόεδρό του, πάει για την πρωτιά στις ευρωεκλογές και τη νίκη στις εθνικές εκλογές, έχει ανοιχτό μέτωπο με αυτούς και αυτές που έφυγαν από το κόμμα, σπαταλάει δυνάμεις στον «εμφύλιο», τα μέλη του και οι οπαδοί του φοβούνται μήπως οι ήττες θα είναι στο εξής το φυσικό περιβάλλον τους.
Το ΠΑΣΟΚ θέλει να είναι δεύτερο στις ευρωεκλογές και πρώτο στις εθνικές εκλογές και έχει κλείσει τις πόρτες του διαλόγου. Η Νέα Αριστερά τώρα κάνει τα πρώτα βήματά της, ψάχνεται και κονταροχτυπιέται με τον ΣΥΡΙΖΑ για το ποιος εκφράζει καλύτερα τη ριζοσπαστική και ανανεωτική Αριστερά.
Το ΚΚΕ δεν εννοεί να εγκαταλείψει τη γραμμή «μόνοι μας εναντίον όλων» και η ηγεσία του σε μια έξαρση εξομολογητικού ναρκισσισμού δηλώνει ότι πάει κι αυτό για τη δεύτερη θέση στις ευρωεκλογές.
Το ΜέΡΑ 25 δεν θέλει νταραβέρια με τα κόμματα που ψήφισαν και εφάρμοσαν μνημόνια και θα συνεχίσει, όπως όλα δείχνουν, να πορεύεται αντάμα με τη Λαϊκή Ενότητα, ελπίζοντας ότι ο εριστικός αντισυμβατισμός τους τούτη τη φορά θα δικαιωθεί και θα καταφέρουν να μπουν στην Ευρωβουλή σε πρώτη φάση και στο εθνικό κοινοβούλιο στη συνέχεια.
Αυτή η κατάσταση δεν προκαλεί καμία ανησυχία στη Νέα Δημοκρατία. Θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της για να συνεχιστεί και να εδραιωθεί...
Τάσος Παππάς
efsyn.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα