Νίκη - σοκ της ακροδεξιάς του Βίλντερς δίνουν τα exit poll στην Ολλανδία


Ο αρχηγός του ολλανδικού αντι-ισλαμικού Κόμματος για την Ελευθερία (PVV) Γκέερτ Βίλντερς έχει σαφές προβάδισμα νίκης στις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν την Τετάρτη στη χώρα, σύμφωνα με τα exit polls.

Το φερόμενο αποτέλεσμα τον καθιστά επικρατέστερο να ηγηθεί των συνομιλιών για το σχηματισμό ενός νέου κυβερνώντος συνασπισμού και πιθανώς να γίνει πρωθυπουργός της χώρας.

Σύμφωνα με τα exit polls,

το Κόμμα Ελευθερίας του Βίλντερς (PVV) πρόκειται να κερδίσει περίπου 35 από τις 150 έδρες στο κοινοβούλιο –υπερδιπλάσιο από τον αριθμό που κέρδισε στις εκλογές του 2021– ενώ η συμμαχία Εργατικών-Πράσινων του Φρανς Τίμερμανς ακολουθεί με 25 έδρες.

Εάν τελικά επιβεβαιωθούν τα exit polls, αυτό θα αποτελέσει ένα αποτέλεσμα που θα συγκλονίσει την ευρωπαϊκή πολιτική. Αναμένεται λοιπόν ότι ο Βίλντερς θα βάλει την Ολλανδία σε έναν άλλο δρόμο που θα συνιστά μια δραματική αλλαγή κατεύθυνσης, μετά τις τέσσερις διαδοχικές κεντρώες κυβερνήσεις του Μαρκ Ρούτε. Το ερώτημα τώρα, ωστόσο, είναι εάν άλλα κόμματα θα συνδράμουν τον Βίλντερς για να σχηματίσουν κυβέρνηση συνασπισμού, δεδομένου ότι παρά το γεγονός ότι θα αναδειχθεί ως το μεγαλύτερο κόμμα, θα στερηθεί τη συνολική πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.

Οι εκλογές αυτές σηματοδοτούν και την αποχώρηση του Μαρκ Ρούτε από την εξουσία έπειτα από 13 ολόκληρα χρόνια, κατά τη διάρκεια των οποίων ξέσπασαν οικονομικά σκάνδαλα.

Οι υποψήφιοι και οι «ρυθμιστές»

Πριν από την προσφυγή στις κάλπες, οι δύο βασικοί υποψήφιοι των εκλογών ήταν η κουρδικής καταγωγής υπουργός Δικαιοσύνης Ντιλάν Γεσιλγκιόζ, που διαδέχτηκε τον Ρούτε στο τιμόνι της δεξιάς παράταξης (Λαϊκό Κόμμα για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία, VVD), και ο Πίτερ Ομτσιχτ, ο οποίος ίδρυσε το κόμμα του Νέο Κοινωνικό Κεφάλαιο (NSC) πριν από μόλις λίγους μήνες και υπόσχεται να εξαπολύσει «σταυροφορία» κατά της διαφθοράς.

Πίσω από τους δύο αυτούς πρωτοπόρους, υπήρχαν δύο γνωστά πρόσωπα, που τελικά ήταν αυτά που ανέτρεψαν τα δεδομένα: ο πρώην επίτροπος Φρανς Τίμερμανς, που ηγείται ενός κοινού συνασπισμού Πρασίνων και Εργατικών, και ένας από τους πιο αναγνωρίσιμους εκπροσώπους της ευρωπαϊκής ξενοφοβικής Ακροδεξιάς, ο Γκέερτ Βίλντερς του PVV.

Keywords
Τυχαία Θέματα