ΟΜΩΣ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΜΑΣ ΤΑΪΣΟΥΝ ΚΑΙ ΛΗΓΜΕΝΑ



γράφει ο Μάνδαλος Παναγιώτης.
Η απόλυτη παράνοια του πολιτικού μας συστήματος έκανε,μπίγκο, για πολλοστή φορά. Βέβαια μάλλον θα νομίζουν όλοι αυτοί οι κύριοι, ότι εκλέχθηκαν στην χώρα της μπανανίας και δεν λέμε μόνο της μπανανίας γιατί ο κόσμος κοιμάται τον ύπνο του δικαίου. Η απόφαση για την διανομή ληγμένων προϊόντων, όχι κατά προτίμησηευπαθή και φυσικά ίσως να αποτελεί την άρχή και να επεκταθεί αφού αποτελεί την μεγάλη ….ευεργετικήπράξη, για τον....... φτωχό και δοκιμαζόμενο λαό, μάλλον θα πρέπει να θεωρηθεί όπως οι αποφάσεις των βαρόνων του μεσαίωνα που αποφάσιζαν να σφάξουν
κανένα μισοαρρωστημένο γουρούνι για να το δωρίσουν στον πεινασμένο κόσμο, για να μην ψοφήσει από την αρρώστια του.
Και ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Όσοι γνωρίζουν από δημόσια υγεία και φυσικά νομίζω είναι πολλοί, ξέρουν, γιατί και πως μπαίνει η ημερομηνία λήξεως ενός προϊόντος και οι συνθήκες διατήρησης του. Αυτό σημαίνει ότι για κάθε προϊόν, η ημερομηνία λήξης είναι διαφορετική και εξαρτάται από το πόσο ευπαθή, είναι το προϊόν. Έτσι για το φρέσκο γάλα(παστεριωμένο), οι ημέρες διατήρησης του, είναι 3-5 μέρες σε ψυγείο και σε θερμοκρασίες από 2-6°C και η παστερίωση γίνεται στους 75°C για 15 δευτερόλεπτα ή στους 60°C για μισή ώρα. Το γάλα υψηλής παστερίωσηςγίνετε στους 110°-127°Cκαι διατηρείται σε ψυγείο στους 2°-6°C για 20-30 μέρες. Το γάλα μακράς διαρκείας γίνεται στους 135°Cκαι για την συντήρηση του δεν απαιτείται ψυγείο, αλλά παρά μόνο μετά το άνοιγμα του, ενώ η διάρκεια του είναι από μήνες έως και χρόνο. Τα σακχαρούχα και τα συμπυκνωμένα γάλατα, γίνονται σε συνθήκες όπου εξατμίζεται με θερμότητα μέρος του νερού του γάλατος και για τα σακχαρούχα έχουμε την προσθήκη ζάχαρης που λειτουργεί σαν φυσικά συντηρητικό. Τα γάλατα σε σκόνη γίνονται με εξάτμιση όλου του νερού πάνω σε θερμαινόμενες πλάκες. . Σε όλους τους τύπους γάλατος που αναφέραμε απαγορεύεται η χρήση συντηρητικών.Βέβαια στους τύπους που χρησιμοποιούνται υψηλές θερμοκρασίες μπορεί να υπάρχει και μικρή αλλοίωση των θρεπτικών συστατικών του γάλατος, χωρίς όμως να χάνει την διατροφική αξία του,το γάλα. Επίσης το φρέσκο γάλα, μπορεί να είναι και αναπαστεριωμένο. Στο κάτω μέρος του μπουκαλιού ή της χάρτινης συσκευασίας υπάρχει ένας αριθμός, μεαντιστοιχία από το 1-5 και αντιστοιχεί στις φορές που γύρισε το γάλα στην βιομηχανία για αναπαστερίωση. Βέβαια μετά την Τρίτη αναπαστερίωση το γάλα χάνει την γεύση του, αποτέλεσμα της θερμικής απώλειας οργανοληπτικών στοιχείων του και καλό είανι να αγοράζεται μέχρι την 2-3ηαναπαστερίωση. Αυτές οι συνθήκες καθορίζονται ως οι ελάχιστες ημερομηνίες που ένα προϊόν μπορεί να αλλοιωθεί. Βέβαια πολλές φορές και λόγο κακής συντήρησης, βρίσκονται και προϊόντα που η λήξη τους, δεν έχει έρθει, να είναι αλλοιωμένα, λόγω κακής συντήρησης κατά την μεταφορά αλλά και κατά την διατήρηση τους. Άλλες πάλι φορές τα προϊόντα δεν αλλοιώνονται ή αλλοιώνονται μερικώς χωρίς κίνδυνο για την δημόσιαυγείακαι μετά την ημερομηνία λήξης. Όμως, σε κάθε περίπτωση μετά την ημ
Keywords
Τυχαία Θέματα