Παραιτήθηκε ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας...


...εν μέσω ερευνών για διαφθορά...

Μετά τη σύλληψη του επιτελάρχη του ο Αντόνιο Κόστα ανακοίνωσε την παραίτησή του.Οπρωθυπουργός της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα ανακοίνωσε πριν από λίγο ότι παραιτείται μετά την εμπλοκή του σε μια εκτεταμένη έρευνα για διαφθορά.

Ο Κόστα είπε... σε τηλεοπτικό του διάγγελμα ότι «υπό αυτές τις συνθήκες, προφανώς, υπέβαλα την παραίτησή μου στον πρόεδρο της δημοκρατίας».
Νωρίτερα, η πορτογαλική αστυνομία συνέλαβε στη Λισαβόνα δύο άτομα από
το στενότερο περιβάλλον του σοσιαλιστή Αντόνιο Κόστα, για φερόμενες παρατυπίες που διαπράχθηκαν στην παραχώρηση της εκμετάλλευσης κοιτασμάτων λιθίου και έργων πράσινου υδρογόνου. Tο γραφείο επικοινωνίας του ίδιου του πρωθυπουργού επιβεβαίωσε τη σύλληψη του επιτελάρχη Βίτορ Εσκάρια.

Επίσης, συνελήφθη ο επιχειρηματίας Ντιόγκο Λατσέρντα Μαχάντο, φίλος του πρωθυπουργού που ανέλαβε στρατηγικές αποστολές στο παρελθόν, όπως η εθνικοποίηση της αεροπορικής εταιρείας TAP.
Ο 62χρονος Κόστα, ο Σοσιαλιστής ηγέτης της Πορτογαλίας από το 2015, υπερασπίστηκε την αθωότητά του και έβαλε τα κλάματα ευχαριστώντας την οικογένειά του για την υποστήριξή τους όλα αυτά τα χρόνια.
«Εμπιστεύομαι απόλυτα το δικαστικό σύστημα», είπε. «Θέλω να πω κατάματα στους Πορτογάλους, ότι η συνείδησή μου είναι καθαρή από οποιαδήποτε παρανομία ή μεμπτή πράξη». «Εάν υπάρχουν υποψίες, τότε οι δικαστικές αρχές είναι ελεύθερες να τις εξετάσουν... Δεν είμαι υπεράνω του νόμου», είπε στο διάγγελμά του.
Οι έφοδοι της αστυνομίας έγιναν σε εγκαταστάσεις του Υπουργείου Περιβάλλοντος, του Υπουργείου Υποδομών, του δημοτικού συμβουλίου της πόλης Sines, καθώς και σε ιδιωτικές κατοικίες και γραφεία.
Το γραφείο του εισαγγελέα είπε ότι η έρευνα έχει καθορίσει ότι «οι ύποπτοι επικαλέστηκαν το όνομα του πρωθυπουργού» όταν διεξήγαγαν τις φερόμενες παράνομες δραστηριότητές τους.
Ο Κόστα είπε ότι δεν είχε καμία προηγούμενη ένδειξη ότι ελέγχεται από τις νομικές αρχές.
«Αυτή είναι μια φάση της ζωής μου που φτάνει στο τέλος της», είπε.
Τα ορυχεία λιθίου και τα έργα πράσινου υδρογόνου της Πορτογαλίας αποτελούν μέρος της πράσινης πρωτοβουλίας της ηπείρου που προωθείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Keywords
Τυχαία Θέματα