Ποιος είναι ο χειρότερος καφές για την υγείας σας: Φραπέ – Freddo Espresso ή Freddo Cappuccino;
12:48 19/8/2019
- Πηγή: Kafeneio-gr
Καφές ένα όνομα χιλιάδες επιλογές.. Ποιος καφές είναι η καλύτερη επιλογή για την υγεία μας;
Τις προηγούμενες δεκαετίες ο ελληνικός καφές φραπέ, είχε τα πρωτεία και αποτελούσε την επιλογή του κάθε Έλληνα (μετά τον ελληνικό φυσικά), σήμερα οι επιλογές έχουν πληθύνει και ο φραπέ δεν αποτελεί πια τον ένα και μοναδικό καφέ, με το φρέντο καπουτσίνο, το φρεντοτσίνο, το φραπουτσίνο και το φρέντο εσπρέσο να κερδίζουν επίσης την προτίμησή μας...
Κάποιοι από τους παραπάνω καφέδες, όμως, αποτελούν θερμιδικές βόμβες για τον οργανισμό, λόγω των συστατικών και λιπαρών που περιέχουν,
ενώ αντίθετα, κάποιοι άλλοι είναι λιγότερο βλαβεροί για την υγεία και τη σιλουέτα μας. Βάλαμε, λοιπόν, τους πιο διάσημους καλοκαιρινούς καφέδες στο μικροσκόπιο και ψάξαμε να βρούμε αυτόν που υπερτερεί. Δείτε τα αποτελέσματα.
Φρέντο καπουτσίνο: ο αντικαταστάτης του φραπέ
Το 17ο αιώνα, μοναχοί στη Βιέννη της Αυστρίας που θεωρούσαν τον τούρκικο καφέ πολύ δυνατό για τα γούστα τους, αποφάσισαν να τον αναμείξουν με μέλι και κρέμα, δίνοντας μια πρώιμη μορφή στο φρέντο που σήμερα γνωρίζουμε. Το χρώμα του καφέ έγινε περισσότερο καφετί, μοιάζοντας στο χρώμα του ράσου που φορούσαν οι μοναχοί του τάγματος των επονομαζόμενων Capuchin, δίνοντας αργότερα το όνομα «cappuccino» στον καφέ.
Ο αγαπημένος καφές που την τελευταία δεκαετία κάνει θραύση στις ελληνικές καφετέριες και οι Έλληνες τον έχουν προτιμήσει, αντικαθιστώντας τον με τον πρώην αγαπημένο τους φραπέ. Φτιάχνεται με μια δόση καφέ espresso, ζάχαρη, παγάκια και πλούσιο αφρόγαλα, γι’ αυτό και δεν ανήκει στους «αθώους» καφέδες. Το αφρόγαλα αποδίδει περισσότερες από 100 θερμίδες και περίπου 1 γραμμάριο λιπαρών, ενώ αναλόγως με τη ζάχαρη που προσθέτετε, οι θερμίδες του αυξάνονται κατά 20 ανά κουταλάκι. Παρόλα αυτά, σαν καφές θεωρείται πιο ήπιος και ελαφρύς από το φραπέ, αφού φιλτράρεται, γι’ αυτό και προτιμάται από τους περισσότερους, αγγίζοντας μέχρι και 80mg καφεΐνης ανά ποτήρι.
Φραπέ: ο πάλαι ποτέ αγαπημένος καφές των Ελλήνων
Αν όλα αυτά τα χρόνια ψάχνατε να ευχαριστήσετε τον άνθρωπο που επινόησε το φραπέ, σας ενημερώνουμε πως θα τον βρείτε στο πρόσωπο του Δημητρίου Βακόνδιου, υπαλλήλου μεγάλης ελβετικής εταιρίας στην Ελλάδα, ο οποίος το 1957 στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, μη βρίσκοντας ζεστό νερό να φτιάξει τν καφέ του, χρησιμοποίησε σέικερ, για να δοκιμάσει να φτιάξει καφέ με κρύο νερό. Απ’ ό,τι φαίνεται η πατέντα δεν πέτυχε μόνο γι’ αυτόν τη δεδομένη στιγμή, αλλά πανελλαδικά εδώ και 55 χρόνια.
Ο αγαπημένος καφές, λοιπόν, φτιάχνεται με καφέ, ζάχαρη, νερό, παγάκια και γάλα για όποιον επιθυμεί. Όταν ο καφές δεν περιέχει ούτε ζάχαρη, ούτε γάλα, τότε δεν αποδίδει ούτε θερμίδες, ούτε λιπαρά. Επειδή συνήθως, όμως, τον προτιμάμε και με τα δύο, η ζάχαρη του προσθέτει 20 θερμίδες ανά κουταλάκι και το γάλα περίπου άλλες 10-20 θερμίδες ανάλογα με την ποσότητα και ελάχιστα λιπαρά. Θεωρείται αρκετά βαρύς για το στομάχι, πολύ διεγερτικός, ενώ έχει και υπακτική δράση. Η περιεκτικότητά του σε καφεΐνη μπορεί να φτάνει τα 100mg.
Φρέντο εσπρέσο: μεγάλη τόνωση, σε μικρές δόσεις
Οι πρώτες μηχανές εσπρέσο κυκλοφόρησαν στις αρχές του 20ου αιώνα, όταν ο Λουίτζι Μπετζέρα από το Μιλάνο καθιέρωσε την πρώτη πατέντα το 1901. Όταν μετά τον β’ παγκόσμιο πόλεμο οι μηχανές βελτιώθηκαν, ο εσπρέσο έγινε πιο δημοφιλής και τη δεκαετία του ’50 πήρε τη σημερινή του μορφή. Στην Ελλάδα, μάλιστα, το 2008 οι Έλληνες διέθεσαν περίπου 1,5 εκατομμύριο περισσότερα ευρώ στα σούπερ μάρκετ από το 2007 για την αγορά εσπρέσο, δείχνοντας για μια ακόμη φορά τη μεγάλη τους προτίμηση.
Ο φρέντο εσπρέσο πίνεται σκέτος ή με ζάχαρη και ανάλογα με την ποικιλία του καφέ, η περιεκτικότητά του σε καφεΐνη μπορεί να φτάνει και τα 80mg ανά ποτήρι (με τη συνιστώμενη ημερήσια δόση να βρίσκεται ανάμεσα σε 200-300mg), προσφέροντας άμεση δράση στο νευρικό σύστημα. Οι θερμίδες του εξαρτώνται από τη ζάχαρη που θα του προσθέσουμε.
Φρεντοτσίνο: μια γλυκιά παραλλαγή καφέ
Πρόκειται για παγωμένο ρόφημα με βάση τον καφέ που απομακρύνεται λίγο από την καθιερωμένη έννοια του καφέ, μοιάζει με smoothies και προέρχεται από την Αγγλία. Λόγω του ότι περιέχει πολύ γάλα, ζάχαρη και σιρόπι, οι θερμίδες του «εκτινάσσονται» σε περισσότερες από 450, ενώ αν το γάλα δεν είναι αποβουτυρωμένο μπορεί να ξεπερνάνε και τις 500. Τα λιπαρά του φτάνουν τα 4,4 γραμμάρια ανά 100 γραμμάρια προϊόντος, όπως αναφέρει το tonwtiko.
Φραπουτσίνο: ένας καφές που μοιάζει με μιλκ σέικ
Άλλος ένας καφές που εντάσσεται στη μετά-φραπέ εποχή, το φραπουτσίνο, είναι τόσο γλυκό και δροσερό, ώστε να χαρίζει απόλαυση στα καλοκαιρινά μας πρωινά και απογεύματα. Δυστυχώς, όμως, το τίμημα της απόλαυσης το «πληρώνουμε» με πολλές θερμίδες που ανέρχονται στις 500 και ο καφές μας μετατρέπεται σε ένα παχυντικό… επιδόρπιο, που συνήθως συνοδεύεται με κρέμα σαντιγί. Κυκλοφορεί, όμως, και η light έκδοσή του με 54% λιγότερες θερμίδες.
Ποιος είναι τελικά πιο υγιεινός;
Με το φρεντοτσίνο, το φραπουτσίνο και το φρέντο να βγαίνουν από το «παιχνίδι» λόγω των αυξημένων θερμίδων και λιπαρών τους, απομένουν οι «δυνατοί» φραπέ και φρέντο εσπρέσο. Ανάμεσα στους δύο, πιο υγιεινός είναι ο εσπρέσο, καθώς ο καφές του φιλτράρεται, ενώ δεν περιέχει γάλα το οποίο συνηθίζουμε να προσθέτουμε στο φραπέ, προσθέτοντάς του θερμίδες, λιπαρά και κάνοντας τον καφέ μας δύσπεπτο. Αυτό το καλοκαίρι, λοιπόν, προτιμήστε τον εσπρέσο κι αφήστε την ελληνική παράδοση του φραπέ για εξαιρετικές περιπτώσεις…
Τις προηγούμενες δεκαετίες ο ελληνικός καφές φραπέ, είχε τα πρωτεία και αποτελούσε την επιλογή του κάθε Έλληνα (μετά τον ελληνικό φυσικά), σήμερα οι επιλογές έχουν πληθύνει και ο φραπέ δεν αποτελεί πια τον ένα και μοναδικό καφέ, με το φρέντο καπουτσίνο, το φρεντοτσίνο, το φραπουτσίνο και το φρέντο εσπρέσο να κερδίζουν επίσης την προτίμησή μας...
Κάποιοι από τους παραπάνω καφέδες, όμως, αποτελούν θερμιδικές βόμβες για τον οργανισμό, λόγω των συστατικών και λιπαρών που περιέχουν,
Φρέντο καπουτσίνο: ο αντικαταστάτης του φραπέ
Το 17ο αιώνα, μοναχοί στη Βιέννη της Αυστρίας που θεωρούσαν τον τούρκικο καφέ πολύ δυνατό για τα γούστα τους, αποφάσισαν να τον αναμείξουν με μέλι και κρέμα, δίνοντας μια πρώιμη μορφή στο φρέντο που σήμερα γνωρίζουμε. Το χρώμα του καφέ έγινε περισσότερο καφετί, μοιάζοντας στο χρώμα του ράσου που φορούσαν οι μοναχοί του τάγματος των επονομαζόμενων Capuchin, δίνοντας αργότερα το όνομα «cappuccino» στον καφέ.
Ο αγαπημένος καφές που την τελευταία δεκαετία κάνει θραύση στις ελληνικές καφετέριες και οι Έλληνες τον έχουν προτιμήσει, αντικαθιστώντας τον με τον πρώην αγαπημένο τους φραπέ. Φτιάχνεται με μια δόση καφέ espresso, ζάχαρη, παγάκια και πλούσιο αφρόγαλα, γι’ αυτό και δεν ανήκει στους «αθώους» καφέδες. Το αφρόγαλα αποδίδει περισσότερες από 100 θερμίδες και περίπου 1 γραμμάριο λιπαρών, ενώ αναλόγως με τη ζάχαρη που προσθέτετε, οι θερμίδες του αυξάνονται κατά 20 ανά κουταλάκι. Παρόλα αυτά, σαν καφές θεωρείται πιο ήπιος και ελαφρύς από το φραπέ, αφού φιλτράρεται, γι’ αυτό και προτιμάται από τους περισσότερους, αγγίζοντας μέχρι και 80mg καφεΐνης ανά ποτήρι.
Φραπέ: ο πάλαι ποτέ αγαπημένος καφές των Ελλήνων
Αν όλα αυτά τα χρόνια ψάχνατε να ευχαριστήσετε τον άνθρωπο που επινόησε το φραπέ, σας ενημερώνουμε πως θα τον βρείτε στο πρόσωπο του Δημητρίου Βακόνδιου, υπαλλήλου μεγάλης ελβετικής εταιρίας στην Ελλάδα, ο οποίος το 1957 στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, μη βρίσκοντας ζεστό νερό να φτιάξει τν καφέ του, χρησιμοποίησε σέικερ, για να δοκιμάσει να φτιάξει καφέ με κρύο νερό. Απ’ ό,τι φαίνεται η πατέντα δεν πέτυχε μόνο γι’ αυτόν τη δεδομένη στιγμή, αλλά πανελλαδικά εδώ και 55 χρόνια.
Ο αγαπημένος καφές, λοιπόν, φτιάχνεται με καφέ, ζάχαρη, νερό, παγάκια και γάλα για όποιον επιθυμεί. Όταν ο καφές δεν περιέχει ούτε ζάχαρη, ούτε γάλα, τότε δεν αποδίδει ούτε θερμίδες, ούτε λιπαρά. Επειδή συνήθως, όμως, τον προτιμάμε και με τα δύο, η ζάχαρη του προσθέτει 20 θερμίδες ανά κουταλάκι και το γάλα περίπου άλλες 10-20 θερμίδες ανάλογα με την ποσότητα και ελάχιστα λιπαρά. Θεωρείται αρκετά βαρύς για το στομάχι, πολύ διεγερτικός, ενώ έχει και υπακτική δράση. Η περιεκτικότητά του σε καφεΐνη μπορεί να φτάνει τα 100mg.
Φρέντο εσπρέσο: μεγάλη τόνωση, σε μικρές δόσεις
Οι πρώτες μηχανές εσπρέσο κυκλοφόρησαν στις αρχές του 20ου αιώνα, όταν ο Λουίτζι Μπετζέρα από το Μιλάνο καθιέρωσε την πρώτη πατέντα το 1901. Όταν μετά τον β’ παγκόσμιο πόλεμο οι μηχανές βελτιώθηκαν, ο εσπρέσο έγινε πιο δημοφιλής και τη δεκαετία του ’50 πήρε τη σημερινή του μορφή. Στην Ελλάδα, μάλιστα, το 2008 οι Έλληνες διέθεσαν περίπου 1,5 εκατομμύριο περισσότερα ευρώ στα σούπερ μάρκετ από το 2007 για την αγορά εσπρέσο, δείχνοντας για μια ακόμη φορά τη μεγάλη τους προτίμηση.
Ο φρέντο εσπρέσο πίνεται σκέτος ή με ζάχαρη και ανάλογα με την ποικιλία του καφέ, η περιεκτικότητά του σε καφεΐνη μπορεί να φτάνει και τα 80mg ανά ποτήρι (με τη συνιστώμενη ημερήσια δόση να βρίσκεται ανάμεσα σε 200-300mg), προσφέροντας άμεση δράση στο νευρικό σύστημα. Οι θερμίδες του εξαρτώνται από τη ζάχαρη που θα του προσθέσουμε.
Φρεντοτσίνο: μια γλυκιά παραλλαγή καφέ
Πρόκειται για παγωμένο ρόφημα με βάση τον καφέ που απομακρύνεται λίγο από την καθιερωμένη έννοια του καφέ, μοιάζει με smoothies και προέρχεται από την Αγγλία. Λόγω του ότι περιέχει πολύ γάλα, ζάχαρη και σιρόπι, οι θερμίδες του «εκτινάσσονται» σε περισσότερες από 450, ενώ αν το γάλα δεν είναι αποβουτυρωμένο μπορεί να ξεπερνάνε και τις 500. Τα λιπαρά του φτάνουν τα 4,4 γραμμάρια ανά 100 γραμμάρια προϊόντος, όπως αναφέρει το tonwtiko.
Φραπουτσίνο: ένας καφές που μοιάζει με μιλκ σέικ
Άλλος ένας καφές που εντάσσεται στη μετά-φραπέ εποχή, το φραπουτσίνο, είναι τόσο γλυκό και δροσερό, ώστε να χαρίζει απόλαυση στα καλοκαιρινά μας πρωινά και απογεύματα. Δυστυχώς, όμως, το τίμημα της απόλαυσης το «πληρώνουμε» με πολλές θερμίδες που ανέρχονται στις 500 και ο καφές μας μετατρέπεται σε ένα παχυντικό… επιδόρπιο, που συνήθως συνοδεύεται με κρέμα σαντιγί. Κυκλοφορεί, όμως, και η light έκδοσή του με 54% λιγότερες θερμίδες.
Ποιος είναι τελικά πιο υγιεινός;
Με το φρεντοτσίνο, το φραπουτσίνο και το φρέντο να βγαίνουν από το «παιχνίδι» λόγω των αυξημένων θερμίδων και λιπαρών τους, απομένουν οι «δυνατοί» φραπέ και φρέντο εσπρέσο. Ανάμεσα στους δύο, πιο υγιεινός είναι ο εσπρέσο, καθώς ο καφές του φιλτράρεται, ενώ δεν περιέχει γάλα το οποίο συνηθίζουμε να προσθέτουμε στο φραπέ, προσθέτοντάς του θερμίδες, λιπαρά και κάνοντας τον καφέ μας δύσπεπτο. Αυτό το καλοκαίρι, λοιπόν, προτιμήστε τον εσπρέσο κι αφήστε την ελληνική παράδοση του φραπέ για εξαιρετικές περιπτώσεις…
Keywords
freddo, espresso, καφες, freddo, υγειας, ελλαδα, θεσσαλονικη, δραση, smoothies, light, καλοκαιρι, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , αποτελεσματα πανελληνιων 2011, αποτελεσματα πανελληνιων, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, Καλή Χρονιά, αποτελεσματα πανελληνιων 2012, αποτελεσματα, βγαινουν, ζαχαρη, ημερησια, θερμιδες, μιλανο, σημερινη, υγεια, αγορα, βιεννη, βομβες, βρειτε, βρισκεται, γαλα, δυστυχως, δειτε, εγινε, ευρω, εκθεση, εννοια, εποχη, ζεστο νερο, μηχανες, ηπιος, μελι, μορφη, νερο, ονομα, ροφημα, σουπερ μαρκετ, σιροπι, σουπερ, φτανει, φορα, χρωμα, ανηκει, γλυκο, light, μοιαζει, παγακια, smoothies
Τυχαία Θέματα
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Blogs
- ΕΟΠΥΥ – Ξεχάστε όσα ξέρατε: Τι αλλάζει ο Κικίλιας, φέρνει ομάδες με…
- Γάλλος κροίσος πίσω από την τραγωδία στο Πόρτο Χέλι
- Συγκλονίζει ο Γιώργος Νταλάρας: Βαρύ το πένθος για τον τραγουδιστή (pics)
- Περιμένουν σεισμό 7,5 ρίχτερ στην Τουρκία – «Η Ελλάδα επηρεάζεται…»
- Πανικός στο Πήλιο: Πήγε να πιει νερο από πηγή και… Δείτε τι έπαθε
- Ποιος είναι ο χειρότερος καφές για την υγείας σας: Φραπέ – Freddo Espresso ή Freddo Cappuccino;
- Αυτονόητα;
- Το συγκινητικό μήνυμα του Βασιλόπουλου για τον άτυχο Αθηναίου
- Συντάξεις Σεπτεμβρίου 2019: Πληρωμή ΟΓΑ, ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, προνοιακά επιδόματα
- Ποια είναι η σωστή ώρα να φας τη σοκολάτα αν θες να αδυνατίσεις;
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Kafeneio-gr
- Ποιος είναι ο χειρότερος καφές για την υγείας σας: Φραπέ – Freddo Espresso ή Freddo Cappuccino;
- Το αντιοξειδωτικό τρόφιμο που θωρακίζει το ανοσοποιητικό και την καρδιά
- Στην Ελλάδα μεταφέρεται η σύγκρουση ΗΠΑ-Ιράν: Το «Grace 1» θα αγκυροβολήσει στην Καλαμάτα – «Τελεσίγραφο» Τεχεράνης σε Ουάσινγκτον
- Σταϊκούρας στους FT: Η ανάπτυξη θα αποκαταστήσει τον χαμένο πλούτο στη χώρα
- Θάνου: Όσοι νόμοι κι αν ψηφιστούν δεν παραιτούμαι
- "Η Γροιλανδία δεν είναι προς πώληση" λέει η πρωθυπουργός της χώρας
- Σειρά επαφών Κυριάκου Μητσοτάκη στο εξωτερικό το επόμενο διάστημα
- Τελευταία Νέα Kafeneio-gr
- Ποιος είναι ο χειρότερος καφές για την υγείας σας: Φραπέ – Freddo Espresso ή Freddo Cappuccino;
- Το αντιοξειδωτικό τρόφιμο που θωρακίζει το ανοσοποιητικό και την καρδιά
- Στην Ελλάδα μεταφέρεται η σύγκρουση ΗΠΑ-Ιράν: Το «Grace 1» θα αγκυροβολήσει στην Καλαμάτα – «Τελεσίγραφο» Τεχεράνης σε Ουάσινγκτον
- Θάνου: Όσοι νόμοι κι αν ψηφιστούν δεν παραιτούμαι
- Σταϊκούρας στους FT: Η ανάπτυξη θα αποκαταστήσει τον χαμένο πλούτο στη χώρα
- Σειρά επαφών Κυριάκου Μητσοτάκη στο εξωτερικό το επόμενο διάστημα
- "Η Γροιλανδία δεν είναι προς πώληση" λέει η πρωθυπουργός της χώρας
- Συνταρακτικές αποκαλύψεις: Εκατομμύρια σε μαϊμού σάιτ από το ΚΕΕΛΠΝΟ – Δείτε τα ποσά
- Καταγγελία για Δούρου: Αχρείαστες αγορές 9 εκατομμυρίων λίγο πριν αποχωρήσει (βίντεο)
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Blogs
- Πώς η Αγία Ζώνη της Παναγίας έφθασε στο Περιβόλι Της
- Περιμένουν σεισμό 7,5 ρίχτερ στην Τουρκία – «Η Ελλάδα επηρεάζεται…»
- Ερμής Αγιάς: Η ομάδα που συμπλήρωσε το παζλ της φετινής Basket League
- Αυστραλίας Μακάριος-Επόμενος σταθμός η Αδελαΐδα
- Δεν πάει ο νους σας ποιοι επώνυμοι παίκτες θα εισβάλουν στο νέο ριάλιτι του Star! (Video)
- Αυτονόητα;
- Συγκλονίζει ο Γιώργος Νταλάρας: Βαρύ το πένθος για τον τραγουδιστή (pics)
- Ολυμπιακός – Κράσνονταρ: Ο διαιτητής της μάχης στο «Γ. Καραϊσκάκης»
- Τα ασχημόπαπα celebrities που έγιναν κύκνοι μεγαλώνοντας | Photo
- Τσαβούσογλου: Εν πλω για Αν. Μεσόγειο το «Ορούτς Ρέις»