Πολέμησαν στην Κύπρο το 1974 και το κράτος δεν τους αναγνωρίζει!

Μια απίστευτη υπόθεση έχει δει το φως της δημοσιότητας σχετικά με το πως το Ελληνικό Κράτος «τιμά» τους ανθρώπους που πολέμησαν και έπαιξαν τη ζωή τους κορώνα-γράμματα το καλοκαίρι του 1974, κατά τη διάρκεια της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο...
Δύο βετεράνοι που πολέμησαν τον «Αττίλα» ζητούν, με
αίτησή τους στο Συμβούλιο της Επικρατείας, να αναγνωριστεί ως πολεμική η συμμετοχή τους στον αγώνα κατά των εισβολέων.

Τριάντα οκτώ χρόνια μετά την τουρκική εισβολή, το ελληνικό κράτος δεν έχει, έως σήμερα, νομοθετήσει, προκειμένου να αναγνωριστεί ως πολεμική η περίοδος Ιουλίου - Αυγούστου 1974 για τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις που συμμετείχαν στην απόκρουση της τουρκικής εισβολής στη Μεγαλόνησο.

Αποτέλεσμα της μακροχρόνιας αυτής αδράνειας είναι οι άνθρωποι που πολέμησαν στο κυπριακό μέτωπο να μην έχουν αποκατασταθεί ακόμα ηθικά και να διεκδικούν από την Δικαιοσύνη αποζημίωση ηθικής βλάβης.

Όπως αναφέρει το «Έθνος» στην αυξημένη επταμελή σύνθεση του Α΄ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας συζητήθηκαν οι αιτήσεις δύο βετεράνων στρατιωτών που συμμετείχαν στις πολεμικές επιχειρήσεις κατά της εισβολής των Τούρκων στην Κύπρο το 1974. Και στους δύο πλέον του ότι δεν απονεμήθηκε αναμνηστικό μετάλλιο, στα πιστοποιητικά στρατολογίας δεν αναγράφεται όλο το διάστημα της πολεμικής τους δράσης,αλλά εμφανίζεται σαν να υπηρέτησαν... λίγες μόνο μέρες στην Κύπρο!

Η πρώτη περίπτωση αφορά καταδρομέα που έφυγε (21 Ιουλίου 1974) από τη Σούδα με αεροπλάνο «δια εκτέλεση άκρως απορρήτου αποστολής» και πολέμησε στο αεροδρόμιο της Λευκωσίας και η δεύτερη σε οπλίτη της Ελληνικής Δύναμης Κύπρου (ΕΛΔΥΚ).

Ειδικότερα, η Πολιτεία το 1998 με το νόμο 2641 χαρακτήρισε ως πολεμική την περίοδο από 20 Ιουλίου έως 20 Αυγούστου 1974 για όσους ενεπλάκησαν στα γεγονότα της τουρκικής εισβολής. Στη συνέχεια, το 2002, με Προεδρικό Διάταγμα απονεμήθηκαν «αναμνηστικά μετάλλια επιχειρήσεων Κύπρου» σε όσους συμμετείχαν στις επιχειρήσεις της Κύπρου τα έτη 1964-1967 και 1974.

Όμως πέντε μήνες μετά, με νεότερο Προεδρικό Διάταγμα, ανακλήθηκε το προηγούμενο για λόγους δημοσίου συμφέροντος, καθώς στη σχετική λίστα είχαν περιληφθεί και πρόσωπα που σχετιζόταν με τη Χούντα και το πραξικόπημα στην Κύπρο κατά του Μακαρίου. Έκτοτε το θέμα παραπέμφθηκε στις «ελληνικές καλένδες».

Τι αποφάσισε το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών

Οι δικαστές (Διοικητικό Εφετείο Αθηνών) αποφάνθηκαν ότι οι βετεράνοι της Κύπρου υπέστησαν βάναυση προσβολή της αξιοπρέπειας, της τιμής και της προσωπικότητας τους, καθώς τα αρμόδια όργανα της Πολιτείας παρά την πρωταρχική υποχρέωση, που έχουν σύμφωνα με το άρθρο 2 Συντάγματος, παρέλειψαν να προβούν στις απαιτούμενες νομοθετικές ρυθμίσεις, έτσι ώστε να χαρακτηριστεί ως πολεμική η περίοδος Ιουλίου - Αυγούστου 1974. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μην καταγραφεί η στρατιωτική αυτή δράση στα πιστοποιητικά στρατολογίας.

Το Εφετείο κρίνει ως παράνομη και αντίθετη στον σεβασμό της αξίας του ανθρώπου που προ
Keywords
Τυχαία Θέματα