“Πρόταση μομφής” από τις αγορές!

 Σε …πρόταση μομφής για τον τρόπο, που λειτουργεί η κυβέρνηση, αποκρυσταλλώνεται, πλέον, η απογοήτευση και η αγανάκτηση της αγοράς, κορυφαία στελέχη της οποίας ζητούν από τον πρωθυπουργό να «πάρει στα χέρια του το τιμόνι», προειδοποιώντας ότι «σπαταλάμε μια-μια τις τελευταίες ευκαιρίες μας».

Αφορμή για το νέο, οξύτερο από κάθε άλλη φορά, κύμα δυσφορίας, αποτέλεσε το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, που ανακοινώθηκε την Παρασκευή, σε συνδυασμό με την μετάθεση της δημοσιοποίησης των μέτρων 3+23 δισ. ευρώ, για μετά το Πάσχα
και την «άνευρη» εμφάνιση του πρωθυπουργού.

Την ώρα που, διεθνώς, εδραιώνεται η πεποίθηση ότι η Ελλάδα «πετάει πετσέτα» και ότι η Γερμανία και οι υπόλοιποι εταίροι μας προετοιμάζουν, άμεσα, εναλλακτικά σχέδια για να αντιμετωπίσουν την ελληνική «βόμβα», η κυβέρνηση όχι μόνο δεν πέτυχε να καθησυχάσει αγορές και ........εταίρους, αλλά, σύμφωνα με την αγορά, έριξε και «νερό στο μύλο» των έντονων ανησυχιών.

Και αυτό γιατί, εμφανίστηκε και πάλι ανέτοιμη, λόγω προχειρότητας και ενδοκυβερνητικών διαφωνιών, δίνοντας την εικόνα κυβέρνησης «συνομοσπονδίας», που δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις κρίσιμες συνθήκες.

Ενώ τα βλέμματα διεθνώς ήταν εστιασμένα στην Ελλάδα και στα μέτρα, που θα ανακοίνωνε η κυβέρνηση (βλ tips και παρασκήνιο για τα Μέτρα), η εμφάνιση του πρωθυπουργού, η μετάθεση των μέτρων και το άτολμο, ασαφές και πρόχειρο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων «σόκαραν» τις αγορές, διαψεύδοντας οικτρά τις όποιες προσδοκίες υπήρχαν για επανεκκίνηση των μεταρρυθμίσεων με ορόσημο την 15 Απριλίου.

Δεν είναι τυχαίο ότι το Χρηματιστήριο υποχώρησε, ενώ ανακοινώθηκαν αποκρατικοποιήσεις (!) και το spread του 10ετούς ομολόγου παρέμεινε στα υψηλά των 1060 μονάδων.

«Χάσαμε άλλο ένα ραντεβού με την …ιστορία. Και πολύ φοβάμαι ότι ήταν ένα από τα τελευταία» τονίζει στο Euro2day στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος, με θητεία σε υψηλές θέσεις, σημειώνοντας ότι τα όσα συνέβησαν την περασμένη Παρασκευή αποτυπώνουν ανάγλυφα το πρόβλημα λειτουργίας, που έχει η κυβέρνηση.

«Δεν μπορεί, στην πιο κρίσιμη, μεταπολεμικά, περίοδο για την χώρα, η κυβέρνηση να λειτουργεί ως συνομοσπονδία, με τον πρωθυπουργό να προσπαθεί να γεφυρώσει …αγεφύρωτες διαφορές» αναφέρει ο ίδιος, αποκαλύπτοντας ότι οι πρωθυπουργικές επαφές την περασμένη εβδομάδα είχαν ως στόχο και την επίτευξη συμφωνίας, μεταξύ των υπουργών του, για τα μέτρα (!!).
Συμφωνία που τελικώς επιτεύχθηκε στο υπουργικό συμβούλιο, δια της…. στρογγυλοποίησης των αποκρατικοποιήσεων και της μετάθεσης των αποφάσεων για τα μέτρα του Μεσοπρόθεσμου Δημοσιονομικού Πλαισίου, τον Μάιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες υπουργοί, όπως οι κυρίες Λ. Κατσέλη, Μ. Ξενογιαννακοπούλου και ο κ. Χρ. Παπουτσής επέμειναν στην ανάγκη να παραμείνουν υπό δημόσιο έλεγχο επιχειρήσεις όπως οι ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ καθώς και κρατικές τράπεζες. Κατά της μετοχοποίησης της ΔΕΗ έχει ταχθεί δημόσια και η αρμόδια υπουργός κα. Τίνα Μπιρμπίλη.

Οι θέσεις τους συνυπολογίσθηκ
Keywords
Τυχαία Θέματα