«Πυρά» στη ΝΔ για το δημογραφικό – Η Ελλάδα «μικραίνει» και η κυβέρνηση επιμένει σε επιδόματα-ψίχουλα


Με την ελληνικό πληθυσμό να γερνά και τις γεννήσεις να λιγοστεύουν, ανάγοντας το δημογραφικό σε πρόβλημα – «βόμβα» στα θεμέλια της χώρας, η κυβέρνηση επιμένει στην επιδοματική πολιτική, ανακοινώνοντας αυξήσεις στο επίδομα γέννησης, οι οποίες δεν φτάνουν ούτε για τις ανάγκες των οικογενειών στο πιο ακριβό στην Ευρώπη βρεφικό γάλα.

Την ίδια ώρα ο πρωθυπουργός «καμαρώνει» για αυτό που νομίζει ότι συνιστά αποτελεσματικότητα της κυβέρνησής του, την ώρα που απουσιάζουν πολιτικές οι οποίες θα διασφαλίζουν τις

κατάλληλες κοινωνικές συνθήκες για την απόκτηση παιδιών και θα προστατεύουν την εργαζόμενη μητέρα, ενώ σύσσωμη η αντιπολίτευση τον «βομβαρδίζει», κατηγορώντας τον για επικοινωνιακή πολιτική και μέτρα ανούσια.

Δραματική εκτίμηση για μείωση του πληθυσμού έως το 2050

Παράλληλα, δυσοίωνη είναι η εκτίμηση για τον πληθυσμό της χώρας μας, σύμφωνα με όσα υποστηρίζει ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Βύρων Κοτζαμάνης, βάσει των δημογραφικών τάσεων.

Ειδικότερα, μιλώντας στο 3ο Συνέδριο του Economist για το Δημογραφικό στην Αθήνα, έκανε λόγο για μείωση του πληθυσμού από μερικές εκατοντάδες έως και 1,5 εκατ. μέχρι το 2050, λόγω του σταθερού ελλείμματος γεννήσεων έναντι θανάτων.

Στο θέμα, πάντως, αναφέρθηκε και η Σοφία Ζαχαράκη, υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, η οποία την Δευτέρα, μαζί με τον υπουργό Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη, ανακοίνωσε τα μέτρα για τη στήριξη των νέων ζευγαριών και των οικογενειών με παιδιά, με τις αυξήσεις στα επιδόματα γέννησης.

Η αρμόδια υπουργός υποστήρικε ότι πρόκειται για μία πρόκληση, η οποία έχει ξεκινήσει από τη δεκαετία του ‘80 (σ.σ. είναι σαν την «εισαγόμενη» ακρίβεια).

«Η Ελλάδα έχει μια ταχεία αύξηση στους θανάτους και δραματική μείωση στις γεννήσεις», όπως είπε, για να σημειώσει πως, εδώ και ένα εξάμηνο, έχει ξεκινήσει η δημόσια διαβούλευση για τη συλλογή προτάσεων αντιμετώπισης του δημογραφικού, «με πραγματισμό»: «Μιλάμε, σε πρώτη φάση, για σταθεροποίηση στο κομμάτι των γεννήσεων», δήλωσε κάνοντας λόγο για «action plan» το οποίο θα παραδοθεί στον Κυριάκο Μητσοτάκη στις αρχές Μαΐου.

Keywords
Τυχαία Θέματα