Σε μόνιμη κρίση δηλώνουν τα σουπερμάρκετ


Ο εκπρόσωπος των αλυσίδων σουπερμάρκετ δηλώνει ότι, παρά τους πληθωριστικά «φουσκωμένους» τζίρους, η εξέλιξη των καθαρών κερδών των αλυσίδων σουπερμάρκετ στην Ελλάδα βαίνει πτωτικά και σημειώνει ότι την τελευταία πενταετία τα καθαρά κέρδη προ φόρων κυμαίνονται στο 1,47% και στο 1,3% για τις πέντε μεγαλύτερες αλυσίδες, όταν διεθνώς κάθε ποσοστό κάτω του 3% θεωρείται επισφαλές ● Ο κλάδος των σουπερμάρκετ συμβάλλει στο ΑΕΠ με το 3,80% της ετήσιας Ακαθάριστης Προστιθέμενης
Αξίας, έχει ετήσιο κύκλο εργασιών πάνω από 13 δισ. ευρώ και πληρώνει στα δημόσια ταμεία πάνω από 2,5 δισ. ευρώ σε ΦΠΑ και εργοδοτικές εισφορές.Ηακρίβεια, οι επιπτώσεις των συνεχών κρίσεων στο εμπόριο και την οικονομία και οι προοπτικές της αγοράς για το 2024 ήταν τα βασικά θέματα που απασχόλησαν το φετινό, 14ο Συνέδριο του Ιδρύματος Ερευνών Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ). Στην ολοήμερη εκδήλωση συμμετείχαν περισσότερα από 300 στελέχη αλυσίδων σουπερμάρκετ και προμηθευτικών εταιρειών, ακαδημαϊκοί, στελέχη επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών στον κλάδο του εμπορίου, σε θεματικές συζητήσεις μεταξύ άλλων για το μακροοικονομικό περιβάλλον, τις αλλαγές στις καταναλωτικές τάσεις, τις εφαρμογές της τεχνητής νοημοσύνης και των data analytics στο λιανεμπόριο τροφίμων.
Μιλώντας στο συνέδριο, ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας είπε ότι προϊόντα που έχουν ενταχθεί στην πρωτοβουλία «Μόνιμη Μείωση Τιμής» έφτασαν τα 1.100 και ότι «η αγορά αγκάλιασε το συγκεκριμένο μέτρο το οποίο στηρίζει τους καταναλωτές, τονώνει τον υγιή ανταγωνισμό και την εμπιστοσύνη των καταναλωτών».
«Πάταξον μεν, άκουσον δε» ήταν η φράση που χρησιμοποίησε ο πρόεδρος της Ενωσης Σουπερμάρκετ Ελλάδας και πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος ΜΕΤΡΟ, Αριστοτέλης Παντελιάδης, χρησιμοποιώντας στοιχεία πολλαπλών ερευνών προκειμένου να στοιχειοθετήσει ότι οι αλυσίδες δεν αισχροκερδούν σε βάρος των καταναλωτών. «Μπερδεύουμε την πληθωριστική αύξηση του τζίρου με την αύξηση των κερδών», σχολίασε, διευκρινίζοντας ότι παρά τους πληθωριστικά «φουσκωμένους» τζίρους, η εξέλιξη των καθαρών κερδών των αλυσίδων σουπερμάρκετ στην Ελλάδα βαίνει πτωτικά.
Είπε ότι την τελευταία πενταετία τα καθαρά κέρδη προ φόρων για το σύνολο αλυσίδων σουπερμάρκετ κυμαίνονται στο 1,47% και στο 1,3% για τις πέντε μεγαλύτερες αλυσίδες, όταν διεθνώς κάθε ποσοστό κάτω του 3% θεωρείται επισφαλές. Τόνισε ότι ο κλάδος έχει επενδύσει 2,7 δισεκατομμύρια ευρώ την τελευταία δεκαετία, σε υποδομές, logistics, νέα καταστήματα και ανακαίνιση των παλαιών, με στόχο τη βέλτιστη εξυπηρέτηση των πελατών. Ο ίδιος θεωρεί ότι ο κλάδος παρά την υψηλή του ανταγωνιστικότητα και τη συμβολή του στην οικονομία επωμίζεται το βάρος και το διοικητικό κόστος δεκάδων ρυθμίσεων, όπως η καθημερινή καταχώριση τιμών στο e-katanalotis, οι εβδομαδιαίες καταχωρίσεις στο «Καλάθι του Νοικοκυριού», των τιμών οπωροκηπευτικών, ανατιμήσεων προμηθευτών, πρόσθετες ελεγκτικές διαδικασίες myData και δύσκολη εφαρμογή εγκυκλίων σε μεγάλους όγκους.

Οσον αφορά πρωτοβουλίες όπως η «Μόνιμη Μείωση Τιμής», ο Αριστοτέλης Παντελιάδης δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «δεν είμαι κατά των έκτακτων ρυθμίσεων. Στις έκτακτες συνθήκες τις οποίες βιώνει η χώρα μας το τελευταίο διάστημα, απαιτούνται και έκτακτα μέτρα. Είμαι όμως κατά των προσωρινών έκτακτων μέτρων που παίρνουν μόνιμο χαρακτήρα».
Ο πρόεδρος του ΙΕΛΚΑ, καθηγητής Γ. Δουκίδης, παρουσιάζοντας τα βασικά μεγέθη του κλάδου, είπε ότι συμβάλλει στο ΑΕΠ με το 3,80% της ετήσιας Ακαθάριστης Προστιθέμενης Αξίας, έχει ετήσιο κύκλο εργασιών πάνω από 13 δισ. ευρώ και πληρώνει στα δημόσια ταμεία πάνω από 2,5 δισ. ευρώ σε ΦΠΑ και εργοδοτικές εισφορές. Πανελλαδικά δραστηριοποιούνται πάνω από 50 αλυσίδες, με 3.800 καταστήματα, στα οποία απασχολούνται περισσότεροι από 90.000 εργαζόμενοι και έχουν συνολικά ετήσια μισθοδοσία πάνω από 1,3 δισ. ευρώ. Ο ίδιος μίλησε για μια «κατακερματισμένη αγορά», όπου «μόνο το 58% των πωλήσεων γίνεται μέσω σουπερμάρκετ», καθώς από τα 22,6 δισ. ευρώ ετήσιο τζίρο σε τρόφιμα και καταναλωτικά αγαθά, τα 13,3 δισ. καρπώνονται οι αλυσίδες και τα 9,3 δισ. όλα τα υπόλοιπα μικρότερα καταστήματα.
Είπε ότι η αγορά των σουπερμάρκετ χαρακτηρίζεται από έντονο επιχειρηματικό ανταγωνισμό, παρουσιάζοντας συγκριτικά γραφήματα με τις δέκα μεγαλύτερες επιχειρήσεις του κλάδου το 2006 και σήμερα. Τρανταχτά ονόματα, όπως τα Carefour, Ατλάντικ, Βερόπουλος έχουν σβηστεί από τον χάρτη και έχουν προστεθεί νέα, όπως η Lidl, το The Mart (πρώην Μakro cash and Carry, ανήκει κατά 79% στον Σκλαβενίτη), Kρητικός και Μarket In. Σταθερές αξίες παραμένουν οι Ελληνικές Υπεραγορές - Σκλαβενίτης, ΑΒ, Μy Market, Μασούτης και Γαλαξίας, ενώ όπως προκύπτει από το ετήσιο «Πανόραμα των Σουπερμάρκετ», οι πρώτες έξι αλυσίδες ελέγχουν πάνω από το 90% του συνολικού τζίρου του κλάδου.
Keywords
Τυχαία Θέματα