Τι βρήκε η τρόικα - Ποια μέτρα "κλειδώνουν"

Έπειτα από σχεδόν 10 μέρες εντατικών και αυστηρών ελέγχων από τα τεχνικά κλιμάκια και τους επικεφαλής της τρόικας, το συμπέρασμα είναι απογοητευτικό.

Οι εκπρόσωποι της Κομισιόν, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) διαπιστώνουν σχεδόν παντού καθυστερήσεις στην εφαρμογή του μνημονίου, ενώ το χειρότερο από όλα φαίνεται πως είναι ο πλήρης εκτροχιασμός του προϋπολογισμού.

Η αποτυχία
στη συγκέντρωση των προβλεπόμενων εσόδων έχει οδηγήσει την κατάσταση στο απροχώρητο και στην ανάγκη τόσο για τη λήψη νέων μέτρων ύψους 6 - 7 δισ. ευρώ για φέτος όσο και για την παροχή νέας οικονομικής βοήθειας, αφού είναι πλέον δεδομένο ότι με τέτοιες επιδόσεις η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να δανειστεί από τις αγορές το 2012.

Στο πλαίσιο αυτό, κανείς δεν μπορεί να δηλώσει με βεβαιότητα σε αυτήν τη φάση ότι η εκταμίευση της πέμπτης δόσης τον ερχόμενο Ιούνιο είναι εξασφαλισμένη και όλα θα εξαρτηθούν από τις τελικές διαπραγματεύσεις που........θα ολοκληρωθούν την ερχόμενη Τετάρτη.

Περικοπές δαπανών
Λαμβάνοντας υπόψη ότι τα έσοδα δύσκολα θα αυξηθούν, για να καλυφθούν οι αποκλίσεις η τρόικα ζητά μετ’ επιτάσεως την περαιτέρω μείωση των δαπανών. Κατά τους δανειστές μας, ο μόνος σίγουρος και μόνιμος τρόπος είναι οι απολύσεις στο Δημόσιο

Η κυβέρνηση δεν θέλει ούτε να το συζητά το ενδεχόμενο αυτό. Ωστόσο, ο υπουργός Εσωτερικών ενημέρωσε χθες την τρόικα ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει στη μείωση των συμβασιούχων κατά το ήμισυ. Δηλαδή, αντί να προσλαμβάνονται 50.000 κατ’ έτος, θα προσλαμβάνονται 25.000.
Από την κίνηση αυτή αναμένεται να προκύψει εξοικονόμηση της τάξης του 1,8 δισ. ευρώ έως το 2015.

Στις παρεμβάσεις στο μισθολογικό κόστος περιλαμβάνεται και η θέσπιση του νέου ενιαίου μισθολογίου. Η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει ότι από το νέο μισθολόγιο δεν θα υπάρξει σημαντική εξοικονόμηση. Σε αυτό θα ενταχθούν και οι εργαζόμενοι στις ΔΕΚΟ, ενώ αναμένεται να είναι έτοιμο τον Ιούλιο, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών.

Στο πλαίσιο του «περιορισμού του κράτους», που ζητά η τρόικα, εντάσσεται και το πρόγραμμα συγχωνεύσεων και καταργήσεων φορέων. Υπάρχει έντονη «γκρίνια» για το γεγονός ότι το πρόγραμμα αυτό δεν έχει προχωρήσει.

Οι κοινωνικές δαπάνες είναι ένας άλλος τομέας όπου η τρόικα θεωρεί ότι υπάρχουν περιθώρια περικοπών. Συνολικά, κάθε χρόνο το κράτος δαπανά περίπου 45 - 50 δισ. ευρώ για κοινωνικές παροχές (συμπεριλαμβανομένων και των συντάξεων), με την αποδοτικότητά τους να αμφισβητείται έντονα.

Έτσι, η τρόικα θέλει την περικοπή αρκετών και την αναδιοργάνωση του συστήματος παροχής κοινωνικών δαπανών για να γίνουν πιο αποτελεσματικές.

Το μόνο βέβαιο στην παρούσα φάση είναι ότι οι επικουρικές συντάξεις θα μειωθούν και το καθεστώς των βαρέων και ανθυγιεινών θα αλλάξει με την εξαίρεση περίπου 500.000 εργαζομένων.
Εργασιακά
Την απογοήτευσή της αναφορικά με το ότι ο νόμος που προβλέπει πως
Keywords
Τυχαία Θέματα