Το μήνυμα δεν ελήφθη...


Αξιοσημείωτη μεν αλλά εξαιρετικά καθυστερημένη η πρωτοβουλία του νυν και των πρώην προέδρων του ΔΣΑ να προβούν σε δημόσια δήλωση για τον σκανδαλώδη τρόπο συγκρότησης των ανεξάρτητων αρχών, που στην περίπτωση της Ελλάδας η ανεξαρτησία τους αποτελεί πλέον ανέκδοτο.

«Να αποκοπεί o... ομφάλιος λώρος μεταξύ πολιτικής εξουσίας και ανεξάρτητων αρχών. Δικλείδα ασφαλείας για την εξασφάλιση της ανεξαρτησίας τους είναι η στελέχωσή τους κατά τρόπο που εγγυάται την
απεξάρτηση από πολιτικά κριτήρια επιλογής και στηρίζεται σε ευρεία κοινωνική συναίνεση. Η πρόσφατη σπουδή στην αντικατάσταση μελών της ΑΔΑΕ με πρόθεση παρέμβασης στη λειτουργία της μία μόλις ημέρα προτού αποφανθεί για την υπόθεση των παρακολουθήσεων της ΕΥΠ είναι καταδικαστέα», αναφέρει μεταξύ άλλων η δήλωση των προέδρων.
Συμβολικού βεβαίως χαρακτήρα είναι τόσο η πρωτοβουλία όσο και η κοινή δήλωση, δεδομένου ότι η άλωση των Αρχών που θεωρητικά προστατεύονται τόσο από το Σύνταγμα όσο και από τις ευρωπαϊκές οδηγίες που έχουν ενσωματωθεί στο ελληνικό δίκαιο ξεπέρασε επί επιτελικού κράτους κάθε φραγμό.
Οι δηλώσεις αυτές όφειλαν να έχουν ξεκινήσει πολύ νωρίτερα, τότε που, π.χ., τόσο η Ν.Δ. όσο και το ΠΑΣΟΚ εμπόδιζαν την πλήρη σύνθεση του ΕΣΡ έτσι ώστε να μην μπορεί να διεξαχθεί νόμιμα ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες. Οταν διορίζονταν από τη σημερινή κυβέρνηση επικεφαλής των Αρχών δικαστικοί την επομένη της συνταξιοδότησής τους, έχοντας δώσει με τις αποφάσεις τους ηθελημένα ή άθελά τους διαπιστευτήρια για τις πολιτικές τους προτιμήσεις.
Ασυμβίβαστα κατόπιν εορτής, συγχωνεύσεις κατά βούληση, καταργήσεις, ακόμα και πλασματικές σε ό,τι αφορά το αποτέλεσμα ψηφοφορίες στη Βουλή είναι τα απτά δείγματα του πώς αντιλαμβάνονται οι άριστοι τη λειτουργία των Αρχών.
Ωραίες οι δηλώσεις, αλλά δυστυχώς απολύτως «άσφαιρες» στο διά ταύτα. Θα πει κανείς, τι μπορεί να κάνουν 4 νυν και πρώην πρόεδροι του ΔΣΑ πέρα από το να επικρίνουν τις πρακτικές της κυβέρνησης Μητσοτάκη που μόλις προχθές τόσο στο ΕΣΡ όσο κυρίως στην ΑΔΑΕ πραξικοπηματικά επέβαλε τις κομματικές επιλογές της; Και μόνο η γεμάτη «απορία» χλιαρή αντίδραση του κυβερνητικού εκπροσώπου κ. Μαρινάκη καταδεικνύει εξάλλου το πόσο πολύ υπολογίζει αυτές τις δηλώσεις η κυβερνητική πλευρά. Δήλωση ήταν λοιπόν και πέρασε...
Αντα Ψαρρά
efsyn.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα