Eίναι συνταγματική η επιλογή του εξωκοινοβουλευτικού Παπαδήμου; Oχι δεν είναι.

Γράφει ο Αδαμάντινος

Τπάρχει το ερώτημα αν ειναι συνταγματική ή όχι η επιλογή Παπαδήμου. Ας το διερευνήσουμε πέραν του ότι ειναι απαραδεκτο να γινει ο δανειστής της χωρας Πρωθυπουργός. Ειναι κατάντεια. Είναι ντροπή.

Με το μη καθορισμό της ημερομηνίας των εκλογών, στην πραγματικότητα υφαρπάζεται η λαική ψήφος και το κοινό περί δικαίου αίσθημα, πού είχε σαν αποτέλεσμα τις πρόσφατες τεράστιες λαικές αντιδράσεις.

“Υπηρεσιακή
κυβέρνηση” ονομάζεται η κυβέρνηση που δεν έχει εκλεγεί ούτε έχει λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή, αλλά έχει αναλάβει το....
αξίωμα προσωρινά, με το σκοπό να διενεργήσει βουλευτικές εκλογές, και κατά κανόνα δεν αποτελείται από πολιτικούς. Συνήθως τοποθετείται όταν η εκλεγμένη κυβέρνηση έχει εξαντλήσει τη θητεία της ή έχει χάσει την κοινοβουλευτική της πλειοψηφία, οπότε ορίζεται για να οδηγήσει τη χώρα στις εκλογές.

Η κυβέρνηση Παπαδήμου δεν αποτελεί υπηρεσιακή κυβέρνηση. Αυτό που υπάρχει ως λύση για την αντικατάσταση ενός Πρωθυπουργού μέσα στη τετραετία από άλλον είναι ΜΟΝΟ η αντικατάστασή του από κάποιον που θα προτείνει η κοινοβουλευτική ομάδα, σύμφωνα με το άρθρο 38 παρ.2 του συντάγματος, που λέει ότι...

«Αν ο Πρωθυπουργός παραιτηθεί, εκλείψει ή αδυνατεί για λόγους υγείας να ασκήσει τα καθήκοντά του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διορίζει Πρωθυπουργό αυτόν που προτείνει η κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος στο οποίο ανήκει ο απερχόμενος Πρωθυπουργός, εφόσον αυτό διαθέτει στη Βουλή την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών. Η πρόταση γίνεται το αργότερο σε τρεις ημέρες από την παραίτηση ή την έκλειψη του Πρωθυπουργού ή από τη διαπίστωση της αδυναμίας του να ασκήσει τα καθήκοντά του.»

Γινεται αντιληπτό πλέον, ότι η κυβέρνηση του αντικαταστήσαντος τον εκλεγμένο Πρωθυπουργό όσο διαθέτει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία (151 ψήφοι) μπορεί να μείνει στην εξουσία τα επόμενα δύο έτη, που απομένουν για να κλείσει η τετραετία. Στο συγκεκριμένο άρθρο όμως, δεν αναφέρεται ως επιλογή ο αντικαταστάτης του Πρωθυπουργού να είναι εξωκοινοβουλευτικός και ο Παπαδήμος είναι εξωκοινοβουλευτικός.

Το σύνταγμα προυποθέτει το αυτονόητο, ότι ο Πρωθυπουργός πρέπει να είναι εκλεγμένος και προφανώς μέλος της κοινοβουλευτικής ομάδος του κυβερνώντος κόμματος. Η περίπτωση Ζολώτα, που επελέγη Πρωθυπουργός στην Οικουμενική κυβέρνηση αποτελεί άλλη μια στυνταγματική εκτροπή και επειδή έγινε, δεν σημαίνει ότι θα μπορεί να επαναληφθεί. Εκτός αυτού οι συνθήκες ήταν διαφορετικές. Τα Ελληνικα και η λογική δεν ειναι μονο ιδιότητα των συνταγματολόγων.

Η ορκωμοσία του Παπαδήμου απο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κατά τη γνώμη μου, αποτελεί άλλη μια συνταγματική εκτροπή, που έχει προστεθεί σιωπηρά σε εκείνες των μνημονίων.

Από τη Προεδρία της Δημοκρατίας ανακοινώθηκε ότι, το έργο της νέας κυβέρνησης Παπαδήμου είναι η υλοποίηση των αποφάσεων της 26ης Οκτωβρίου και η εφαρμογή της οικονομικής πολιτικής που συνδέεται με τις αποφάσεις αυτές.

Αυτό θεωρ
Keywords
Τυχαία Θέματα