Fitch: Έξοδος της Ελλάδας δεν θα σημάνει το τέλος του ευρώ


Φουντώνουν τα σενάρια εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ. Διαβάστε τι δήλωσε ο ο επικεφαλής του οίκου αξιολόγησης Fitch, Πολ Τέιλορ σε συνέντευξη του στο Spiegel...
Σε συνέντευξή του στην ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού "Der Spiegel", ο επικεφαλής του διεθνούς οίκου αξιολόγησης Fitch,
Πολ Τέιλορ δήλωσε πως η έξοδος της Ελλάδας από το κοινό νόμισμα θα είναι κάτι που η Ευρωζώνη θα μπορεί να διαχειριστεί.

Επιπλέον προσέθεσε πως το ευρώ δεν θα κινδυνέψει εφόσον η Γερμανία εξακολουθεί να το στηρίζει.

"Πιθανή έξοδος της Ελλάδας δεν σημαίνει και το τέλος του ευρώ", σχολίασε χαρακτηριστικά ο κ. Τέιλορ, προσθέτοντας πως το Βερολίνο "έχει θεμελιώδες συμφέρον να διατηρήσει το κοινό νόμισμα".

Τι θα γίνει σε περίπτωση διάλυσης; Η επακόλουθη ανατίμηση του μάρκου συγκριτικά με άλλα νομίσματα θα έπληττε την εξαγωγική βιομηχανία, που αποτελεί και την κινητήρια δύναμη της γερμανικής οικονομίας.

Έτσι, "η Γερμανία δεν θα αφήσει την ΟΝΕ ακόμα κι αν μία η περισσότερες χώρες το πράξουν", δήλωσε ο κ. Τέιλορ.

Παρόλα αυτά, ο επικεφαλής του οίκου αξιολόγησης τόνισε ότι είναι υπέρμαχος της Ευρωπαϊκής ενότητας: "Αν η Ευρωζώνη ήταν μία χώρα, θα αξιολογούνταν με τριπλό-Α από εμάς", επεσήμανε.

Οι εκλογές τρόμαξαν την Ευρώπη

Το ζήτημα της εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη επανήλθε στη δημόσια σφαίρα των συζητήσεων για τα ευρωπαϊκά media, εξαιτίας του αποτελέσματος των εκλογών και την άνοδο των αντιμνημονιακών δυνάμεων στο ελληνικό κοινοβούλιο.

Σύμφωνα με το Spiegel, οι τελευταίες κοινοβουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα δεν έδωσαν καθαρή λαϊκή εντολή σε οποιοδήποτε κόμμα για το σχηματισμό αυτοδύναμης κυβέρνησης.

Η απόρριψη της δημοσιονομικής λιτότητας και του Μνημονίου είναι όμως σαφής, κάτι που παρατηρήθηκε και στη Γαλλία με τη νίκη του Σοσιαλιστή Ολάντ.

"Είναι αλήθεια ότι η ρητορική της δυσαρέσκειας βρίσκεται σε άνοδο", παραδέχτηκε ο κ. Τέιλορ. "Όμως αυτό δεν σημαίνει αλλαγές στην πολιτική που ακολουθείται. Ακόμα και ο πρόεδρος Ολάντ θα είναι υποταγμένος στους υπάρχοντες περιορισμούς", πιστεύει.

"Το ελληνικό κούρεμα είχε καταστροφικές συνέπειες. Κλονίστηκε η εμπιστοσύνη των επενδυτών στο βάθος της Ευρωζώνης. Τώρα διερωτώνται εάν θα ακολουθήσει η Ισπανία και πολλοί αποσύρουν τα χρήματά τους", τονίζει.

Τέλος, υπεραμύνθηκε των αξιολογήσεων της Fitch, ενώ χαρακτήρισε δύσκολη την ίδρυση ενός ευρωπαϊκού οίκου αξιολόγησης, κρίνοντας ότι οι "πατριωτικές" του αξιολογήσεις θα μείωναν κατά πολύ την αξιοπιστία του και σε καμία περίπτωση δεν θα αξιολογεί τα ευρωπαϊκά κράτη "φιλικότερα".

Μονομερής πράξη η έξοδος από το ευρώ

Πάντως, όπως σημειώνει ο Wolfgang Münchau σε άρθρο του στη Financial Times, η έξοδος από την Ε.Ε. είναι μία μονομερής πράξη. "Η χώρα που θα βγει από την Ε.Ε. χάνει την πρόσβαση στη χρηματοδότηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και στα κοινοτικά διαρθρωτικά κονδύλια", συμπληρώνει.

Ενδεχομένως να υπάρξουν
Keywords
Τυχαία Θέματα