Iωάννης Καποδίστριας ο Εθνομάρτυρας


Εἶμαι ἀποφασισμένος νὰ ἄρω τὸν οὐρανόθεν ἐπικαταβαίνοντά μου σταυρὸν – με αυτή του τη φράση ο Ιωάννης Καποδίστριας ως ευφυής άνθρωπος έδειχνε ότι είχε αντιληφθεί πλήρως την αποστολή που του είχε ανατεθεί. Γιατί περί αποστολής πρόκειται. Αποστολή που τύχαινε της Θείας Πρόνοιας. Στη ζωή της Ορθοδόξου Εκκλησίας σε πολλαπλών των περιπτώσεων μια αποστολή σημαίνει και θυσία. Και αυτό
το είχε αντιληφθεί ο Ιωάννης Καποδίστριας όταν έλεγε ότι θα έλθει κάποτε η μέρα που ...........
οι Έλληνες θα εννοήσουν τη σημασία της θυσίας μου.

Με τον ερχομό του στην Ελλάδα ο Κυβερνήτης ήξερε ότι έθετε τον εαυτό του στον επίλογο μιας αποστολικής ζωής. Η Ελλάδα ήταν το τελευταίο έργο ενός δράματος, μιας πορείας που υπομονετικά είχε επιλέξει. Να θέσει τον εαυτό του στο έλεος του Θεού και με τη βοήθειά Του να κάνει ότι μπορεί για να αναστηθεί αυτό το πολύπαθο Έθνος. Αυτό κι έγινε.

Ζαχαρίας_7:9-10
«Έτσι λέει ο Κύριος των δυνάμεων, λέγοντας: Να κρίνετε κρίση αλήθειας, και να κάνετε έλεος και οικτιρμό, κάθε ένας στον αδελφό του· και μη καταδυναστεύετε τη χήρα, και τον ορφανό, και τον ξένο, και τον πένητα· και κανένας από σας ας μη σκέφτεται κακό μέσα στην καρδιά του ενάντια στον αδελφό του.»

Αρχή ήμισυ του παντός. «Εν αρχή ην ο λόγος». Έτσι ξεκινά ο Άγιος Ευαγγελιστής Ιωάννης της Αποκαλύψεως το Ευαγγέλιο του, και ο λόγος σαφέστατος, για να κατανοήσουμε το παρόν και να ατενίσουμε το μέλλον πρέπει να μελετήσουμε το παρελθόν!

Ήδη από το 1290 αναφέρεται πως πρόγονος του Ιωάννη Καποδίστρια είχε λάβει έναντι ανδραγαθήματος την κομητεία της αρχαίας Ιουστινούπολης στην σημερινή Κροατία, το Kapo Di Ίstria, εξού και το επίθετο Καποδίστριας.

Από εκεί μεταξύ του 1329 και 1372 οι πρόγονοί του εγκαταστάθηκαν στην Κέρκυρα. Η Εθνική δράση της οικογένειάς του τεράστια. Ενδεικτικά αναφέρω τον Νικόλαο Καποδίστρια ο οποίος έδωσε μεγάλα ποσά για την απελευθέρωση Κρητών αιχμαλώτων μετά την επανάσταση του 1669. Επίσης αναφέρω τον Αλεβίζο Καποδίστρια να ξεσηκώνει την Βόρειο Ήπειρο και τους Χειμαριώτες οπλαρχηγούς σε επανάσταση και ακόμη τον Αντώνιο Καποδίστρια να διασχίζει έφιππος την Κωνσταντινούπολη για να πάρει από στα χέρια του ως αντιπρόσωπος της Ιονίου Πολιτείας το διάταγμα του Σουλτάνου με το οποίο αναγνωριζόταν η αυτονομία της και να δημιουργηθεί το πρώτο Ελληνικό κράτος της νεότερης ιστορίας με το πρώτο Σύνταγμα που ονομάστηκε «Βυζαντινό».

Ο Αντώνιος και η Αδαμαντία απέκτησαν 10 τέκνα εκ των οποίων τα 9 επέζησαν. Πέντε αγόρια και 4 κορίτσια εκ των οποίων οι δύο ενδύθηκαν το μοναχικό σχήμα με τα ονόματα Ευφημία και Ευφροσύνη.
Έκτος στη σειρά ο Ιωάννης γεννήθηκε στις 10-2-1776 στην Κέρκυρα. Την ίδια χρονιά και για μοναδική φορά πατά το πόδι του στο νησί ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός ο οποίος δέχθηκε την επουράνια αποστολή της διάσωσης του Γένους των Ελλήνων! Χαρακτηριστικά έλεγε: «Να σπουδάζετε τα παιδιά σας να μαθαίνουν Ελληνικά, διότι η Εκκλησία μας είναι εις την Ελληνικήν και το Γένος μας Ελληνικόν».
Keywords
Τυχαία Θέματα