KKE:ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΤ


Το ΚΚΕ είναι κατηγορηματικά αντίθετο στο κυβερνητικό σχέδιο για την ΕΡΤ. Τα μέτρα που προωθεί έχουν αρνητικότατες συνέπειες για τους εργαζόμενους και τους δημοσιογράφους σε αυτή και γενικότερα στο χώρο των ΜΜΕ. Είναι σε βάρος του λαϊκού δικαιώματος στην ενημέρωση.

Οι δικαιολογίες που χρησιμοποιεί η....
 κυβέρνηση περί «εξυγίανσης και εξορθολογισμού» της είναι έωλες
και παραπλανητικές. Η ΕΡΤ από τη δημιουργία της έως σήμερα αποτέλεσε βασικό και κεντρικό μοχλό παρέμβασης του κράτους και των κυβερνήσεων για την ιδεολογική – πολιτική χειραγώγηση του λαού, την καλλιέργεια του αντικομμουνισμού, καθώς και πολύτιμο στήριγμα των μεγάλων επιχειρηματιών. Οι προσπάθειες δημοσιογράφων που δεν υποτάσσονταν στην κυρίαρχη πολιτική και ιδεολογία δεν είναι δυνατό να αλλάξουν το χαρακτήρα και το ρόλο της ΕΡΤ.

Η κυβέρνηση προωθώντας μαζικές απολύσεις στην ΕΡΤ συνεχίζει και ολοκληρώνει την απαράδεκτη πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ-ΝΔ που μεθοδικά διαμόρφωσαν εργαζόμενους πολλών εργασιακών και μισθολογικών ταχυτήτων για να τους διασπούν να τους ελέγχουν και με το φόβο της απόλυσης ή και την εξαγορά. Ενώ ένα μικρό τμήμα το «εξαγόραζαν» με υψηλούς μισθούς και προνόμια, το μεγαλύτερο τμήμα των εργαζομένων εργαζόταν σε δύσκολες συνθήκες. Δεν είναι αλήθεια ότι στην ΕΡΤ υπάρχει υπεράριθμο προσωπικό. Εμφανίζουν ως πλεονάζον το προσωπικό που οι διοικήσεις της ΕΡΤ δεν αξιοποιούν, χρησιμοποιώντας στη θέση του ιδιωτικά συνεργεία, ανεβάζοντας παράλληλα το κόστος λειτουργίας.

Μεγάλη ευθύνη γι’ αυτή την κατάσταση έχουν οι συνδικαλιστικές ηγεσίες στο χώρο της ΕΡΤ, γιατί συνεργάστηκαν ή ανέχθηκαν τη δράση των κυβερνήσεων έως τώρα. Η μεγαλύτερη τους ευθύνη είναι ότι δεν αντέδρασαν έγκαιρα και σταθερά στην εργασιακή – μισθολογική πολυδιάσπαση των εργαζομένων.

Η θέση της κυβέρνησης να γίνει η ΕΡΤ κερδοφόρα και «ανεξάρτητη» σημαίνει μεγάλο μέρος δημοσιογράφων και εργαζομένων στην ανεργία, δραστική μείωση των μισθών και εργασιακή ανασφάλεια για τους εναπομείναντες. Η ΕΡΤ δεν μπορεί να γίνει ανεξάρτητη και αντικειμενική. Αυτό που επιδιώκει η κυβέρνηση είναι να γίνει πλήρως υποταγμένη και φανατικά στρατευμένη στην κυρίαρχη πολιτική, στην επιθετική υπεράσπιση της αντιλαϊκής πολιτικής, της ΕΕ και του καπιταλισμού, ευρισκόμενη πιο κοντά στον άμεσο έλεγχο των εκπροσώπων της πλουτοκρατίας και κέντρων διαμόρφωσης της προπαγάνδας τους.

Η συρρίκνωση της ΕΡΤ δεν γίνεται για εξοικονόμηση, αλλά για να αδειάσει ο χώρος ώστε να αναπτύξουν τις δραστηριότητες τους τα μεγάλα ιδιωτικά κανάλια και ραδιόφωνα. Να συγκεντρωθούν τα ΜΜΕ ακόμα ταχύτερα στους λίγους επιχειρηματικούς ομίλους. Προκλητική στήριξη των επιχειρηματιών αποτελεί και η αγορά προγραμμάτων της ΕΡΤ από ιδιώτες παραγωγούς και η διάθεση του πολιτιστικού – αρχειακού υλικού που διαθέτει.

Το ΚΚΕ στηρίζει τους αγώνες των εργαζομένων για σταθερή δουλειά για όλους, με σύγχρονα εργασιακά – μισθολογικά δικαιώματα. Δεν πρέπει να γίνει καμί
Keywords
Τυχαία Θέματα