Mεγάλες αντιδράσεις και στην Αμερική για σχέδια εξόρυξης μικτών θειούχων

Μύθοι και πραγματικότητες (και) για τις Σκουριές

Ένας αγαπημένος μύθος των υποστηρικτών του σχεδίου της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ στη Χαλκιδική είναι ότι όλες οι αντιδράσεις στις μεταλλευτικές επενδύσεις εμφανίζονται στις τριτοκοσμικές χώρες όπου – όπως απρόθυμα παραδέχονται και οι ίδιοι – οι εταιρείες τα....
έχουν κάνει ρημαδιό. Στις προηγμένες χώρες λέει αυτός ο μύθος, όλα είναι καλά, δεν υπάρχουν προβλήματα στο περιβάλλον και κανείς δεν διαμαρτύρεται…

Σε μια από τις μεγαλύτερες “μεταλλευτικές” χώρες, τις
ΗΠΑ, τα πράγματα δεν είναι καθόλου ρόδινα. Το παρακάτω βίντεο είναι το trailer της ταινίας “Precious Waters: Minnesota’s sulphide mining controversy” που μπορείτε να τη δείτε ολόκληρη στο http://vimeo.com/7586186.

Στη βόρεια πολιτεία της Μινεσότα, στην περιοχή των Μεγάλων Λιμνών, η εταιρεία Polymet προσπαθεί εδώ και δυο χρόνια να πάρει άδεια για μεταλλείο χαλκού-νικελίου, αλλά έχει κολλήσει στο στάδιο της “Προκαταρκτικής Περιβαλλοντικής Μελέτης” γιατί η ΕΡΑ, η Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος των ΗΠΑ βρήκε ότι “η μελέτη περιγράφει απαράδεκτες περιβαλλοντικές επιπτώσεις”. Εκεί, βλέπετε, εκτός από τη σημαντική τοπική αντίδραση, υπάρχουν και κρατικές υπηρεσίες που ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ελέγχουν τις μελέτες… Περισσότερες πληροφορίες στα Friends of the Boundary Waters Wilderness και preciouswaters.org.

Η Polymet είναι μόνο η αρχή και άλλες εταιρείες περιμένουν τη σειρά τους για να σκάψουν στη Μινεσότα. Στο διπλανό Μίτσιγκαν, η εταιρεία Kennecott (θυγατρική της Rio Tinto) προσπαθεί εδώ και οκτώ περίπου χρόνια να αναπτύξει το μεταλλείο χαλκού-νικελίου Eagle, αλλά τα έχει βρει σκούρα. Δείτε σχετικά το www.savethewildup.org.

Μύθοι και Πραγματικότητα, για τη Μινεσότα και για τις Σκουριές
Άλλες πολιτείες έχουν υποφέρει επειδή οι ηγέτες τους έβλεπαν δολάρια, όταν θα έπρεπε να βλέπουν ερωτηματικά. Οι ηγέτες πίστεψαν τις υποσχέσεις ότι τα μεταλλεία δεν θα ρυπάνουν, αλλά αγνόησαν όλες τις φορές που αυτές οι υποσχέσεις δεν τηρήθηκαν.

Paul Danicic, διευθυντής της οργάνωσης Friends of the Boundary Waters Wilderness

Σε Πολιτείες όπως η Μοντάνα, το Νέο Μεξικό και η Νεβάδα, η εξόρυξη θειούχων ορυκτών έχει ρυπάνει χιλιάδες ρέματα και έχει καταστρέψει ολόκληρα οικοσυστήματα. Αντιμέτωπες με το κόστος αποκατάστασης ύψους δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων, οι εταιρείες έχουν συχνά κηρύξει πτώχευση, αφήνοντας τους φορολογούμενους να πληρώσουν τη νύφη. Διαβάστε σχετικά το δικό μας Αποκατάσταση μεταλλείων και βολικές “πτωχεύσεις”: η Chevron, η Asarco, η TVX και η Ελληνικός Χρυσός.

Για παράδειγμα, στο μεταλλείο Brohm στη Νότια Ντακότα (φωτογραφία- ένα πολύ μικρό μεταλλείο), το οποίο λειτούργησε στο διάστημα 1988 – 1998, η εξόρυξη οδήγησε στη δημιουργία όξινης απορροής και έκανε τα νερά ενός κοντινού ρέματος πιο όξινα από το χυμό του λεμονιού. Τελικά η εταιρεία χρεοκόπησε και επειδή οι χρηματοοικονομικές εγγυήσεις που είχε λάβει το κράτος επαρκούσαν μόνο για το 1/8 του κόστους απο
Keywords
Τυχαία Θέματα