Αφορολόγητο στις 8.000 ευρώ και εισφορά αλληλεγγύης από 1% έως 5%

«Όταν ανέλαβα τα καθήκοντά μου υπήρχε ανάγκη να επιβεβαιωθούν ποσά που έφταναν τα 5,5 δισ. ευρώ», σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών, κ. Ευάγγελος Βενιζέλος και πρόσθεσε ότι έγινε προσπάθεια να εξευρεθούν λύσεις «δίκαιες και αποδεκτές από τους εταίρους μας. Βασικός στόχος μας είναι να ανακτήσουμε την...
αξιοπιστία μας», πρόσθεσε, ανακοινώνοντας τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα,
όπως αυτά συμφωνήθηκαν, μέχρι τώρα, με τους εκπροσώπους της τρόικας.
Ο κ. Βενιζέλος ανακοίνωσε πως τα νέα μέτρα θα βασιστούν σε τρεις πυλώνες για την οικονομία: ιδιωτικοποιήσεις, ύψους 50 δισ. ευρώ, συμμετοχή ιδιωτών βάση της λύσης της Βιέννης και τη σύναψη νέου δανείου.

Ο υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε επίσης την αύξηση του ειδικού φόρου για το πετρέλαιο θέρμανσης, την έκτακτη εισφορά 5% για τα πρόσωπα που κατέχουν δημόσια αξιώματα και τη διατήρηση του αφορολόγητου για την πρώτη κατοικία στα 200.000 ευρώ. Επιπλέον, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης δήλωσε πως ζήτησε παράλληλα με το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα να ξεκινήσει αμέσως η συζήτηση για ένα οργανωμένο φορολογικό σύστημα που θα είναι αναπτυξιακό και κοινωνικά δίκαιο. Τόνισε μάλιστα πως δεν θα μπουν νεοι φόροι στο λογαριασμό της ΔΕΗ γιατί αυτό δεν θα ήταν δίκαιο. Ανακοίνωσε επιπλέον, ένα ειδιακό τέλος για ελεύθερους επαγγελματίες.

Ειδικότερα αναφέρθηκε στη διαδικασία της Βιέννης με στόχο την εθελοντική διακράτηση ομολόγων χωρίς να προκληθεί πιστωτικό γεγονός. Ο κ. Βενιζέλος έκανε λόγο για διαθεσιμότητα των ελληνικών τραπεζών και ασφαλιστικών ταμείων να μετάσχουν στη διαδικασία και πρόσθεσε ότι θα ενημερώσει σχετικά τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Έκανε επίσης λόγο για συμφωνία της ΝΔ και του ΛΑΟΣ «στην ανάγκη να έχουν ψηφιστούν τα δυο νομοθετήματα ως τις 30 Ιουνίου», δηλαδή το Μεσοπρόθεσμο και ο Εφαρμοστικός Νόμος.

Μεταξύ των μέτρων:

* Η πλήρης εξίσωση του φόρου στο πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης μόνο για τις επιχειρήσεις με μικρή αύξηση του ειδικού φόρου για τη θέρμανση στα νοικοκυριά.

* Στα ακίνητα δεν θα επιβληθεί νέο τέλος μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ

* Παραμένει η εισφορά αλληλεγγύης κλιμακωτά από 1% έως 5%.

Συγκεκριμένα:

Εισφορά 1% για εισοδήματα από 12.000-20.000

Εισφορά 2% για εισοδήματα από 20.000-50.000

Εισφορά 3% για εισοδήματα από 50.000-100.000

Εισφορά 4% για εισοδήματα από 100.000 και πάνω

Ειδική εισφορά 5% για βουλευτές και αιρετούς άρχοντες των ΟΤΑ

* Έκτακτη εισφορά στους επιτηδευματίες

Εν τω μεταξύ, ο κ. Βενιζέλος εξήγγειλε μείωση του αφορολόγητου στις 8.000 ευρώ. Ωστόσο, από το μέτρο αυτό θα εξαιρεούνται οι συνταξιούχοι άνω των 65 ετών με 12.000 εισόδημα, τα άτομα με αναπηρία και οι άνεργοι κάτω των 30 ετών. Παράλληλα, τα εισοδήματα μεταξύ 8.000 και 12.000 ευρώ θα έχουν μειωμένο φορολογικό συντελεστή.

Ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι είναι πολύ σημαντικό το Μεσοπρόθεσμο και ο ε
Keywords
Τυχαία Θέματα