Αγωνία για το χρέος

Αγωνία και πυρετός διαβουλεύσεων πραγματοποιούνται στις Ευρωπαϊκές χώρες, για την επόμενη μέρα στην Ευρωζώνη.

Κοινοτικοί αξιωματούχοι και Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις εξετάζουν το....
ενδεχόμενο δεύτερης Συνόδου Κορυφής, μέχρι την προσεχή Τετάρτη.

Εν τω μεταξύ Γαλλία και Γερμανία, έπειτα από ένα διπλωματικό μαραθώνιο δεν κατέληξαν σε λύση, διαφωνώντας για το μέγεθος του πακέτου βοήθειας προς την Ελλάδα,
το μέγεθος του «κουρέματος» του χρέους, στην επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και στον ρόλο του προσωρινού μηχανισμού σταθερότητας (EFSF).

Επειδή οι διαφορές στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρώπης δεν έχουν καταφέρει να γεφυρωθούν, ήδη η Γαλλία έχει μπει στο στόχαστρο των κερδοσκόπων. Έτσι κρίθηκε αναγκαίο να πραγματοποιηθεί ακόμα μια Σύνοδος, αυτή τη φορά των 17 χωρών της Ευρωζώνης, μέχρι την ερχόμενη Τετάρτη, ώστε να βρεθεί μια «χρυσή τομή» και να γεφυρωθεί το χάσμα ανάμεσα σε Γαλλία και Γερμανία.

Το γεγονός ότι αύριο προγραμματίζεται και νέα συνάντηση μεταξύ της γερμανίδας καγκελαρίου Αγκελα Μερκελ και του γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί, περιπλέκει κάπως τα πράγματα, γιατί αποδεικνύει κι εμπράκτως ότι δεν έχει ληφθεί καμία απολύτως απόφαση, στο παρά 5’ της συνόδου της Κυριακής.

Πρόβλημα εντοπίζεται επίσης εντοπίζεται και στο εσωτερικό της Γερμανίας, όπου η Ανγκελα Μέρκελ δίνει μάχη για να πείσει το γερμανικό Κοινοβούλιο για την ισχύ που πρέπει να έχει ο EFSF ώστε να παρεμβαίνει σε περιπτώσεις κρίσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ένα τρόπος για να αυξηθεί η ισχύς του μηχανισμού ήταν να μπορεί να εγγυάται ένα ποσοστό 20% - 30% ενδεχόμενων ζημιών για όσους αγοράζουν ομόλογα κρατών – μελών της ευρωζώνης. Με τον τρόπο αυτό δεν θα χρειαζόταν να αυξηθούν τα κονδύλιά του πέραν του ποσού των 440 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση η Σύνοδος της Κυριακής θα οδηγήσει τουλάχιστον σε ένα βήμα παραπέρα την Ευρωζώνη.

http://www.newsbomb.gr/Εδώ θα πεις δημόσια την γνώμη σου____ Ο σιωπών δοκεί συναινείν[email protected]


Keywords
Τυχαία Θέματα