ΑΝΑΨΕ "ΠΡΑΣΙΝΟ" ΓΙΑ ΤΗΝ 6Η ΔΟΣΗ

Ρεπορτάζ : Κ. Τσαχάκης-Β. Δεμίρης
(από το Έθνος)
Το "πράσινο φως" για την εκταμίευση της 6ης δόσης "το συντομότερο δυνατόν" άναψε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στην έκθεση της οποίας ασκείται αυστηρή κριτική στην ελληνική κυβέρνηση για μεγάλες καθυστερήσεις στις αποκρατικοποιήσεις και την...
προώθηση των μεταρρυθμίσεων. Ταυτόχρονα η Επιτροπή... χτυπά καμπανάκι για τη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους.
Παρουσιάζοντας την έκθεση ο εκπρόσωπος του επιτρόπου Ολι Ρεν
ανέφερε πως πριν από τα μέσα Νοεμβρίου θα εκταμιευθεί η 6η δόση των δανείων προς την Ελλάδα και διέψευσε ότι υπάρχουν διχογνωμίες μεταξύ Κομισιόν, ΕΚΤ και ΔΝΤ σε ό,τι αφορά τα συμπεράσματα της αξιολόγησης για τη χώρα μας. Με τη δήλωσή του, ο Αμαντέου Αλταφάζ ξεκαθάρισε ότι δεν διακυβεύεται η καταβολή της δόσης.
Οπως εξήγησε, η απόφαση της Ευρωζώνης για την εκταμίευση των 5,8 δισ. ευρώ θα ληφθεί σήμερα από το Eurogroup, ενώ η συνεισφορά του ΔΝΤ, ύψους 2,2 δισ. ευρώ, θα ληφθεί από το Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου στις αρχές Νοεμβρίου.
Πιο αναλυτικά, στην έκθεση αναφέρεται πως από τον Ιούλιο έως τον Σεπτέμβριο δεν υπήρξε πρόοδος στο κυβερνητικό έργο και για πολλοστή φορά ζητείται επίσπευση των μεταρρυθμίσεων.

Για τις αποκρατικοποιήσεις σημειώνεται ότι ο στόχος του 2011 για έσοδα 5 δισ. ευρώ δεν θα επιτευχθεί και γι΄ αυτό ο πήχης κατεβαίνει στα 1,7 δισ. ευρώ, ποσό που υπό κανονικές συνθήκες θα έπρεπε να είχε εισπραχθεί μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου.
Πάντως προστίθεται ότι στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων αναμένονται αυξημένα έσοδα όχι μόνο από τα ακίνητα αλλά και από τις πωλήσεις τραπεζών που θα μπουν στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και θα κρατικοποιηθούν.Οι προβλέψεις για την ανάκαμψη αναθεωρούνται επί τα χείρω: Φέτος η ύφεση θα είναι 5,5%, βαθύτερη από το 2010 αλλά και τις προηγούμενες εκτιμήσεις, ενώ το ΑΕΠ θα παραμείνει σε αρνητικό έδαφος (-2,7%) το 2012. Ασθενική ανάπτυξη, 0,7% αναμένεται το 2013.
Παράλληλα η Κομισιόν προειδοποιεί πως δεν θα επιτευχθεί ο στόχος για μέσο ρυθμό ανάπτυξης 3% κατ΄ έτος την περίοδο 2015 - 2020 εάν δεν επισπευσθούν μεταρρυθμίσεις - αποκρατικοποιήσεις.
Δραματικές είναι οι εκτιμήσεις για την ανεργία. Θα εκτιναχθεί στο 17,5%, που σημαίνει πρακτικά αύξηση των ανέργων από 833.000 φέτος σε 924.900 το 2012. Η ανεργία θα διατηρηθεί στα ίδια υψηλά επίπεδα και το 2013.
ΖΗΤΕΙ ΝΕΑ ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ
Επιμένει η τρόικα για τους κατώτατους μισθούς
Επαναφέρει η τρόικα το θέμα των κατώτατων αμοιβών στον ιδιωτικό τομέα και της επαναδιαπραγμάτευσης της εθνικής συλλογικής σύμβασης.
Μάλιστα, όπως αναφέρεται στην έκθεση της Κομισιόν, στόχος είναι κυβέρνηση, εργοδότες και εργαζόμενοι να καταλήξουν σε ένα "εθνικό τριμερές σύμφωνο".
Πιο αναλυτικά στην έκθεση τονίζεται πως "όλες οι παράμετροι που έχουν αντίκτυπο στο κόστος εργασίας πρέπει να είναι ανοικτές για συζήτηση, συμπεριλαμβανομένων των μισθών, των κατώτατων ημερομισθίων και της εθνικής συλλογικής σύμβασης, καθώς και τα διάφορα μη μισθολογικά κόστη εργα
Keywords
Τυχαία Θέματα