Αναδιάρθρωση, επιμήκυνση, «κούρεμα» με μεζούρα, χρονόμετρο και ψαλίδι

Υπογραφή:Χρήστος Καψάλης

"Όταν κάποια μεταγενέστερη στιγμή η κυβέρνηση εκτιμήσει ότι το κόστος της αναδιάρθρωσης του χρέους θα είναι πλέον μικρότερο από τα οφέλη, τότε η αναδιάρθρωση ή όπως αλλιώς θα βαφτιστεί, θα είναι προ ή και εντός των πυλών". Αυτό γράφαμε σε προγενέστερο άρθρο στις 4 Απριλίου, ύστερα από.....
κατηγορηματικές διαψεύσεις του πρωθυπουργού και του υπουργού
Οικονομικών για το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους. Στον ένα μήνα που μεσολάβησε, η συζήτηση, οι δηλώσεις, οι προβλέψεις και οι αντίθετες απόψεις διατήρησαν το θέμα της αναδιάρθρωσης , όχι μόνο στους πρώτους τίτλους της επικαιρότητας, αλλά όπως είναι φανερό στους φακέλους των υπό συζήτηση θεμάτων μεταξύ όλων των αμέσως ή εμμέσως εμπλεκομένων (ελληνική κυβέρνηση, ΕΕ, ΔΝΤ, ΗΠΑ, ΕΚΤ, ξένες τράπεζες, ελληνικές τράπεζες, λοιποί δανειστές).
Τις τελευταίες ημέρες το επίκεντρο της συζήτησης έχει μετατοπιστεί στο αν η λύση που θα επιλεγεί θα είναι η επιμήκυνση του χρέους με ταυτόχρονη μείωση επιτοκίων, αντί του «κουρέματος» το οποίο θεωρείται από πολλούς επικίνδυνο και με οδυνηρές συνέπειες.
Ποια είναι η αλήθεια; Όπως σας έχουμε ξαναπεί μιας μορφής αναδιάρθρωση θα γίνει οπωσδήποτε, αφού είναι αδύνατον η Ελλάδα και να αποπληρώσει χρέη 400 δισ ευρώ (τόσα θα φτάσουν ή και παραπάνω, με τα νέα δάνεια και το διαρκές έλλειμμα) και ταυτόχρονα να επιστρέψει σε αναπτυξιακή τροχιά.
Επίσης είναι βέβαιο ότι το είδος της αναδιάρθρωσης του χρέους μας δεν υπάρχει περίπτωση να το αποφασίσουμε μονομερώς , γιατί απλούστατα δεν έχουμε τη δυνατότητα να επιβάλουμε κάτι τέτοιο χωρίς οι συνέπειες να είναι πράγματι καταστροφικές.
Άρα η βέλτιστη (συναινετική)λύση θα ήταν η μέγιστη δυνατή επιμήκυνση, με ταυτόχρονη μείωση τόσο των επιτοκίων τρεχουσών δανείων όσο και αναδρομικά των επιτοκίων προηγούμενων δανείων που έχουν γίνει δυσβάσταχτα από τη συσσώρευση υπέρογκων τόκων. Αυτό φυσικά είναι καραμπινάτη αναδιάρθρωση του χρέους (αφού θα μειωθεί σημαντικά στο σύνολό του) αλλά κάλλιστα μπορεί να μην ονομαστεί έτσι για λόγους επικοινωνιακούς και παιχνιδιών των αγορών.
Είναι επίσης μία λύση την οποία πολύ θα ήθελε η κυβέρνηση αλλά δεν ξέρει αν μπορεί να την πετύχει ή σε πιο βαθμό μπορεί να την πετύχει. Κάτι που μάλλον είναι θέμα διεθνούς συγκυρίας και συνεκτίμησης των συμφερόντων όλων των αμέσως ή εμμέσως εμπλεκομένων, τους οποίους προαναφέραμε , την κάθε χρονική στιγμή.
Για να καταλάβετε δε, πόσο «κοχλάζει» η συζήτηση διεθνώς γύρω από το συγκεκριμένο θέμα ,παραθέτω δειγματοληπτικά λίγες μόνο από τις σχετικές δηλώσεις και τοποθετήσεις του τελευταίου τετραήμερου.
Αναδιάρθρωση θεωρεί επιβεβλημένη με άρθρο του ο βρετανικός Economist.
Υποφερτό από την πλευρά των τραπεζών εκτός Ελλάδος θεωρεί ένα κούρεμα του ελληνικού χρέους, η αμερικανική τράπεζα Goldman Sachs.

Αναλυτές της Citigroup υποστηρίζουν στο πρακτορείο Bloomberg ότι «οι πιστωτές της Ελλάδας συνειδητοποιούν πλέον ότι όσο νωρίτερα γίνει η αναδιάρθρωση τόσο το καλύτερο».
Keywords
Τυχαία Θέματα