Ανακαλύφθηκε και δεύτερη Μόνα Λίζα!

Ένα αντίγραφο του πιο διάσημου πίνακα στον κόσμο, ζωγραφισμένο την ίδια εποχή με το πρωτότυπο, ανακαλύφθηκε από συντηρητές στο μουσείο Prado στη Μαδρίτη, που μας επιτρέπει να δούμε τη Mona Lisa, όπως αυτή θα μπορούσε πιθανότατα να είναι τον 16ο αιώνα. Η ανακάλυψη αυτή είναι αξιοσημείωτη. Ο συγκεκριμένος πίνακας θεωρείται εδώ και πολύ καιρό, ότι είναι ένα από τα δεκάδες σωζόμενα αντίγραφα του αριστουργήματος του.........
Leonardo da Vinci. Τα αποτελέσματα μιας έρευνας
που παρουσιάστηκε σε πρόσφατο συμπόσιο στην Εθνική Πινακοθήκη του Λονδίνου, θεωρούν ότι ο πίνακας έγινε από έναν αντιγραφέα στο στούντιο του Leonardo da Vinci, ταυτόχρονα με το πρωτότυπο.

Η αυθεντική Mona Lisa βρίσκεται πίσω από γυαλί, κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας στο μουσείο του Λούβρου στο Παρίσι, μια θέση είναι απίθανο να εγκαταλήψει ποτέ. Δεν υπάρχει καμία προοπτική του να καθαριστεί στο άμεσο μέλλον, πράγμα που σημαίνει ότι οι επισκέπτες βλέπουν ένα έργο που, αν και αναμφισβήτητα όμορφο, κρύβεται πίσω από πολλά στρώματα βερνικιού. Με απλά λόγια, η Mona Lisa φαίνεται μεγαλύτερη από ότι είναι.

Το έργο που ανακαλύφθηκε πρόσφατα, προσφέρει μια πολύ πιο φρέσκια εκδοχή της αινιγματικής, σαγηνευτικής νέας γυναίκας, που κατά γενική ομολογία είναι η Lisa Gherardini, σύζυγος του Φλωρεντινού εμπόρου υφασμάτων Francesco del Giocondo. Σε συνέντευξη Τύπου στη Μαδρίτη την περασμένη Τετάρτη, η Gabriele Finaldi, αναπληρωτής διευθύντρια για τις συλλογές του Πράδο, δήλωσε: «Είναι σαν να ήμασταν στο ίδιο στούντιο, και να στεκόμαστε στο διπλανό καβαλέτο με τον da Vinci. Μπορείτε να φανταστείτε ότι έτσι έμοιαζε η Μόνα Λίζα τον 16ο αιώνα». Ο Miguel Falomir, διευθυντής του Πράδο για την ιταλική ζωγραφική, δήλωσε ότι η αντιγραφή δίνει τους λάτρεις της τέχνης και εμπειρογνώμονες μια ευκαιρία «για να θαυμάσει τη Μόνα Λίζα με τελείως διαφορετική ματιά». Ο Falomir και η Finaldi εκτιμούν ότι η αντιγραφή έγινε από έναν μαθητευόμενο που ονομάζονταν Francesco Melzi, λόγω του ύφους του πίνακα.

Εκτός από το μαύρο φόντο του αντίγραφου, μια άλλη διαφορά από το πρωτότυπο είναι ότι η γυναίκα στο αντίγραφο έχει φρύδια ενώ η αυθεντική Μόνα Λίζα δεν έχει. Οι συντηρητές του Prado αφαίρεσαν προσεκτικά το μαύρο φόντο για να βρουν, προς έκπληξή τους, ένα τοπίο της Τοσκάνης παρόμοιο με εκείνο του αυθεντικού πίνακα. Υπέρυθρες εικόνες του πίνακα του Prado συγκρινόμενες με αυτές από το πρωτότυπο έδειξαν ότι οι παραστάσεις στα κρυμμένα στρώματα των δυο πινάκων είναι παρόμοιες, παρέχοντας πειστικές αποδείξεις ότι τα δύο έργα εκτελέστηκαν την ίδια χρονική στιγμή.

Η ανακάλυψη έρχεται σαν κερασάκι στην τούρτα της έκθεσης που πραγματοποιείται στην Εθνική Πινακοθήκη του Λονδίνου, η οποία τελειώνει την ερχόμενη Κυριακή. Πρόκειται για την πληρέστερη έκθεση με τα σωζόμενα έργα του Leonardo da Vinci, όπου η προσέλευση του κοινού δημιούργησε τεράστιες ουρές.
www.alliotiko.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα