Ανατριχιαστικές εικόνες από το υπό κατάληψη κτίριο-φάντασμα της οδού Φράγκων στη Θεσσαλονίκη

Άνεργοι, άστεγοι, μετανάστες και φοιτητές κάνουν κατάληψη σε παλιό νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης

Είναι στιγμές που το μυαλό σου παγώνει, γιατί νιώθεις στο πετσί σου το σκληρό και απάνθρωπο πρόσωπο της πολιτείας. Συνομιλείς με ανθρώπους που δεν έχουν δουλειά, στέγη και φαγητό. Σου λένε τον πόνο τους, αλλά δεν ζητούν ελεημοσύνη. Θέλουν απλά να επιβιώσουν…
Βάζουν τέλος στην αγανάκτηση και προχωρούν στην ανάκτηση!

Στη Θεσσαλονίκη εδώ και 4 μέρες 30 άτομα κάνουν κατάληψη
στο κτίριο-φάντασμα της οδού Φράγκων και συγκεκριμένα στο παλιό Βʼ νοσοκομείο «Άγιος Παύλος». Πρόκειται για την πρώτη ανοιχτή κοινωνική κατάληψη στη χώρα, γιατί ακριβώς, μαζεύτηκαν άτομα από διάφορες κοινωνικές ομάδες με στόχο να επιβιώσουν βασιζόμενοι σε τέσσερις άξονες: την αλληλεγγύη, την αυτό-οργάνωση, την αλληλοβοήθεια, τη συμπαράσταση. Καλύπτουν μόνοι τους βασικές ανάγκες: στέγη, εργασία, μόρφωση τροφή, ρούχα.

«Όχι με ελεημοσύνη», δήλωσε ο κ.Θανάσης Ζωργιάδης, ο οποίος, αν και καθηλωμένος σε αναπηρικό καροτσάκι ήταν από τους πρώτους που έσπευσαν στο κτίριο-φάντασμα για να συντονίσουν την κατάληψη.
Ανατριχιαστικές εικόνες
Ο Αλέξιεφ Λιούμπεν από τη Γεωργία, θεατρικός σκηνοθέτης στο επάγγελμα μας ξενάγησε στους χώρους του κτιρίου. Οι εικόνες που τραβήξαμε ανατριχιαστικές. Σκεπάσματα και κουβέρτες στο πάτωμα, ένα μικρό τραπέζι με φαγητά που ούτε σκύλος δεν τρώει, πεταμένα παπούτσια, σπασμένα έπιπλα και τοίχοι, κατεστραμμένες τουαλέτες, βρωμιά, ακαταστασία, μια βρύση εξωτερική για πλύσιμο. Μέσα σ’ αυτό το κτίριο, κοιμούνται 9 άτομα, τα οποία είναι φοιτητές, άνεργοι, μετανάστες και άστεγοι. «Μαζευτήκαμε εδώ, χωρίς να έχουμε κάποια πολιτική ταυτότητα. Είμαστε άτομα τα οποία θέλουμε να επιβιώσουμε», δήλωσε ο κ. Λιούμπεν. Το πρωί, τα μέλη της συλλογικότητας βγαίνουν στο δρόμο, για να μαζέψουν κουβέρτες, ρούχα, φαγητό. Το βράδυ, από τις 9 μέχρι τις 11 γίνεται συνέλευση με τη συμμετοχή όλων. Επίσης μέσα στο πρόγραμμα έχουν για τους άστεγους φοιτητές και μαθητές, δωρεάν μαθήματα γλωσσών, μουσικής και κιθάρας, θεατρικό εργαστήρι από καθηγητές που αφιλοκερδώς θα πηγαίνουν να διδάσκουν.

10.000 άστεγοι στη Θεσσαλονίκη
Ο κ. Λιούμπεν, μίλησε και για το πρόβλημα των αστέγων, το οποίο στη Θεσσαλονίκη έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις. Μόνο στη Θεσσαλονίκη, οι άστεγοι, έχουν φτάσει τις 10.000. «Και να θέλουμε να χωρέσουν όλοι αυτοί στο κτίριο, που πολύ θα το θέλαμε, δε γίνεται», είπε και πρόσθεσε πως πλέον ο κόσμος πρέπει να περάσει από τα λόγια στην πράξη. «Η λέξη κλειδί για εμάς είναι το ρήμα «κάνω». Μακάρι αυτό που κάνουμε εμείς να γίνει σε κάθε γειτονιά, σε κάθε πόλη. Να πάρει επιτέλους ο λαός την κατάσταση στα χέρια του», είπε.
Οι γείτονες της περιοχής τους δέχθηκαν και τους βοηθούν με τον τρόπο τους και ζητούν από τον κόσμο να τους στηρίξει, με ό,τι έχει. Με ένα πιάτο φαγητό, με μια κουβέρτα, με ό,τι τελοσπάντων μπορεί.
Το τραγικό
Το τραγικό, είναι πως η καθολική εκκλησία του Αγίου Παύλου που είναι
Keywords
Τυχαία Θέματα