Από το "Μνημόνιο 1" στο "Μνημόνιο 2" - Ποιοι καταψήφισαν, ποιοι άλλαξαν γνώμη

Σοφία Κατσαρέλη

Λίγες ώρες έχουν απομείνει για την έναρξη της συζήτησης στη Βουλή επί της νέας δανειακής σύμβασης, που θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα και θα τεθεί προς ψήφιση αμέσως μετά και ήδη, δεκάδες βουλευτές από τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση Παπαδήμου έχουν εκφράσει ρητά την....
πρόθεσή τους, να την καταψηφίσουν.
Τον "χορό" της ανταρσίας πρώτο έσυρε το ΛΑΟΣ,
όταν σύσσωμο αποχώρησε από την κυβέρνηση Παπαδήμου, με τους βουλευτές του να ξεκαθαρίζουν πως θα ψηφίσουν "όχι" στο "Μνημόνιο 2" και τον πρόεδρο του κόμματος να προειδοποιεί με διαγραφές. Μόνη εξαίρεση, ο βουλευτής Άδ. Γεωργιάδης, που δήλωσε πως θα υπερψηφίσει τη νέα σύμβαση.
Χθες το απόγευμα και μετά την ομιλία του αρχηγού της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά, στην ΚΟ του κόμματος, δεκατρείς βουλευτές γνωστοποίησαν πως δεν προτίθενται να υπερψηφίσουν το "Μνημόνιο 2", ενώ δεν είναι λίγοι κι εκείνοι, που δεν έχουν ακόμη ξεκαθαρίσει την στάση τους.
Σημειώνεται δε, πως κατά την ομιλία του, ο Αντώνης Σαμαράς απείλησε ξεκάθαρα τα μέλη της ΚΟ της ΝΔ με διαγραφή, χαρακτηρίζοντας "αυτονόητο", σε όλα τα σοβαρά θέματα να τίθεται ζήτημα κομματικής πειθαρχίας.
Στο "στρατόπεδο" του ΠΑΣΟΚ, την παραίτηση του βουλευτή Π. Στασινού ακολούθησαν άλλες, μεταξύ των οποίων του Δ. Βαρβαρήγου και της Π. Ζούνη, ενώ από την θέση τους στην κυβέρνηση Παπαδήμου παραιτήθηκαν η Μ. Ξενογιαννακοπούλου και ο Γ. Κουτσούκος.
Την ίδια στιγμή, πρωτοκλασάτα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, όπως η Λ. Κατσέλη και η Β. Παπανδρέου, δήλωσαν πως η ψήφος τους τα μεσάνυχτα της Κυριακής, θα είναι αρνητική.
Οι "διαρροές" όμως δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο για το ΠΑΣΟΚ, που ως τέως κυβερνών κόμμα, κλήθηκε να διαχειριστεί την οικονομική κρίση, εν μέσω άνευ προηγουμένου αντιδράσεων από τους Έλληνες πολίτες, που μοιραία αντιδρούσαν στα εισπρακτικά μέτρα, που ανακοινώνονταν κάθε τόσο.
* Οι εκλογές που σήμαναν την αντίστροφη μέτρηση
Στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου του 2009, το ΠΑΣΟΚ αναδείχθηκε πρώτο κόμμα, με ποσοστό 43,92% και 160 έδρες στη νέα Βουλή.
Ο τότε υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, λίγες μόλις μέρες αργότερα, ανακοίνωσε στο ECOFIN, ότι το έλλειμμα για το 2009 θα κυμανθεί ως ποσοστό του ΑΕΠ, στο 12,5% αντί του 6% που το υπολόγιζε η προηγούμενη κυβέρνηση.
Ακολούθησαν οι πρώτες υποβαθμίσεις της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας, ώσπου τον Ιανουάριο του 2010, στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός, ο Γ. Παπανδρέου άρχισε να δέχεται τις πρώτες πιέσεις για λήψη μέτρων.
Αποτέλεσμα ήταν η ανακοίνωση, στις 9 Φεβρουαρίου, του πρώτου πακέτου μέτρων, που αφορούσαν στον δημόσιο τομέα και στις 3 Μαρτίου, ενός δεύτερου μεγαλύτερου πακέτου οικονομικών μέτρων, που περιελάμβανε μεταξύ άλλων, μείωση 30% στα δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα, αδείας, μείωση 12% σε όλα τα επιδόματα του Δημοσίου, μείωση 7% στις αποδοχές υπαλλήλων ΔΕΚΟ, ΟΤΑ, ΝΠΙΔ, αύξηση ΦΠΑ από 4,5 στο 5%, από 9 στο 10%, από 19 στο 21%, αύξηση 15% στον φόρο της βενζίνης, επαναφορά τεκμηρίων διαβίωσης σε όλα ανεξαιρέτως τα αυτοκί
Keywords
Τυχαία Θέματα