«Δεν θα μείνουμε θεατές, Ασαντ»

«Αρκετά», είναι έτοιμη να πει στη Συρία η Αγκυρα, που δεν επιθυμεί μεν να αναμιχθεί στα εσωτερικά άλλης χώρας, αλλά δεν θα παραμείνει σε ρόλο παρατηρητή σε περίπτωση που η Δαμασκός θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή. Κι ενώ για την ώρα ζητεί από το Σύρο πρόεδρο να τιμωρήσει τις δυνάμεις ασφαλείας, αφού όπως δήλωσε ο ίδιος δεν ευθύνεται για το αιματοκύλισμα, άλλοι είκοσι εννέα νεκροί, ανάμεσά τους ......
έξι παιδιά, προστέθηκαν στο μακρύ κατάλογο των θυμάτων
των αντικαθεστωτικών διαδηλώσεων.

«ΗΤουρκία δεν έχει καμία διάθεση να παρέμβει στις εσωτερικές υποθέσεις κανενός, αλλά αν προκύψει κίνδυνος για την ασφάλεια στην περιοχή, τότε δεν θα έχει την πολυτέλεια να μείνει αμέτοχη και απλώς να παρακολουθεί», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Αγκυρα. Τόνισε μάλιστα διευκρινιστικά ότι «αν μια κυβέρνηση μάχεται ενάντια στον ίδιο της το λαό, που τον ωθεί στην προσφυγιά, δεν θέτει σε κίνδυνο μόνο τη δική της ασφάλεια, αλλά και εκείνη της Τουρκίας κι έχουμε την ευθύνη και την εξουσία να τους πούμε: Αρκετά».

Η Τουρκία ήταν παλιότερα από τους στενότερους συμμάχους της Συρίας στην περιοχή και ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν είχε οικοδομήσει ισχυρή σχέση με το Σύρο πρόεδρο, Μπασάρ αλ-Ασαντ. Τα πράγματα άλλαξαν όταν πήρε διαστάσεις η άγρια καταστολή των αντικαθεστωτικών διαδηλώσεων στη Συρία, που αγνόησε μάλιστα τις συμβουλές της Αγκυρας να εγκαταλείψει αυτή την τακτική και να προσανατολιστεί σε σημαντικές μεταρρυθμίσεις.

Χθες οι συριακές δυνάμεις σκότωσαν 29 άτομα, ανάμεσά τους 6 παιδιά, (τα δύο ηλικίας 10 και 12 ετών, στη Χομς), καταστέλλοντας αντικυβερνητικές κινητοποιήσεις σε διάφορες περιοχές της χώρας. Κι ενώ σε συνέντευξή του ο Σύρος πρόεδρος υποστήριξε ότι ουδέποτε έδωσε διαταγή για τη βίαιη καταστολή, που μόνο ένας «τρελός» θα επιχειρούσε ενάντια στο λαό του, ο Αχμέτ Νταβούτογλου τον προκάλεσε λέγοντας «αν είναι ειλικρινής, ας τιμωρήσει τις δυνάμεις ασφαλείας, να δεχθεί τους παρατηρητές του Αραβικού Συνδέσμου και να συμβάλει ώστε να αλλάξει η ατμόσφαιρα».

Να επιτραπεί σε ομάδες παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας των Ηνωμένων Εθνών να εκτιμήσουν την κατάσταση των Σύρων πολιτών ύστερα από εννιά μήνες βίαιης καταστολής των αντικαθεστωτικών διαδηλώσεων, στις οποίες έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 4 χιλιάδες άνθρωποι, ζητεί αξιωματούχος του ΟΗΕ. «Ανησυχούμε για τις συνέπειες αυτού που βρίσκεται σε εξέλιξη. Δεν έχουμε σαφή εικόνα επειδή δεν έχουμε πρόσβαση», δήλωσε η Βάλερι Εϊμος.

Εν τω μεταξύ, οι γιατροί που χειρούργησαν τον Τούρκο πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν, αφαιρώντας λαπαροσκοπικά πολύποδες από το έντερο, ανακοίνωσαν ότι δεν εντόπισαν κανένα ίχνος καρκίνου.
www.enet.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα