ΕΥΡΩ Ή ΔΡΑΧΜΗ ; Ιδού η απορία !!

Γράφει: ο Ηρακλής Σκορδαλός

Αυτή η απορία, δε σας θυμίζει λίγο εκείνο το: «ΝΑ ΖΕΙ ΚΑΝΕΙΣ, Ή ΝΑ ΜΗ ΖΕΙ»;
Ακόμα κι αν εμείς δεν το σκεφτόμαστε έτσι, μας το θυμίζουν πρωί, μεσημέρι, βράδυ, τα …αγαπημένα μας κανάλια. Ξέρετε για πιά λέω! Αυτά που φροντίζουν.. «πρίν από μας, για μας»!
Πολύς καβγάς ρε παιδιά τον τελευταίο καιρό, (ειδικά μετά τις τελευταίες εκλογές) για το ΕΥΡΩ. Μεγάλος έρωτας ορισμένων, για το ευρώ (!) και.....
αντίστοιχα,
φοβερό μίσος για τη δραχμούλα μας. Στη ζοφερή κατάσταση που ζούμε, καλούμαστε με τη ψήφο μας, να αποφασίσουμε σε διλήμματα & εκβιασμούς. Έχουμε μπουχτίσει από αναλύσεις, σενάρια, μπούρδες και προεκλογικές φανφάρες.
Σκέφτομαι τελικά, μήπως ο καβγάς είναι για …το πάπλωμα, η μάλλον για την κουτάλα, όπως λέει και ο σοφός λαός.
Και αυτές οι σκέψεις με οδήγησαν σε μια ουσιαστική εξέταση του ερωτήματος «Ευρώ ή Δραχμή». Και αυτή η εξέταση τελικά, δεν είναι τίποτα άλλο, από το να δούμε, τι κερδίσαμε ή τι χάσαμε σαν λαός, από το ένα ή το άλλο νόμισμα.
Ας ασχοληθούμε λοιπόν με τιμές προϊόντων. Τότε και τώρα.
Μου έφαγε αρκετό χρόνο και ψάξιμο, αλλά τελικά νομίζω ότι, ο παρακάτω πίνακας της σύγκρισης τιμών ευρώ-δραχμής, δίνει σαφείς απαντήσεις στο επίκαιρο ερώτημα .

Για τη σύνταξη του πίνακα, πήρα τις ενδεικτικές τιμές από 12 προϊόντα ευρείας & καθημερινής κατανάλωσης & ο βασικό μισθό ενός υπαλλήλου & το ημερομίσθιο του ανειδίκευτου εργάτη. Υπ΄όψιν ότι με τα νέα μέτρα, ο μισθός, δε θα είναι 586 ευρώ, αλλά θα πάει κάτω από τα 500. Δεν χρειάζονται –πιστεύω- πολλές μαθηματικές γνώ-σεις, για να καταλάβει κανείς τις τεράστιες διαφορές στις τιμές των αγαθών, μεταξύ 2001 & 2012, εγώ συμπερασματικά θα αναφέρω βασικά 2 στοιχεία του πίνακα.
Α. Ο μισθός & το ημερομίσθιο μεταξύ 2001 & 2012 αυξήθηκε κατά 11,8 %.
Β. Ο μέσος όρος (Μ.Ο.) των τιμών των 12 αγαθών, αυξήθηκε κατά 417, 6 % !!!
Εδώ θα πρέπει να ρωτήσουμε, όλους αυτούς, τους θιασώτες του ευρώ, τα εξής:
1. Με το σταθερό ΕΥΡΩ –μας λέγανε – δεν θα έχουμε πληθωρισμό.
Και το 417,6 % κύριοι σε 10 χρόνια, ΤΙ ΕΙΝΑΙ;;;
2. Πότε ο μέσος Έλληνας, ήταν πιο πλούσιος, όταν το 2001 με 1 μεροκάματο,
αγόραζε: 68,2 Lit. βενζίνη, ή 112 lit. πετρέλαιο, ή 36 lit. Γάλα για τα παιδιά του, ή 107 φραντζόλες ψωμί, ή 8 κ. Τυρί φέτα;
Ή το 2012 που με 1 μεροκάματο αγοράζει:
14,9 lit. Βενζίνης, ή 26,18 lit πετρέλαιο, ή 20 lit. γάλα, ή 14,5 φραντζόλες ψωμί, ή 2,75 κ. τυρί φέτα;
Άραγε, αυτοί που βιαστικά & με ψεύτικα στοιχεία μας έβαλαν στο ευρώ, έχουν αντιληφθεί ότι με την πολιτική τους δημιούργησαν κράτος με :
3.000 αυτοκτονίες, 488.000 κλειστές επιχειρήσεις, 1.500.000 άνεργους, 1.500.000 νεόπτωχους και 11.000 άστεγους (μόνο στην Αθήνα);;;;

Και η συνέχεια; Πολύ χειρότερη, αν δεν τους σταματήσουμε!
Keywords
Τυχαία Θέματα