ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΗ ΙΔΕΑ Ο ΧΩΡΙΣΜΟΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ;

Του Παναγιώτη Τελεβάντου

Εκφράζουμε τα πιο θερμά μας συγχαρητήρια στον π. Βασίλειο Βολουδάκη που βρήκε το θάρρος να γράψει κάποιες εξώφθαλμες αλήθειες αναφορικά με το χωρισμό Εκκλησίας και Πολιτείας.

Τον χωρισμό δυστυχώς υποστηρίζουν - για εντελώς ακατανόητους στον γράφοντα λόγους - πολλοί ιεράρχες από όλες τις πτέρυγες της....
Ιεραρχίας.

Να σημειώσουμε - με ιδιαίτερη ικανοποίηση - ότι και οι σεβαστοί μας Γέροντες π. Θεόδωρος Ζήσης και η περί τον π. Σαράντη ομάδα των καλών κληρικών, αντιτίθενται επίσης σε ένα τέτοιο χωρισμό.

ΤΟ ΑΙΤΗΜΑ ΤΟΥ ΧΩΡΙΣΜΟΥ
ΞΕΝΟ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Σκοπός της Εκκλησίας είναι να προσλαμβάνει και να μεταμορφώνει όλες τις εκφάνσεις της ζωής του ανθρώπου και όχι να λειτουργεί σαν ανεξάρτητη σέκτα στην κοινωνία.

Το αίτημα άλλωστε του χωρισμού δεν εκφράζει την Ορθόδοξη Παράδοση. Είναι καρπός του χωρισμού θρησκείας και κράτους που έφερε στην Ευρώπη και στην Αμερική - και στη συνέχεια στον υπόλοιπο κόσμο -, ο Διαφωτισμός και η Γαλλική και η Αμερικανική Επανάσταση.

Αρα γιατί δεσμεύει τη δική μας παράδοση και ζωή;

ΘΑΡΡΑΛΕΕΣ ΟΙ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ π. ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

Το άρθρο του π. Βασίλειου τα λέγει όλα αναφορικά με την ανικανότητα των επισκόπων να σταθούν στο ύψος του υψηλού τους υπουργήματος και να γίνουν οι καθοδηγητές και όχι οι επαίτες των κοσμικών αρχόντων.

Μιλά επίσης με θάρρος για τις ευθύνες των πρεσβυτέρων, οι οποίοι συνήθως αποποιούνται τις δικές τους ευθύνες έναντι του ποιμνίου τους, αλλά και των επισκόπων.

Η ΕΜΠΕΡΙΑ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ

Σε όσα θαρραλέα και σοφά έγραψε ο σεβαστός μας π. Βασίλειος - τον οποίο θερμά συγχαίρω για την τόλμη να αναμετρηθεί με τους υποστηρικτές του ολέθριου χωρισμού Εκκλησίας και Πολιτείας - θα ήθελα να προσθέσω μόνον ένα στοιχείο το οποίο απεκόμισα από την πολυετή παρουσία μου στη Διασπορά.

ΠΩΣ ΔΕΝ ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ ΤΑ ΔΕΣΜΑ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΘΑ ΤΟΥΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΝ;

Δεν θέλουν - λένε ορισμένοι - τα δεσμά της Πολιτείας. Μόνον που δεν αντελήφθησαν ότι στη Διασπορά η Εκκλησία δεν έχει βέβαια τα δεσμά του Καίσαρα πλην όμως έχει τα έτι επαχθέστερα δεσμά που Της επιβάλλουν αυτοί που Την χρηματοδοτούν. Τουτέστιν οι εφοπλιστές, οι μεγαλοβιομήχανοι, οι επιχειρηματίες κτλ. και οι οποίοι, όχι μόνον καθορίζουν ποιος ιερέας βρίσκεται στην κάθε ενορία - την οποία βάφτισαν “κοινότητα” -, αλλά ζητούν πολλές φορές να εισάγουν νεωτερισμούς που αναφέρονται στη χειροτονία γυναικών, στο γάμο των κληρικών που χηρεύουν, στη χειροτονία εγγάμων επισκόπων, κτλ..

ΤΑ ΠΡΟΤΕΣΤΑΝΤΙΛΙΚΙΑ ΤΩΝ ΧΟΡΗΓΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΟΡΘΟΔΟΞΗΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ

Εδώ στην Αμερική λ.χ. ,οι ηγέτες της GOAL ξεκίνησαν την οργάνωσή τους για να διαμαρτυρηθούν για κάποιες ενέργειες του τότε Αρχιεπισκόπου Αμερικής Σπυρίδωνα και στη συνέχεια τους ήρθε η φαεινή ιδέα να ζητούν προτεσταντικούς νεωτερισμούς που αφορούσαν τα interna sacra της Εκκλησίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα