Εκατομμύρια βακτήρια εντοπίστηκαν σε ενεργό ελληνικό ηφαίστειο!

Παγκόσμιο φαινόμενο ο ηφαιστειακός κρατήρας της Σαντορίνης

Εκατομμύρια περίεργα βακτήρια εντοπίστηκαν στον ηφαιστειακό κρατήρα της Σαντορίνης, στα 400 και πλέον μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. Εντοπίστηκαν από υποθαλάσσιο ρομπότ. Μέσα σε υποθαλάσσιες καμινάδες, όπου απελευθερώνονται υγρά και αέρια με θερμοκρασία κοντά στους....
220 βαθμούς Κελσίου, ευδοκιμεί μια αινιγματική αποικία βακτηρίων, που κανείς ακόμα δεν ξέρει για τι ακριβώς πρόκειται.
Το νησιωτικό σύμπλεγμα της Σαντορίνης αποτελεί παγκόσμια μοναδικό φαινόμενο ηφαιστείου με καλδέρα.Ο παγκόσμιος
χάρτης ίσως να ήταν διαφορετικός σήμερα, αν το ηφαίστειο της Σαντορίνης δεν είχε εκραγεί πριν από 3.500 χρόνια, προκαλώντας μία έκρηξη που οι γεωλόγοι θεωρούν ως την ισχυρότερη που συνέβη ποτέ στα χρονικά.
ΕΡΕΥΝΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ
Σύμφωνα με έρευνες Ελλήνων και Γερμανών επιστημόνων υπάρχει ένα υποθαλάσσιο ενεργό ηφαίστειο, το οποίο ονομάστηκε Κολούμπο, 6,5 χλμ βορειοανατολικά της Σαντορίνης. Η ανακάλυψη αυτή προήλθε από αλλεπάλληλες μικροδονήσεις, εκλύσεις αερίων και παραμόρφωση του πυθμένα τις οποίες κατέγραψαν οι ερευνητές. Στη συνέχεια μετέβηκαν στο σημείο και είδαν τον κρατήρα που έχει ύψος 470 μέτρα και φτάνει μέχρι τα 17 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας και ο οποίος φαίνεται δυσανάλογα μεγάλος, με διάμετρο ενάμισι χιλιόμετρο.
Συγκεκριμένα και σύμφωνα πάντα με στοιχεία που καταγράφηκαν από ειδικά όργανα που έχουν τοποθετηθεί στο ΒΑ άκρο της Σαντορίνης, η ηφαιστειακή δραστηριότητα του υποθαλάσσιου ηφαιστείου Κολούμπο δεν σταματά ποτέ, αντιθέτως δίνει συνεχείς μικροσεισμούς έως 4 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ και διαρκή μετατόπιση του πυθμένα γύρω από τον κρατήρα.
Ο Μάρτιν Χεντς, υποψήφιος διδάκτορας του Ινστιτούτου Γεωφυσικής και Σεισμολογίας στο Πανεπιστήμιο του Αμβούργου, δήλωσε στην εφημερίδα Τα Νέα πως: “Είναι μια μικρή παραμόρφωση, μερικά χιλιοστά του χιλιοστού, την οποία ανιχνεύσαμε τόσο στις πλαγιές του ηφαιστείου όσο και σε απόσταση 10-15 χλμ περιμετρικά από αυτό. Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι αυτό το ηφαίστειο, που εξερράγη τελευταία φορά το 1650, θα ξαναναστατώσει το Αιγαίο στο άμεσο μέλλον”.
Πέρα βέβαια από τον κεντρικό κρατήρα του Κολούμπο, παρατηρήθηκαν γύρω από αυτό υδροθερμικά φρεάτια, δομές σαν υποβρύχιες καμινάδες, μέσα από τις οποίες αναβλύζουν αέρια, όπως υδρόθειο και διοξείδιο του άνθρακα, με θερμοκρασία 200 βαθμών Κελσίου, ενώ κάτω από το ηφαίστειο κρύβεται ένας θάλαμος γεμάτος μάγμα, διαμέτρου περίπου 5 χιλιομέτρων. Όπως βέβαια εξηγεί και ο Κώστας Παπαζάχος του ΑΠΘ, τα φαινόμενα προκαλούνται από ρευστό διάπυρο υλικό που ανεβαίνει από αυτόν τον μαγματικό θάλαμο.
Από την άλλη μεριά και όσον αφορά το ηφαίστειο της Σαντορίνης και συγκεκριμένα την καλδέρα τα πράγματα είναι πολύ πιο διαφορετικά, αφού η κατάσταση παραμένει πιο ήσυχη. Συγκεκριμένα δεν έχουμε καταγραφές από δονήσεις στο νησί και τα υδροθερμικά αέρια που απελευθερώνονται στη θάλασσα έχουν θερμοκρασία μόλις 17 βαθμούς Κελσίου.
Όπως είνα
Keywords
Τυχαία Θέματα