Έκθεση Προόδου για FYROM:

Ταυτόχρονη Επίθεση Βοσκόπουλου (Ουράνιο Τόξο) και εθνικιστικών ελληνικών blogs προς τον Μιχάλη Τρεμόπουλο
Σε διάφορα blog είναι ανηρτημένη μια είδηση που αφορά τον Μιχάλη Τρεμόπουλο αλλά δεν παρουσιάζεται καθόλου με αντικειμενικό τρόπο. Ο ίδιος, λοιπόν, έστειλε την παρακάτω επιστολή:
Η ενημέρωση έχει σίγουρα πρόβλημα, όταν έρχεται μόνο μέσω Σκοπίων και....
βασίζεται στα συνήθη συκοφαντικά ψεύδη, τα οποία
γίνονται άμεσα αντιληπτά σε κάθε αμερόληπτο πολίτη: Αν μιλώ π.χ. για λύση σύμφωνη με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, αποκλείεται να έχω μιλήσει στην ίδια συνέντευξη για ένταξη «χωρίς καμία αλλαγή στη γλώσσα, στην ονομασία της χώρας κλπ», όπως αναφέρεται στις αναρτήσεις.
Κατ’ αρχήν, η συνέντευξη στο «κανάλι 5» των Σκοπίων έγινε με αφορμή συνέντευξη Τύπου ενάντια στο σχεδιαζόμενο πυρηνικό εργοστάσιο στη FYROM. Τα αποσπάσματα, όμως, που διάλεξε να παίξει το κανάλι δεν είχαν καμιά σχέση με το κύριο θέμα (http://www.kanal5.com.mk/default.aspx?mId=37&eventId=73601).
Επιπλέον, η πλήρης απομαγνητοφώνηση στα ελληνικά, για να κρίνει ο καθένας
όσα πραγματικά περιλάμβανε η συνέντευξη, είναι η εξής:
«Οι Οικολόγοι Πράσινοι στην Ελλάδα είναι εναντίον ολων των εθνικισμών από όπου και αν προέρχονται αυτοί. Εμείς πιστεύουμε στο δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού αλλά και στην αρχή της καλής γειτονίας και υπο αυτή την έννοια πιστεύουμε οτι πρεπει να βρεθεί κοινά αποδεκτή λύση (...).
Η κοινήγνώμη στην Ελλάδα έχει περάσει από δύσκολες φάσεις, δεν είναι τώρα έτσι, νομίζω οτι τώρα υπάρχει πιο καλό κλίμα, και τώρα μπορεί να γίνη πιο χαλαρή σηζήτηση και να βρεθεί λύση για το προβλημα καλύτερα τωρα από οότι νωρίτερα.
Εμείς υποστηρίζουμεαξίεςπου είναι αποδεκτές από όλον τον κόσμο και υπό αυτή την έννοια εμεις ψηφίσαμε το ψήφισμα στο ευρωκοινοβούλιο γιατί πιστεύουμε πως θα βοηθήσει προς την κατεύθυνση της ένταξης της χώρας σας στην ευρωπαϊκή οικογένεια».
Οι Πράσινοι στο ΕΚ υπερψήφισαν όντως τη φετινή Έκθεση Προόδου για την ευρωπαϊκή προοπτική της FYROM Ποια είναι, όμως, ολόκληρη η εικόνα;
1. Τη συγκεκριμένη Έκθεση Προόδου υπερψήφισαν 540 ευρωβουλευτές, με μόνο 44 κατά και 44 αποχές. Η Έκθεση αναφέρει ότι «bilateral issues need to be resolved by the parties concerned in a good neighbourly spirit», καλεί την Ευρ. Ένωση να «start developing a generally applicable arbitration mechanism aimed at solving bilateral issues between enlargement countries, between Member States and enlargement countries», ένα στοιχείο που μπορεί να αποτελέσει πρώτο βήμα και για επίλυση των ζητημάτων του Αιγαίου με βάση το Διεθνές Δίκαιο. Εκφράζει, τέλος, την ανησυχία του ευρωκοινοβουλίου για «use of historical arguments in the current debate, including the phenomenon of so-called ‘antiquisation’, which threatens to increase tensions with neighbour countries and create new internal divisions», καταδικάζοντας ρητά την πολιτική του Γκρουέφσκι να συνδέει τη βασική εθνότητα της χώρας του με τους αρχαίους Μακεδόνες. Στις ψηφοφορίες για τις τροπολογίες α
Keywords
Τυχαία Θέματα