Ένας Έλληνας,γράφει πικρές αλήθειες για τη Τουρκία,σε τουρκική εφημερίδα!

του Ηρακλή Μήλλα

Με τίτλο «Η διαλεκτική της ισχύος», η Zaman δημοσιεύει άρθρο γνώμης του καθηγητή Ηρακλή Μήλλα. Το εν λόγω άρθρο αναδημοσιεύει μεταφρασμένο στα ελληνικά η ομογενειακή εφημερίδα της Κων/λης «Απογευματινή» . Παραθέτουμε το πλήρες κείμενο:
Όλοι σχεδόν οι άνθρωποι μπορούν να αντιπαρατεθούν
στις αντιξοότητες, εάν όμως θέλετε να ελέγξετε τον....
χαρακτήρα του, τότε δώστε του ισχύ» (power, εξουσία). Η φράση αυτή που ανήκει στον Αβραάμ Λίνκολν νομίζω ότι ισχύει και για τα κράτη.

Τα αδύναμα κράτη είναι υπέρ της ειρήνης, της συμφωνίας, της κατανόησης, του σεβασμού στο διεθνές δίκαιο, δεν θα ξέρουμε όμως ποτέ εάν αυτό συμβαίνει λόγω της φιλοσοφίας που πρεσβεύουν για τη ζωή ή πηγάζει από την αδυναμία τους. Δεν αποκαλύπτεται ο χαρακτήρας τους εάν δεν αποκτήσουν ισχύ. Ο χαρακτήρας μας δεν αποκαλύπτεται από τις πράξεις μας αλλά από το πώς αξιοποιούμε τις δυνατότητές μας.

Άλλο είναι να είναι κατά της φιλονικίας ένας λεπτός και αδύναμος άνθρωπος(ούτως ή άλλως δεν έχει άλλη επιλογή) κι άλλο να μην προσφεύγει στη βία κάποιος γεροδεμένος. Στα νιάτα μου το ερώτημα αυτό με απασχολούσε πολύ. Προσπαθούσα να καταλάβωτην αιτία που ήμουν έντιμος, γιατί π.χ. δεν έκλεβα; Για να δοκιμάσω τον εαυτό μου «σούφρωσα» κάτι από ένα κατάστημα και βλέποντας ότι το καταφέρνω είχα φθάσει στο συμπέρασμα ότι άρα, ήταν η ελεύθερη επιλογή μου η εντιμότητα. Σήμερα, για να είμαι ειλικρινής, δεν είμαι και τόσο βέβαιος γι’ αυτό. Ίσως και να μην είχα το θάρρος και τη δύναμη να πάρω το ρίσκο της τέλεσης μιας παράνομης πράξης. Εάν αποκτούσα πραγματικά την ισχύ αυτή τι θα έκαμα άραγε; Δεν την έχω, άρα θα φύγω από την ζωή με αναπάντητο αυτό το ερώτημα.

Σε σχέση με παλαιότερα η Τουρκία τα τελευταία χρόνια έγινε ισχυρότερη. Πρώτα στον οικονομικό, μετά στο στρατιωτικό και τελευταία στον πολιτικό τομέα, άρχισε να έχει επιρροή.

Ταυτόχρονα άρχισε και μια μεταβολή στο χαρακτήρα της η οποία δεν αποκρύπτεται.

Ελέχθη ότι στην περιοχή είναι ‘σε ηγετική θέση’ και στην πολιτική ‘παράδειγμα προς μίμηση’. Κάνει αισθητή την παρουσία της ως εκφραστής του ορθού. Τραβά ιδιαίτερα την προσοχή η συμπεριφορά της απέναντι σ’ αυτούς που βρίσκονται ‘σε λάθος δρόμο’: στηριζόμενη στην ισχύ της αντιδρά σε ο,τι θεωρεί αδικία για να τους γίνει μάθημα. Χρησιμοποιείται κατά κόρον η έκφραση ‘περιφερειακή δύναμη’.

Αυτό που έψαξα να καταλάβω, όμως δεν το βρήκα στο βιβλίο «Το Στρατηγικό Βάθος» που προ δεκαετίας έγραψε ο Αχμέτ Νταβούτογλου, ήταν αυτό ακριβώς το σημείο:

Το βιβλίο, το οποίο περιέγραφε διεξοδικά το πώς η Τουρκία θα γινόταν μια ισχυρή χώρα, δεν ανέφερε καθόλου για ποιους σκοπούς θα έκανε χρήση της ισχύος αυτής.

Θα πρέπει να χαρακτηριστεί ως μια ένδειξη κάποιου χαρακτήρα, ότι ένας λαός που επί δεκαετίες και μάλιστα επί αιώνες κατέκρινε τις εκβιαστικές και άδικες συμπεριφορές των ‘μεγάλων δυνάμεων’ (το δίκιο είναι του ισχυρού) σήμερα που απέκτησε δύναμη χαίρεται την περηφάνια
Keywords
Τυχαία Θέματα