Ένας ταπεινωμένος Έλληνας Πρωθυπουργός; τρελός, καταθλιπτικός, βλάκας, αρχιβλάκας

Ελευθέριος Καραγιάννης

Κατά τα διεθνή Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης ,οι βαρείς αυτοί χαρακτηρισμοί προήλθαν από τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας κ. Νικολά Σαρκοζύ, και αφορούσαν τον πρώην Πρωθυπουργό της χώρας μας κ. Γεώργιο Ανδρέα Παπανδρέου. Σημειωτέον ότι ο μεν Γάλλος Πρόεδρος δήλωσε δημόσια, ως προς την καταγωγή του, ότι είναι κατά το ήμισυ Μακεδόνας ,η δε σύζυγος του, ότι είναι κατά το ήμισυ Έλληνας και το.....
άλλο ήμισυ Ούγγρος και ως εκ τούτου θα πρέπει να θεωρηθεί ότι δεν διακατέχεται a priori
από ανθελληνικά αισθήματα.

Επισημαίνεται ότι η ποιότητα των σχέσεων μεταξύ των κρατών δεν επηρεάζει απαραίτητα και τις προσωπικές σχέσεις των αρχηγών κρατών ή κυβερνήσεων. Κραυγαλέο παράδειγμα αποτελούν οι σχέσεις της χώρας μας με την Τουρκία ,οι οποίες είναι οι χειρότερες μετά από αυτές με τους Σλάβους των Σκοπίων και παρ’ όλα αυτά οι προσωπικές σχέσεις μεταξύ των Πρωθυπουργών των δύο χωρών , τουλάχιστον , των κ. κ. Κ. Καραμανλή και Γ. Α. Παπανδρέου με τον κ. Ερντογάν είναι από τις πλέον εγκάρδιες.

Ο Γάλλος Πρόεδρος δεν απηύθυνε τους υβριστικούς αυτούς χαρακτηρισμούς στον ίδιο προσωπικά σε μία κατ’ ιδίαν συνάντηση, που θα ήταν δύσκολο να διαρρεύσουν, αλλά τους μεν δύο πρώτους ,σε ξένο ηγέτη και μάλιστα στον πλανητάρχη ,που δεν είναι άλλος από τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, τους άλλους δύο δε ,σε ολόκληρο το Υπουργικό Συμβούλιο της Γαλλικής Κυβέρνησης.

Αναμφίβολα η ενέργεια αυτή του Γάλλου Προέδρου δεν συνάδει ούτε με τα διπλωματικά ήθη και έθιμα αλλά ούτε και με το κύρος ενός αρχηγού Κράτους, πολύ περισσότερο του Γαλλικού του οποίου η γαλλική γλώσσα υπήρξε για πολλές δεκαετίες και μέχρι πρόσφατα η γλώσσα της διεθνούς διπλωματίας.

Ο κ. Σαρκοζύ, ο οποίος από νεαρής ηλικίας αναμείχθηκε στην πολιτική, καθ’ όσον υπήρξε από τους νεότερους Δημάρχους του περίφημου Δήμου των Παρισίων Νεϊγύ, όπου κατοικούν οι πλουσιότεροι και οι πλέον σημαντικοί γάλλοι πολιτικοί και στην συνέχεια αναρριχήθηκε σε υπουργικά αξιώματα, δεν φημίζεται για την πραότητα του χαρακτήρα του. Μέχρι στιγμής όμως δεν είχε προβεί σε μία παρόμοια ενέργεια έναντι μάλιστα ενός ξένου πολιτικού ηγέτη με διεθνές κύρος αφού ο κ. Γεώργιος Ανδρέα Παπανδρέου τυγχάνει και Πρόεδρος της Διεθνούς Σοσιαλιστικής. Ο εκρηκτικός του χαρακτήρας έγινε δημόσια γνωστός όταν στον προεκλογικό του αγώνα για την γαλλική προεδρεία εξύβρισε ένα γάλλο πολίτη με την λέξη « παλιο…..βλάκα».

Το ερώτημα είναι για ποιο λόγο ο Γάλλος Πρόεδρος προέβη στην απρέπεια αυτή. Το ότι ο κ. Γ. Α. Παπανδρέου παρά το σωματικό του ύψος απεδείχθη μετριότατος πολιτικός , δεν αφορά τον κ. Σαρκοζύ αλλά τους Έλληνες και αυτοί θα τον κρίνουν στην δεδομένη στιγμή. Η εξήγηση που μπορεί να δοθεί είναι οι Προεδρικές εκλογές στην Γαλλία που θα λάβουν χώρα τον επόμενο χρόνο. Ο Γάλλος Πρόεδρος για πολλούς λόγους που αφορούν τον γάλλο ψηφοφόρο δεν έχει ,με τα μέχρι τούδε δεδομένα , την πιθανότητα επανεκλογής, γεγονός που δεν είναι σύνηθες. Είχε επενδύσει πολύ στην σύνοδο του
Keywords
Τυχαία Θέματα