''Ενδείξει​ς εμπλοκής Τούρκων πρακτόρων σε εμπρησμούς ελληνικών δασών'


Άρθρο: Ανδριανού Γκουρμπάτση, Αντιστράτηγου Π.Σ, ε.α., νομικού

Μετά τις πρόσφατες αποκαλυπτικές δηλώσεις του πρώην Πρωθυπουργού της Τουρκίας, κ. Μεσούτ Γιλμάζ, σχετικά με την εμπλοκή Τούρκων πρακτόρων στο κάψιμο δασών της Ελλάδας, την περίοδο (1995 - 1997), ανεξάρτητα αν στη συνέχεια έσπευσε και τις ανασκεύασε, επιβεβαιώθηκαν οι όποιες υπόνοιες - υποψίες και σχετικές πληροφορίες είχαμε από.........
την ΕΥΠ, για την εν λόγω
δράση τους, προσωπικά εγώ αλλά και άλλοι που κατά καιρούς συμμετείχαμε στη διερεύνηση των αιτίων μεγάλων και σοβαρών δασικών πυρκαγιών στη χώρα και κυρίως στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

Πέραν όμως των ανωτέρω και της προσωπικής εμπειρίας - μαρτυρίας μου, για εμπρησμό δάσους στη Χίο, το έτος 1998, και τα παρακάτω στοιχεία - ενδείξεις συνηγορούν και ενισχύουν την ως άνω προσωπική άποψη - εκτίμηση μου. Συγκεκριμένα:

1.
Η πολύ υψηλή δριμύτητα των πυρκαγιών στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, όπως αποδεικνύεται από την πρόσφατη Έρευνά μου ''Οι δασικές πυρκαγιές στην Ελλάδα και Τουρκία (1986 - 2009)'', αναρτημένη στο http://www.andrianos-firedepartment.blogspot.com/ ''ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΕΜΠΡΗΣΜΩΝ), τόσο τη δεκαετία του ΄90, όσο και τη δεκαετία του ΄00, υπάρχει πολύ μεγάλη διαφορά στην δριμύτητα των πυρκαγιών σε Ελλάδα και Τουρκία. Ειδικότερα τη δεκαετία του ΄90, στην Ελλάδα η δριμύτητα των πυρκαγιών, δηλαδή η μέση καμένη έκταση ανά πυρκαγιά, ήταν (242) στρέμματα / πυρκαγιά, ενώ στην Τουρκία ήταν (54) στρέμματα / πυρκαγιά. Επίσης τη δεκαετία του ΄00, στην Ελλάδα η δριμύτητα ήταν (303,5) στρέμματα / πυρκαγιά, ενώ στην Τουρκία ήταν (49,8) στρέμματα / πυρκαγιά. Εξάλλου την δεκαετία του ΄00 στην Ελλάδα η δριμύτητα των πυρκαγιών ήταν 5 φορές μεγαλύτερη από την Πορτογαλία (61) στρέμ./πυρκαγιά, την Ισπανία (62) στρέμ./πυρκαγιά, και την Γαλλία (60) στρέμ./πυρκαγιά, 6 φορές μεγαλύτερη από την Τουρκία (49,8) στρέμ. /πυρκαγιά και σχεδόν 3 φορές μεγαλύτερη από την Ιταλία (110) στρέμ. / πυρκαγιά. Δεν είναι λοιπόν τυχαίο γεγονός η καταστροφικότητα των πυρκαγιών στην Ελλάδα, σε σχέση τόσο με την Τουρκία, όσο και με τις λοιπές χώρες της Μεσογείου, και προφανώς η ιδιαιτερότητα αυτή της Ελλάδας αποδίδεται στον ''επαγγελματικό'' τρόπο δράσης των εμπρηστών.
2.
Οι πολύ μεγάλες καταστροφές σε δασικές εκτάσεις στην Ελλάδα. Παρά τον μικρότερο αριθμό πυρκαγιών στην Ελλάδα (18.186) πυρκαγιές, σε σχέση με την Τουρκία (19.614) πυρκαγιές, τη δεκαετία του ΄90, σύμφωνα με την προαναφερόμενη Έρευνα, στην Ελλάδα καταστράφηκε δασική έκταση (4.406.530) στρεμμάτων, ενώ στην Τουρκία (1.053.8800 στρέμματα δηλαδή 4,2 φορές μεγαλύτερη καμένη έκταση στην Ελλάδα. Επίσης τη δεκαετία του ΄00, στην Ελλάδα καταστράφηκε δασική έκταση (5.143.510) στρεμμάτων, ενώ στην Τουρκία καταστράφηκε έκταση (1.042.530) στρέμματα, δηλαδή 5 φορές μεγαλύτερη καμένη έκταση στην Ελλάδα. Bέβαια οι πολύ μεγάλες καταστροφές στην Ελλάδα είναι συνάρτηση κυρίως του διπλάσιου ποσοστού των εκ προθέσεως (δόλιων) εμπρησμών στην Ελλάδα, κατά το υπό έρευνα διάστ
Keywords
Τυχαία Θέματα