“Επιλεκτική” χρεοκοπία στις 1150 μονάδες του ΓΔ. Επιτέλους μίλησαν…

Γράφει ο Αδαμάντινος
Το άνοιγμα της συζήτησης για “επιλεκτική χρεοκοπία” απο τον υπ. οικονομίας, τη στιγμή που ένα διπλωματικό θρίλερ είναι σε εξέλιξη τα τελευταία 24ωρα στην Ευρώπη για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους θα ρίξει στα Τάρταρα την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά. Αυτό ήταν κάτι, που είχα προβλέψει από τον Ιανουάριο (βλέπετε εδώ).

Ο δείκτης stolen σε mq4 - δικής μου κατασκευής - δείχνει ξεκάθαρα περαιτέρω πτώση του ΓΔ και αυτό επιβεβαιώνεται και από τη συμπεριφορά του στοχαστικού δείκτη. Πιστεύω ότι ο ΓΔ του ΧΑΑ
οδεύει πλέον προς τις 950-1000 μονάδες. Υπό αυτές τις περιστάσεις θα ήταν χρήσιμο να σταματήσουν για....
κάποιο διάστημα οι συναλλαγές στο ΧΑΑ.

Μετά τη χρεοκοπία της χώρας που έγινε τη στιγμή που υπογράφηκε το πρώτο μνημόνιο, ακολούθησαν δύο αναδιαρθρώσεις χρέους (δύο μνημόνια) με σκοπό τα δανεικά να μεταφέρονται εξολοκλήρου στις τράπεζες από τις … τσέπες των ευρωπαίων και όχι μόνο πολιτών. Οι υποθηκεύσεις κράτους και η μεταφορά κυριαρχικών δικαιωμάτων με διάφορα τεχνάσματα οδηγεί στη διάλυση της χώρας, δεδομένου ότι “έρευνα και ανάπτυξη” δεν πριμοδοτείται απο κανένα μέτρο των μνημονίων.

Το ΔΝΤ έχει και αυτό πρόβλημα στις δανειοδοτήσεις απο τη στιγμή που το τραφοδοτούν σημαντικά οι ΗΠΑ, που οδεύουν σε χρεοκοπία. Ετσι, η εθελοντική συμμετοχή ιδιωτών στη δανειοδότηση της Ελλάδας καθίσταται πλέον αναγκαία για να αντιμετωπισθεί το κοινωνικό κόστος στις ΗΠΑ και την ΕΕ. Αυτή είναι και η ουσιαστική διαφορά Δημοκρατικών και Ρεπουμπλκάνων στις ΗΠΑ για περισσότερο ή λιγότερο κοινωνικό κράτος.

Αυτή η διαφορά αποτυπώνεται στις προτάσεις Σαμαρά σε σχέση με τον Παπανδρέου για την οικονομία, που υποστηρίζει περισσότερο ξεπούλημα κράτους για να μη φορτωθεί ο λαός άμεσα το πρόβλημα των τραπεζών ενώ για λόγους σύμπλευσης με τους ρεπουμπλικάνους υποστηρίζει τη μη χρήση ιδιωτών στη δανειοδότηση της Ελλάδας, όπως επιθυμει η Γερμανία και ο Παπανδρέου. O Σαμαράς με την ίδια λογική θα μπορούσε να απαιτήσει και τις γερμανικές οφειλές στην Ελλάδα, όντας στο “άλλο” στρατόπεδο.

Η πρωτοβουλία του προέδρου της ΕΕ Χέρμαν βαν Ρομπάι για τη σύγκληση έκτακτης Συνόδου Κορυφής συναντά, προς το παρόν τουλάχιστον, τις λογικές αντιρρήσεις της γερμανικής κυβέρνησης αφού μια συνάντηση τώρα θα κατέβαζε και άλλο την τιμή του ευρώ, επιπλέον των δηλώσεων για “επιλεκτική χρεοκοπία” απο τον υπ. οικονομίας. Η αποτυχία του eurogroup να καταλήξει σε συμφωνία για τη συμμετοχή ιδιωτών στο νέο πακέτο βοήθειας προς την ελλάδα προκαλεί νευρικότητα στις αγορές και στο τραπέζι των συζητήσεων για το ελληνικό χρέος είναι ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα, όπως αυτά της προσωρινής «επιλεκτικής χρεοκοπίας», αλλά και του «επιλεκτικού κουρέματος».

H “αναποφασιστικότητα” των ευρωπαίων ηγετών φυσικά δεν ευνοεί την Ελλάδα. Αλλα και η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να υπογράψει δύο μνημόνια – αναδιαθρώσεις χρέους – χωρίς να κάνει άμεσα στάση πληρωμών εντός της ευροζώνης και να επαναδιαπραγματευτεί ήταν μεγάλ
Keywords
Τυχαία Θέματα