Έτοιμο Plan B με ελληνικό όνομα: «Εύρηκα!»

Σοφία Βούλτεψη

Την ώρα που το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης πάσχιζε, με διευκρινίσεις επί διευκρινίσεων – τέσσερις μέσα σε μια μέρα και μέχρι χθες το βράδυ – να κρατήσει το κεφάλι του πάνω από ένα πέλαγος αποδείξεων και ακροβατούσε στα όρια της νομιμότητας και της λογικής, αποσύροντας τελικά την αναδρομική εφαρμογή των μέτρων, ένα καινούργιο σχέδιο με αρχαιοπρεπές όνομα έκανε δειλά – δειλά την...
εμφάνισή του στον ευρωπαϊκό ορίζοντα.

Ο λόγος για μια παλαιότερη φιλανδική
πρόταση, που έμεινε μεν μετέωρη αλλά φαίνεται ότι δεν αποσύρθηκε, καθώς το Ελσίνκι από την αρχή υπήρξε ο μόνιμος λαγός του γαλλογερμανικού άξονα.

Η πρόταση επανήλθε στο προσκήνιο, ως… γερμανικό σχέδιο έξι σημείων με χθεσινό δημοσίευμα της… γαλλικής εφημερίδας La Tribune και φέρει την ονομασία… «Εύρηκα!».

Περιλαμβάνει την εξαγορά περιουσιακών στοιχείων του ελληνικού δημοσίου από εταιρία με έδρα το Λουξεμβούργο. Εκεί θα συγκεντρωθούν όλα τα περιουσιακά στοιχεία της Ελλάδας (τράπεζες, μετοχές, ακίνητα, λιμάνια, κρατικές εταιρίες, αεροδρόμια) και η εταιρία αυτή θα συσταθεί κατά τα πρότυπα της Treuhandastalt, της εταιρίας που δημιουργήθηκε το 1990 στη Γερμανία για να προωθήσει την ιδιωτικοποίηση περίπου 8.500 εταιριών της πρώην Ανατολικής Γερμανίας.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των εμπνευστών του σχεδίου, η αξία των περιουσιακών στοιχείων της χώρας μας υπολογίζεται στα 125 δις ευρώ – άλλωστε, ως γνωστόν, ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν-Κλοντ Τρισέ έχει δηλώσει πως η Ελλάδα έχει ένα από τα σημαντικότερα χαρτοφυλάκια στην Ευρώπη και είναι ένα πολύ πλούσιο κράτος.

Η εταιρία, που πλέον θα έχει στο «καλάθι» της όλη την εθνική περιουσία, θα εξαγοραστεί, σύμφωνα με το σχέδιο, από ένα ευρωπαϊκό Ταμείο με έδρα το Λουξεμβούργο και θα χρηματοδοτείται από τα κράτη-μέλη της ΕΕ.

Έτσι, θα δοθούν στην Ελλάδα τα 125 δις ευρώ, που με τη σειρά της θα χρησιμοποιήσει το ποσό αυτό για να εξαγοράσει τις υποχρεώσεις της προς την ΕΚΤ και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Με τον «μαγικό» αυτό τρόπο θα μειωνόταν αυτόματα το ελληνικό χρέος στο 88% του ΑΕΠ (από το 145% που είναι σήμερα και το 189% που προβλέπεται να φθάσει σύντομα), ενώ την ίδια ώρα τα επιτόκια του ελληνικού χρέους θα μειώνονταν κατά 50%, τα spread θα έπεφταν και η Αθήνα θα επέστρεφε στις αγορές.

Παράλληλα, το νέο Ταμείο προβλέπεται, σύμφωνα με το «Εύρηκα», να επενδύσει το ποσό των 20 δις ευρώ για την αναδιάρθρωση και την αύξηση της αξίας του «ελληνικού» (σε εισαγωγικά πλέον) χαρτοφυλακίου κατά 50 δις ευρώ, με χρήματα από τα ευρωπαϊκά διαρθρωτικά ταμεία που η Ελλάδα δεν μπορεί αυτή τη στιγμή να χρησιμοποιήσει.

Έτσι, η Ελλάδα θα επιστρέψει νωρίτερα σε ρυθμούς ανάπτυξης, που, σύμφωνα πάντα με το σχέδιο, θα μπορούσε να φθάσει ακόμη και στο 5% στα προσεχή τρία με τέσσερα χρόνια.

Τέλος, με τη λήξη της λειτουργίας του ευρωπαϊκού φορέα, το 2025, αν προκύψει κε
Keywords
Τυχαία Θέματα