Ευρωπαϊκή Τραπεζοκρατία: “Ισχύς εν τη ... ενώσει” !!!

Γιατί άραγε δεν ανακοινώνεται απο τούς υπεύθυνους κυβερνώντες έως σήμερα ποιές Τράπεζες στην Ελλάδα ήταν υπερμοχλευμένες “overleveraged”;;;
Λάζαρος Ελευθεριάδης

Ο αναπληρωτής του γενικού διευθυντή του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF) κ. Φίλιπ Σατλ, εξέφρασε σήμερα τις αμφιβολίες του σχετικά με την δυνατότητα να δημιουργηθεί στην.....
Ευρώπη μια “τραπεζική ένωση”, όπως προτείνουν πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις (!!!), αλλά
και οι Βρυξέλλες.

Η Βρετανία θέλει να διασφαλίσει, ότι οι προστατευτικοί μηχανισμοί θα τεθούν σε λειτουργία για την προστασία του χρηματοπιστωτικού της τομέα, εάν η ευρωζώνη προχωρήσει προς τη συγκρότηση “τραπεζικής ένωσης”, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας Τζορτζ Οσμπορν.

Ο κ. Φίλιπ Σατλ, υποστήριξε ότι μία παρόμοια “τραπεζική ένωση”, θα προϋπέθετε σημαντικές παραχωρήσεις “κρατικής κυριαρχίας”, κάτι που απομακρύνει την υλοποίησή της, επειδή «η δημοσιονομική (φορολογική) ένωση και η τραπεζική ένωση είναι πολύ παρόμοιες έννοιες».
Αυτό το σημείο της δήλωσης του κ. Φιλίπ Σάτλ, το επισημαίνω, διότι αποτελεί και τον “πυρήνα” της αντίληψης των Τραπεζιτών, περί του τί σημαίνει δημοσιονομική ένωση των κρατών μελών της ΕΕ, της ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗΣ ΚΡΑΤΙΚΗΣ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑΣ, και της σχέσης της, με την Τραπεζική ένωση στην ΕΕ, η οποία αφορά, σε τελική ανάλυση, ένωση ιδιωτικών χρηματοπιστωτικών οργανισμών.

Γιατί η “Τραπεζική ένωση”, να απαιτεί παραχώρηση κρατικής κυριαρχίας, με ότι αυτό συνεπάγεται για την Εθνική κυριαρχία των κρατών μελών της ΕΕ ;;;

Διότι η δημοσιονομική ένωση της ΕΕ είναι προφανές ότι αποτελεί διαφορετική έννοια από την Τραπεζική Ένωση, το αντίθετο είναι “ευσεβής πόθος” ή “ευσεβής στόχος”, ή και τα δύο, των Τραπεζιτών.

"Θα αντλήσει όφελος η ΕΕ, από έναν μηχανισμό, ο οποίος πρόσκαιρα θα στηρίξει την ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών της, χωρίς όμως την ίδια ώρα να μεταβάλλονται τα δημόσια οικονομικά μεγέθη», δήλωσε ο κ. `Αντερσον στο Γαλλικό πρακτορείο. «Τούτο αποτελεί ένα βήμα προς μια τραπεζική ένωση».

Δηλαδή θα δημιουργηθεί ένας “μηχανισμός”, ο οποίος θα στηρίξει την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών πρόσκαιρα, και μόνον, ούτως ώστε να ισχυροποιηθούν περαιτέρω, χωρίς όμως την ίδια ώρα αυτός ο μηχανισμός, να επηρεάζει, δηλ. να μεταβάλλει, τα δημόσια οικονομικά μεγέθη κάθε κράτους-μέλους, ή ολοκλήρου της ΕΕ, είτε πρός το καλό, είτε πρός το κακό.

Σε συνέντευξή του στο δίκτυο BBC Radio 4 ο Τζορτζ Οσμπορν, ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας, κάλεσε την ευρωζώνη να χρησιμοποιήσει τους πόρους του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για να χρηματοδοτήσει την ανακεφαλαιοποίηση των ισπανικών τραπεζών.

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διεύθυνσης του IIF, κ. Τζέφρι `Αντερσον, ο οποίος έκρινε ότι η παρέμβαση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ, την πρώτη Ιουλίου διαδέχεται το Ευρωπαϊκό Ταμείο χρηματο-πιστωτικής Σταθερότητας ΕΤΧΣ) για να ανακεφαλαιοποιηθούν ισπανικές τράπεζες, «αποτελεί τον προθάλαμο
Keywords
Τυχαία Θέματα