Φοροδιαφυγή με σημαία Λιβερίας

Tην ώρα που η κυβέρνηση προσπαθώντας να αυξήσει τα κρατικά έσοδα δημιουργεί ένα ασφυκτικό κλίμα γύρω από μικρομεσαίους επιχειρηματίες, που δέχονται τις ούτως ή άλλως αφόρητες πιέσεις της μειούμενης αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών κατακλύζοντας τους με επιπρόσθετους φόρους και περαιώσεις παραβλέπει περιπτώσεις κατάφωρης φοροδιαφυγής που....
θα μπορούσαν να αποφέρουν στο κράτος τεράστια ποσά και να γεμίσουν τις διογκούμενες τρύπες του προϋπολογισμού.
Αυτό ακριβώς συμβαίνει και με την περίπτωση ορισμένων ναυτιλιακών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην εμπορία και μεταφορά πετρελαιοειδών
(LPG, αιθυλένιο, προπυλένιο, κ.α.).
Ελληνικών συμφερόντων εταιρεία έχει την έδρα της στη Λιβερία, όπως πλήθος άλλων ναυτιλιακών που είτε εδρεύουν είτε απλώς προτιμούν για τον στόλο τους τις σημαίες «φορολογικών παραδείσων» όπως η Λιβερία ή ο Παναμάς.
Μέχρι εδώ όλα νόμιμα.

Εν προκειμένω, όμως, και σύμφωνα με το υπ' αριθμόν ΦΕΚ η εν λόγω εταιρεία λειτουργεί και γραφείο (παράρτημα?) στην Ελλάδα, συγκεκριμένα στην περιοχή των νοτίων προαστίων, εκμεταλλευόμενη δύο αναγκαστικούς νόμους που θεσπίστηκαν επί δικτατορίας (89/1967, 378/1968) και προέβλεπαν το δικαίωμα για αλλοδαπές ναυτιλιακές επιχειρήσεις να εγκαθιστούν παράρτημα στην Ελλάδα εφόσον το σύνολο των εμπορικών τους δραστηριοτήτων διεξαγόταν εκτός Ελλάδος.
Το πιο αξιοσημείωτο και προκλητικό όμως είναι ότι οι εταιρείες που υπάγονται στο εν λόγω νομικό καθεστώς απαλλάσσονται εξ ολοκλήρου από το φόρο εισοδήματος και από κάθε τέλος, εισφορά ή κράτηση υπέρ του Δημοσίου ή τρίτου για το εισόδημά τους από όλες τις δραστηριότητες τους που εγκρίνονται με την υπουργική απόφαση που παρέχει την άδεια εγκατάστασής τους ή τις υπάγει στις διατάξεις.
Και εδώ έρχεται να προστεθεί το κερασάκι στην τούρτα, καθώς το ΦΕΚ με έρεισμα το οποίο δραστηριοποιείται η εταιρία στην Ελλάδα δεν της παραχωρεί το δικαίωμα εμπορίας πετρελαιοειδών, αλλά μόνο διαχείρισης και εκμετάλλευσης πλοίων, συμπεριλαμβανομένης της μεσιτείας για αγοραπωλησίες ή ναυλώσεις.
Η συγκεκριμένη, όμως, εταιρεία είναι μία από τις πιο γνωστές στον χώρο της διακίνησης και εμπορίας πετρελαιοειδών, όπως το LPG. Με λίγα λόγια, με έδρα τη Λιβερία και γραφείο στην Ελλάδα, ως αλλοδαπή ναυτιλιακή εταιρεία είναι εδώ και χρόνια πλήρως απαλλαγμένη από την καταβολή φόρου εισοδήματος για δραστηριότητές της που δεν έχουν καν εγκριθεί από το κράτος!
Έχουμε να κάνουμε με μία από τις πιο κατάφωρες περιπτώσεις φοροδιαφυγής, που έχει κοστίσει στα κρατικά ταμεία εκατομμύρια ευρώ επί σειρά ετών.

Ας αναλογιστεί το κράτος πόσες άλλες «αλλοδαπές» ναυτιλιακές εταιρείες εγκατεστημένες στην Ελλάδα με τη σφραγίδα του έχουν με βάση τους νόμους της δικτατορίας θεμελιώσει δικαίωμα καθολικής φοροαπαλλαγής, στη συνέχεια όμως διευρύνουν τις δραστηριότητές τους σε τομείς που δεν προβλέπονται από τις αποφάσεις λειτουργίας τους στην Ελλάδα. Δυστυχώς, κατ' αυτόν τον τρόπο χάνονται εκατομμύρια ευρώ, πιθανώς και δισεκατομμύρια ακόμη, τ
Keywords
Τυχαία Θέματα