Για το Κίνημα του Ναυτικού: Τότε ξέραμε τον εχθρό μας…

Γράφει η Σοφία Βούλτεψη

Μέρες σαν κι’ αυτές, μέρες που η ανάγκη για εθνική ενότητα βαφτίστηκε «συναίνεση», μέρες που η ανάγκη για εθνική ομοψυχία ευτελίστηκε, καταλήγοντας σε μια προσπάθεια «να τα βρουν» πέντε άνθρωποι μεταξύ τους, μέρες που η χώρα έβαλε πωλητήριο και βγήκε στη δημοπρασία της ντροπής, νιώθεις πως δεν έχει απομείνει κάτι για να γιορτάσεις.

Και ξαφνικά, από το βάθος των χρόνων προβάλλει μια επέτειος – άλλη μια επέτειος για το ντροπιασμένο Έθνος – και κοντοστέκεσαι. Νομίζεις πως
έχεις τελειώσει με τις μαγιάτικες μνήμες και επετείους – Ποντιακή Γενοκτονία, ενσωμάτωση της...
Επτανήσου, δολοφονία Λαμπράκη, θάνατος Παναγούλη…

Αλλά όχι. Υπάρχει κάτι ακόμη. Κάτι ακόμη για να κάνει το ταπεινωμένο Έθνος να βγάλει το κεφάλι από τις ερημιές.

Απόψε στις οκτώ, θα είμαστε εκεί. Θα ξαναδούμε το «Βέλος». Το αντιτορπιλικό της ανταρσίας κατά της δικτατορίας. Το σύμβολο της Αντίστασης. Του Πολεμικού Ναυτικού και των Ενόπλων Δυνάμεων.

Θα είμαστε εκεί, στην τελετή του ΓΕΝ και του Συνδέσμου Α/Τ «Βέλος», με Πρόεδρο τον πρωτεργάτη του Κινήματος, επίτιμο αρχηγό ΓΕΝ, ναύαρχο Νίκο Παππά.

25 Μαΐου 1973. 38 χρόνια από τότε. Από το Κίνημα του Ναυτικού.

Από το διάγγελμα:

«Έλληνες,

Από σήμερα το πρωί αξιωματικοί, υπαξιωματικοί και άνδρες των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας ανέλαβον αγώνα δια την αποκατάστασιν της Δημοκρατίας. Ο αγών αυτός θα κρίνη το μέλλον των συνταγματικών μας ελευθεριών και την διεθνή θέσιν της χώρας.

Ημείς οι αξιωματικοί, υπαξιωματικοί και άνδρες των Ενόπλων Δυνάμεων, χωρίς καμμίαν προσωπικήν φιλοδοξίαν και πιστοί εις τα παραδόσεις μας – παραδόσεις ποταμών αίματος χυθέντος υπέρ της ελληνικής ελευθερίας – αναλαμβάνομεν αγώνα μέχρις εσχάτων κατά των σφετεριστών της εξουσίας και καλούμεν τους λοιπούς συναδέλφους μας και τον Ελληνικόν Λαόν να συνδράμουν.

Κατά την ιστορικήν ταύτην στιγμήν, κανείς Έλλην δεν δικαιούται να απουσιάση από το εθνικόν προσκλητήριον. Αδιαφορία ή αδράνεια ισοδυναμούν προς στήριξιν της Δικτατορίας. Η υπόθεσις της ελευθερίας είναι κοινή υπόθεσις όλων μας. Ας κάνη καθένας το καθήκον του και με την βοήθειαν του Θεού, η νίκη θα είναι δική μας.

Ζήτω η Ελλάς.

Ζήτω η Ελευθερία…».

Από τον Όρκο:

«Ο υπογεγραμμένος… δίδω τον λόγον της στρατιωτικής μου τιμής ότι:

α. Θα συμμετάσχω εις κίνησιν ήτις θα αποβλέπη εις την δια παντός μέσου και τρόπο ανατροπήν ή εξαναγκασμόν της παρούσης κυβερνήσεως εις παραίτησιν δια την συγκρότησιν προσωρινής Κυβερνήσεως υπό ανεγνωρισμένην εθνικόφρονα προσωπικότητα επί τω σκοπώ επαναφοράς της πατρίδος εις την Συνταγματικήν Τάξιν.

. Θα αγωνισθώ ανιδιοτελώς δι’ όλων μου των δυνάμεων προς επίτευξιν του ως άνω τεθέντος σκοπού δια την σωτηρίας της Πατρίδος.

γ. Θα τηρήσω πάνσαν εχεμύθειαν επί της ως άνω κινήσεως, εν εναντία δε περιπτώσει θέλω υποστή πάσαν κύρωσιν».
Keywords
Τυχαία Θέματα