Γιατί αφήνουν στο απυρόβλητο τις καταθέσεις εξωτερικού ?

Δυστυχώς αν περιμένατε απάντηση, δεν έχουμε. Είναι ένα ερώτημα που βρίσκεται στα χείλη των περισσοτέρων, αλλά η κυβέρνηση και η αξιωματική αντιπολίτευση σφυρίζουν αδιάφορα.

Γερμανικές εφημερίδες σε πρόσφατα δημοσιεύματα τους ανεβάζουν το ύψος των......
καταθέσεων (μόνο) στην Ελβετία στο ύψος των 500-600 δις. Ακόμα και αν θεωρήσουμε υπερβολική την εκτίμηση, δεν μπορεί να πέφτει εντελώς έξω και θα πρέπει να αποδεχτούμε ότι αν κατεβάσουμε το νούμερο στα 300 δις θα έχουμε
μία συντηρητική και ασφαλή εκτίμηση για το ύψος των καταθέσεων. Αρκεί δηλαδή η φορολόγηση τους με 7-8% για να υπάρξει ισοδύναμο αποτέλεσμα με αυτό του θα προκύψει από την υλοποίηση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος φέτος και τα επόμενα χρόνια. Το λιγότερο που θα μπορούσε να γίνει είναι να μπει φόρος αλληλεγύης (3%) υπέρ των ανέργων στις καταθέσεις εξωτερικού, όπως θα επιβαρύνει και τους μισθούς στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Και βέβαια το ερώτημα δεν είναι μόνο αυτό. Αναρωτιέται με το δίκιο του ο κόσμος, γιατί δεν καλούν όσους μετέφεραν στο εξωτερικό τεράστια ποσά, προκειμένου να διασταυρώσουν αν δικαιολογούνται με βάση τις φορολογικές δηλώσεις. Το πιθανότερο, για το μεγαλύτερο ποσοστό τους, είναι ότι δεν θα προκύπτουν με βάση τα εισοδήματα τους.

Περίπου 50 δις μεταφέρθησαν έξω από τότε που ξέσπασε η κρίση. Θα αρκούσε ένας φόρος της τάξης του 20% (αντί για 40% που θα έπρεπε να πληρώσουν αν τα είχαν δηλώσει κανονικά), για να μαζέψει το κράτος 10 δις, δηλαδή περίπου το 40% του μεσοπρόθεσμου προγράμματος.

Και βέβαια καταθέσεις δεν υπάρχουν μόνο στην Ελβετία. Υπάρχουν και σε άλλες χώρες. Διαβάζουμε και για χρήματα που μεταφέρθησαν στην Αγγλία και έγιναν πανάκριβα ακίνητα.

Είναι φανερό ότι τα συγκεκριμένα μέτρα του μεσοπρόθεσμου προγράμματος δεν ήταν μονόδρομος, αλλά μπορούσαν να αντλήσουν χρήματα και από διαφορετικές πηγές. Αλλωστε, μην ξεχνάμε ότι στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα δεν υπάρχει πρόβλεψη ούτε καν για μείωση της φοροδιαφυγής.

Κάνοντας τα παραπάνω σχόλια, δεν σημαίνει ότι διαφωνούμε με την αναγκαιότητα εξορθολογισμού του κόστους και λειτουργίας στον δημόσιο τομέα, όπως και με ότι συμβάλει στην καταπολέμηση της διαφθοράς και φοροδιαφυγής .

http://antikleidi.wordpress.comΕδώ θα πεις δημόσια την γνώμη σου____ Ο σιωπών δοκεί συναινείν[email protected]
Keywords
Τυχαία Θέματα