Η κατ’ άρθρο τοποθέτησή του Δ. Παπαδημούλη επί του πολυνομοσχεδίου

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, ειδικός αγορητής για το πολυνομοσχέδιο του Υπ. Οικονομικών, τοποθετήθηκε επί του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής ως εξής:

Είναι ένα νομοσχέδιο «πλίνθοι και κέραμοι ατάκτως ερριμμένοι», το οποίο εισάγεται με τη διαδικασία του επείγοντος με το πλαστό επιχείρημα ότι.......
όλα όσα έχει μέσα τα απαιτεί η τρόικα τελεσιγραφικά και αν
δεν είναι ψηφισμένα, δεν θα προχωρήσει στη διαπραγμάτευση. Εδώ μέσα έχετε βάλει με τη θεωρία «βρήκαμε παπά, να θάψουμε καμπόσους» και πράγματα για τα οποία είμαι βέβαιος ότι δεν ενδιαφέρεται καθόλου και δεν συζητάει καθόλου η τρόικα με την Κυβέρνηση. Απλώς βρίσκετε την ευκαιρία να περάσετε και άλλες ρυθμίσεις.

Έρχομαι στο άρθρο 3, βασικό άρθρο του πολυνομοσχεδίου. Τι κάνει αυτό το άρθρο; Επιβραβεύει τους φοροφυγάδες. Μειώνει από 25% έως 100% τα πρόστιμα για αυτούς οι οποίοι δεν ήταν συνεπείς στις φορολογικές τους υποχρεώσεις. Είναι ένα χαστούκι στα μούτρα μισθωτών, συνταξιούχων και εντίμων φορολογουμένων. Τους λέτε για μια ακόμη φορά ότι είναι κορόιδα. Είναι ένα σήμα πριμοδότησης της φοροδιαφυγής σε μια στιγμή που η Κυβέρνηση λέει ότι πασχίζει να την περιορίσει, διότι τέτοιες ρυθμίσεις λένε στους πολίτες: «Μην πληρώνεις τις φορολογικές σου υποχρεώσεις, γιατί θα είσαι κορόιδο. Θα έρθει μια επόμενη ρύθμιση ευνοϊκότερη». Έχετε ρυθμίσεις όπου αυτός που μπήκε και κάνει χρήση της προηγούμενης ρύθμισης αντιμετωπίζεται δυσμενέστερα από αυτόν που θα μπει στην επόμενη. Τι σήμα είναι αυτό; Είναι σήμα: «Μην πληρώνετε φόρους».

Και επιπλέον, για να καταλάβετε ότι εδώ πέρα υπάρχει και κραυγαλέα κοινωνική αδικία στη ρύθμιση, αντιμετωπίζετε με τον ίδιο τρόπο τον μικρό και τον μεγάλο, αυτόν που έχει μια προσωρινή ταμειακή στενότητα και δεν έχει πληρώσει μια οφειλή του γιατί έχει ένα ψιλικατζίδικο που έχει πέσει πολύ ο τζίρος, με τον συστηματικό μεγαλοοφειλέτη του δημοσίου, στον οποίο μετά το σόου το επικοινωνιακό με τα αυτόφωρα και τις χειροπέδες τώρα του δίνετε το μπόνους. Έχει και τη σιγουριά ότι με αυτό το φορολογικό σύστημα και με αυτό το δικαιακό σύστημα θα κάνει δέκα - δώδεκα χρόνια να τελεσιδικήσει η υπόθεσή του.

Από τα 40 δισεκατομμύρια που χρωστάνε στο δημόσιο διάφοροι και εκ των οποίων κατά την Έκθεση Ράιχενμπαχ είναι αμέσως εισπρακτέα και σχετικά εύκολα τα 8 δισεκατομμύρια, πόσα έχει εισπράξει ο ΣΔΟΕ το τελευταίο τρίμηνο; Οκτώ εκατομμύρια ευρώ. Ένα τοις χιλίοις των αμέσως εισπρακτέων και δύο δεκάκις τοις χιλίοις των οφειλομένων. Και έτσι, αφού δεν μπορείτε να περιορίσετε τη φοροδιαφυγή, να απλουστεύσετε το φορολογικό σύστημα, να εξυγιάνετε τους μηχανισμούς, πηγαίνετε στη φοροεπιδρομή εναντίον μισθών, συντάξεων, εμμέσων φόρων, συνεπών φορολογουμένων.
Στο ίδιο άρθρο εισάγετε ιδιωτικές εταιρείες, όπως έγινε παλιά και με τις τράπεζες, στη διαδικασία είσπραξης οφειλών προς το δημόσιο με την παράγραφο 11. Υπάρχει κίνδυνος από αυτήν τη διάταξη καταχρηστικής εφαρμογής, αξιοποίησης ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων από ιδιώ
Keywords
Τυχαία Θέματα