“Η ΝΔ πηγαίνει για αυτοδυναμία”

Εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη για την πολιτική κατάσταση και τις τρέχουσες εξελίξεις παραχώρησε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας και αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Δημήτρης Αβραμόπουλος, στην εφημερίδα «Ημερησία» και τη δημοσιογράφο Μαρία Σπυράκη.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είχατε πολύ έγκαιρα διατυπώσει μέσω της «Ημερησίας του Σαββάτου» την πρόταση για μια ατζέντα εθνικής συνεννόησης. Σήμερα η ....
χώρα βρίσκεται στην πιο κρίσιμη στιγμή της μεταπολιτευτικής ιστορίας και εσείς έχετε ήδη μιλήσει για ευρύτερες
συναινέσεις και μετά τις εκλογές. Εκτιμάτε ότι η εντολή που έχει η κυβέρνηση Παπαδήμου, της επιτρέπει να κάνει τους απαραίτητους χειρισμούς ή χρειάζεται διεύρυνση πολιτική και χρονική;
Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ:Το πλαίσιο και το χρονοδιάγραμμα είναι συγκεκριμένα. Αυτό που χρειάζεται πάνω απ’ όλα η Κυβέρνηση Παπαδήμου είναι να κλείσει το PSI και να προχωρήσει στη νέα δανειακή συμφωνία, ώστε η Ελλάδα να αποφύγει την χρεοκοπία και την έξοδο από το ευρώ. Γιατί κάτι τέτοιο θα ήταν καταστροφικό. Η συμφωνία όμως αυτή, θα πρέπει να πραγματοποιηθεί μέσα από σκληρές διαπραγματεύσεις με την τρόικα, ώστε να μην οδηγηθούμε σε αντιαναπτυξιακά μέτρα, που επιπλέον θα προκαλέσουν προβλήματα και στην αγορά και στην κοινωνία, δυναμιτίζοντας την κοινωνική μας συνοχή και οδηγώντας σε κατάρρευση τη μεσαία τάξη. Από την άλλη μεριά, σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εκθέσουμε σε κίνδυνο την εθνική μας κυριαρχία σε θέματα ασφάλειας της χώρας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πιστεύετε ότι υπάρχει σήμερα «εθνική συνεννόηση»;
Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι στο βαθμό που οι περιστάσεις απαιτούν.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο κ. Παπαδήμος θα τα καταφέρει;
Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό εξαρτάται από όλους μας. Η κυβέρνηση αυτή πρέπει να πετύχει και για το σκοπό που της έχει ανατεθεί και έχει αναλάβει αλλά και για να αφήσει μια κληρονομιά εθνικής συνεννόησης. Θα την χρειασθούμε στο μέλλον.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μπορεί να κινηθεί πέραν του πλαισίου που έχει ορισθεί;
Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Το πλαίσιο και οι στόχοι που έχουν θέσει οι πολιτικοί αρχηγοί υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αρκούν. Σίγουρα όμως, θα βοηθούσε, αν το κυβερνητικό σχήμα γινόταν πιο ευέλικτο και πιο αποτελεσματικό.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το «γερμανικό κουστούμι» της νέας Συνθήκης για τα δημοσιονομικά ποιές δυνατότητες δίνει στη χώρα μας για έξοδο από την κρίση; Δεδομένης της απόφασης υπάρχουν εργαλεία για να ανταποκριθεί η χώρα σε ένα τόσο ασφυκτικό πλαίσιο;

Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Δυστυχώς, δεν δίνει πολλές δυνατότητες. Επιβάλλει δύσβατους μονόδρομους. Όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα, φοβούμαι ότι η κοινωνία δεν θα μπορέσει ν΄ ανταποκριθεί στους ασφυκτικούς όρους που επιβάλλονται. Για όλες αυτές τις προσαρμογές και τις αλλαγές, απαιτείται χρόνος, συνάμα δε βούληση, σύνεση και αποφασιστικότητα, αλλά και από πλευράς τρόικα περισσότερη κατανόηση της ελληνικής πραγματικότητας.

Εάν δεν εξασφαλισθεί η κοινωνική συναίνεση, σχετική αξία θα έχει η πολιτική συναίνεση.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, εφόσον η τρόικα επιμένει στην περικοπή μισθών στον
Keywords
Τυχαία Θέματα