Και ελληνική σημαία στο αόρατο μαχητικό αεροσκάφος χωρίς πιλότο της ΕΕ

Σήμερα Πέμπτη παρουσιάζεται στην Μασσαλία της Γαλλίας το πρώτο Ευρωπαϊκό μη επανδρωμένου μαχητικό αεροσκάφος UCAV – που είναι μάλιστα με τεχνολογία στελθ, δηλαδή σχεδόν … αόρατο!

Μια μικρή …λεπτομέρεια, με μεγάλο ελληνικό ενδιαφέρον: Ένα – όχι ευκαταφρόνητο – μέρος του Neuron – έτσι ονομάζεται – έγινε από ελληνικά μυαλά και χέρια, στο εργοστάσιο της.......
Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας, της κρατικής ΕΑΒ!

Η Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία και τα στελέχη της θα έχουν σήμερα την τιμητική της καθώς είναι
ένας από τους σχεδιαστές και κατασκευαστές του Neuron που θα παρουσιασθεί στη Γαλλική Αεροπορική Βάση Istres από τη Γαλλική Κυβέρνηση.

Το πρόγραμμα κινείται από το 2004 από εθνική χρηματοδότηση των χωρών Γαλλίας, Σουηδίας, Ισπανίας, Ελβετίας, Ιταλίας και Ελλάδας μέσω των αμυντικών τους βιομηχανιών Dassault -έχει τον πρώτο λόγο- Saab, Casa – Cassidian, Ruag, Alenia και ΕΑΒ αντίστοιχα.

Για όσους δεν ξέρουν την τεχνολογία είναι ένα μαχητικό αεροσκάφος χωρίς πιλότο που το κατευθύνεις από πολύ μεγάλες αποστάσεις μέσω ραντάρ κλπ και πάει και ρίχνει τις βόμβες ή πυραύλους του με ασφάλεια εκεί που θέλεις!

Oι Αμερικανοί «θερίζουν» με αυτά στο Αφγανιστάν και αλλού… Η ελληνική συμμετοχή, μέσω ΕΑΒ, στο πρόγραμμα περιλαμβάνει:

- Τον γενικό σχεδιασμό του αεροσκάφους

- Τον σχεδιασμό και κατασκευή του κύριου εμφυστήρα

- Τον σχεδιασμό και κατασκευή της οπίσθιας ατράκου

- Τον σχεδιασμό και κατασκευή ειδικών συσκευών ελέγχου επι του εδάφους . Για το έργο στην ΕΑΒ δούλεψαν σκληρά μεγάλη ομάδα τεχνικών και επιστημόνων στην Γαλλία και στην Τανάγρα, με την καθοδήγηση του Διευθύνοντος Συμβούλου κ Φιλιππάκου και του αναπληρωτή του κ Χρονόπουλου. Τα κομμάτια που έβγαλε η ΕΑΒ πέρασαν «με το πρώτο» τους ελέγχους όταν στάλθηκαν στη Γαλλία. Η πρώτη του δοκιμαστική πτήση του Neuron προγραμματίζεται στα μέσα του 2012.
www.prionokordela.gr
Keywords
Αναζητήσεις
αεροπλανο neuron, neuron αεροπλανο
Τυχαία Θέματα