Καλαβρύτων: «Ως Μητέρα η μια Εκκλησία, ως Μητριά η άλλη»

Του Μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Αμβροσίου - 00.04

Η προφυλάκιση του π. Εφραίμ έδωσε τη δυνατότητα να φανεί για μια ακόμη φορά η απαράδεκτη συμπεριφορά των παραγόντων του Οικουμενικού Πατριαρχείου!

Και άλλη φορά το έχουμε επισημάνει, θα το επαναλάβουμε όμως για μια ακόμη φορά: Το Οικουμενικό Πατριαρχείο μερικές φορές συμπεριφέρεται ως μητρυιά! '

Έτσι ακριβώς, κατά την ταπεινή μας..........
γνώμη, συμπεριφέρθηκε και στην προκείμενη περίπτωση.

Ας πάρουμε λοιπόν
τα πράγματα με τη σειρά τους, για να αναδιπλωθεί μπροστά μας όλη η τραγικότης της υποθέσεως.

Η προφυλάκιση του Ηγουμένου ιστορικής και μεγάλης Μονής του Αγίου Όρους, και μάλιστα κατά την παραμονή της εορτής των Χριστουγέννων, έδωσε την ευκαιρία σε πολλούς παράγοντες, εκκλησιαστικούς τε και μή, να εκδηλώσουν τη συμπάθειά τους προς τον π. Εφραίμ.

Μοναδική εξαίρεση και παραφωνία αποτέλεσε η στάση του Οικουμενικού Πατριαρχείου, αμέσως μετά δε και μερικών -ελαχίστων- αδελφών Αρχιερέων της Εκκλησίας μας, οι οποίοι ενεργούν συνήθως ως μεγάφωνα ή -αν το προτιμάτε, ως φερέφωνα- του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου στην Ελλάδα.

'Ένας μεγάλος αριθμός Ιεραρχών της Εκκλησίας της Ελλάδος, μεταξύ των οποίων και ο υποσημειωμένος, έσπευσαν να επισκεφθούν τον π. Εφραίμ στο δεσμωτήριό του.

Πέρασαν τα σίδερα των φυλακών Κορυδαλλού, για να του δώσουν κουράγιο!

Κάποιοι εξ ημών επί πλέον προέβημεν και σε δηλώσεις, εκφράζοντας την συμπάθειά μας.

Το Πατριαρχείο της Ρωσίας, από τούς πρώτους μάλιστα, εξέφρασε την αγάπη του και την συμπάθειά του επίσης.

(Συμπάθεια = μία σύνθετη λέξη που παράγεται από τις λέξεις συν+πάθος και σημαίνει μοιράζομαι το πάθος ή το πρόβλημα κάποιου άλλου, ο οποίος υποφέρει από κάτι και συνεπώς συμ-πάσχω).

Έπειτα η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος με Ανακοινωθέν της 12ης Ιανουαρίου ε.έ μοιράσθηκε επίσης το πάθος και την αγωνία ενός αγιορείτου Ιερομονάχου καί Ηγουμένου.

Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος ανακοίνωσε την -επαινετή άλλωστε- πρόθεση του να επισκεφτεί αυτοπροσώπως τον προφυλακισμένο Ηγούμενο στο δεσμωτήριό του.

Αλλά και ο Μακαριότατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. Χρυσόστομος δήλωσε διά του Τύπου, ότι συμφωνεί και προσυπογράφει την απόφαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου των Αθηνών υπέρ του π. Εφραίμ.

Επί πλέον από την Εκκλησία της Βουλγαρίας επίσης ο Σεβ. Μητροπολίτης Φιλιππουπόλεως κ. Νικόλαος εξέφρασε την συμπάθεια και την συμπαράστασή του στον δοκιμαζόμενο κληρικό.

Μοναδική παραφωνία σε όλη αυτή την κινητοποίηση αποτέλεσε -δυστυχώς- η στάση του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Με Ανακοίνωσή του της 10ης Ιανουαρίου ε.έ. διαμαρτύρεται προς τήν Εκκλησία της Ρωσίας "για αντικανονική παρέμβασή της στο Άγιον Όρος" και της υποδεικνύει εμμέσως πλην σαφώς να μη επεμβαίνει στα εσωτερικά ζητήματα της δικαιοδοσίας του.

Αλλά για τον ταλαιπωρούμενο Η
Keywords
Τυχαία Θέματα