Κατά κυβέρνησης και τρόικας οι κοινωνικοί εταίροι για τα εργασιακά

Πυρά εξαπέλυσαν οι κοινωνικοί εταίροι κατά των νέων μέτρων της κυβέρνησης, ενώ οι πρόεδροι των ΓΣΕΕ, καθώς και των ΓΣΕΒΕΕ και ΕΣΕΕ, κατήγγειλαν εξωθεσμικές παρεμβάσεις επιχειρηματικών και εξωθεσμικών κύκλων προς την τρόικα
και υπεραμύνθηκαν των συλλογικών διαπραγματεύσεων, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι το επίμαχο άρθρο 37 (για τις συμβάσεις) είναι το ραντεβού με την πτώχευση
και τονίζοντας ότι...
το Διεθνές Γραφείο Εργασίας έχει ήδη εκφράσει φόβους ότι η Ελλάδα θα επιμολύνει όλες τις χώρες τις Ευρώπης.

Από την πλευρά της ΑΔΕΔΥ ο πρόεδρός της τόνισε ότι οδηγούν το δημόσιο υπάλληλο στη φτώχεια, με τον μεροκάματο του πρωτοεργαζόμενου να είναι 22 ευρώ.

Αίσθηση προξένησε και η παρέμβαση του εκπροσώπου των αναπήρων για την αντιμετώπισή τους από την Πολιτεία.

Προσκεκλημένοι των κοινοβουλευτικών επιτροπών Οικονομικών και Δημόσιας Διοίκησης για να τοποθετηθούν επί του πολυνομοσχεδίου για την εργασιακή εφεδρεία και το ενιαίο μισθολόγιο, οι εκπρόσωποι των κοινωνικών φορέων υποστήριξαν πως οι εν λόγω παρεμβάσεις, αντανακλώνται στις αξιώσεις και τα e-mail της τρόικας, τα οποία ενσωματώνονται, όπως υποστήριξαν, στο άρθρο 37 του σχεδίου νόμου.

«Στην προηγούμενη κυβέρνηση παρενέβαιναν προεξάρχοντος του κυρίου Αράπογλου. Είναι ομολογημένη η διάθεσή τους: πάνε και καταδίδουν τη χώρα και ζητάνε πράγματα που δεν αντέχουν στη στοιχειώδη λογική. Κάποιοι απ' αυτούς, είναι εν πολλοίς κρατικοδίαιτοι επιχειρηματίες, με εξαγόμενο προϊόν αμφίβολης ποιότητας» ανέφερε ο Γιάννης Παναγόπουλος της ΓΣΕΕ.

«Η συζήτηση γίνεται για το επόμενο νομοσχέδιο που θα καταργεί τις συλλογικές συμβάσεις. Το παρόν, είναι ήδη ψηφισμένο» σχολίασε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Δ.Ασημακόπουλος. «Όσοι θέλουν να προωθήσουν απόψεις και θέσεις, το κάνουν επισκεπτόμενοι την τρόικα».

Πρόκειται για «τα γνωστά λόμπυ συμφερόντων, αλλά και σκληρών ιδεολογικών απόψεων, χωρίς καμία διαφάνεια. Εμείς στην ΓΣΕΒΕΕ έχουμε αντισταθεί στην πρακτική αυτή. Όταν δούμε την τρόικα, θα ζητήσουμε παράσταση και απ' την ελληνική κυβέρνηση, γιατί τέτοια νομοσχέδια είναι αποτέλεσμα τέτοιων διαδικασιών. Πολλοί όμως και εκ της ελληνικής κυβερνήσεως τους αρέσει να μιλάνε με λόμπυ συμφερόντων. Θεωρούν πως είναι κουραστική η διαδικασία με τα θεσμικά όργανα που υπάρχουν, αν και οι ίδιοι εκπροσωπούν ως πολιτικοί έναν κορυφαίο θεσμό» συμπλήρωσε ο κ. Ασημακόπουλος.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Β.Κορκίδης της ΕΣΕΕ, αξίωσε από την κυβέρνηση να αφήσει τους κοινωνικούς εταίρους «να αποφασίσουν μόνοι τα του οίκου τους»:

«Το άρθρο 37 είναι το ραντεβού μας με την πτώχευση, είτε είναι εργαζόμενοι, είτε εργοδότες, είτε συνταξιούχοι. Σταματήσετε αυτό το χείμαρρο, να σπέρνει η τρόικα αντικοινωνικά μέτρα. Είμαστε πολύ κοντά στην κοινωνική έκρηξη. Μην κάνετε το λάθος να μειώσετε μισθούς και συντάξεις, είτε στο δημόσιο, είτε στον ιδιωτικό τομέα» ζήτησε ο κ. Κορκίδης.

Από πλευράς ΑΔΕΔΥ, ο πρόεδρός της Κώστας Τσικρικάς, δήλωσε πως το νομ
Keywords
Τυχαία Θέματα