Καταστροφή της Ελλάδας... από τους New York Times

Με τον τίτλο "Αναμένοντας την ημέρα της Αποκάλυψης: εγκαταλείποντας το Ευρώ", η εφημερίδα New York Times αναφέρεται σε καταστροφολογικά σενάρια που θα ακολουθήσουν την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. Ο αρθρογράφος «δένει» το σενάριό του με τα πραγματικά γεγονότα που καθηλώνουν την ελληνική οικονομία και έχουν οδηγήσει στην....
εξαθλίωση τους Έλληνες.
Διαβάστε το άρθρο στα ελληνικά
"Τέτοιου
είδους σενάρια από τη μια μας κρατούν σε εγρήγορση να μην επαναπαυόμαστε μόνο στις εκταμιεύσεις των δόσεων, αλλά από την άλλη επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο το δυσμενές κλίμα για την Ελλάδα και την ελληνική αγορά.Θα ήταν το χειρότερο σενάριο για την Ευρώπη: μετά από εβδομάδες φημών, ο πρωθυπουργός αργά το βράδυ του Σαββάτου θα ανακοινώσει την απόφαση ότι η χώρα θα εγκαταλείψει το ευρώ και θα επιστρέψει.
Την Δευτέρα, αντί για τις συνηθισμένες τους δουλειές το πρωί, οι Έλληνες οργισμένοι θα σχηματίζουν ουρές μπροστά στις σμπαραλιασμένες πόρτες των τραπεζών, προσπαθώντας να πάρουν τις καταθέσεις τους που θα έχουν παγώσει.Η αξία της δραχμής θα υποχωρήσει πάνω από 60% σε σχέση με το ευρώ και την ίδια στιγμή οι τιμές θα κάνουν άλμα στα λίγα καταστήματα που θα τολμήσουν να ανοίξουν.Σύντομα, η ροή ξένης χρηματοδότησης θα διακοπεί, καθώς η Ελλάδα μετά από την κίνηση του πρωθυπουργού θα χρεοκοπεί.
Καθώς η χώρα θα βυθίζεται στο χάος, η στρατιωτική ηγεσία αναλαμβάνει τον έλεγχο της κυβέρνησης.Αυτή η τρομακτική αλυσίδα γεγονότων μπορεί να μην συμβεί πραγματικά, αλλά ο κίνδυνος ότι η Ελλάδα ή κάποια άλλη χώρα βαριά τραυματισμένη από την κρίση, θα εγκαταλείψει την Ευρωζώνη, δεν μπορεί πλέον να αποκλειστεί. Αυτός ήταν εν πολλοίς και ο λόγος που οι ευρωπαίοι ηγέτες υιοθέτησαν την περασμένη εβδομάδα αυστηρά δημοσιονομικά μέτρα, με την ελπίδα να ενισχύσουν τις 17 χώρες της Ευρωζώνης με ένα ακόμη σφικτότερο πλαίσιο ελέγχου.Αν και επισήμως κανείς στην Ευρωζώνη δεν συζητά το ενδεχόμενο αποχώρησης κάποιας χώρας, το τεράστιο κόστος που συνοδεύει η παραμονή σε αυτήν κάνει πολλούς -και ειδικά τους Έλληνες- να εξετάζουν λεπτομερώς τι θα συνέβαινε εάν μία χώρα εγκατέλειπε το κοινό νόμισμα.
«Θα πρέπει να μην έχουμε αυταπάτες ότι επί του παρόντος δεν βρισκόμαστε στο τρένο της δραχμής», λέει ο Ιάσων Μανωλόπουλος, διαχειριστής hedge fund. «Αυτό δεν σημαίνει ότι θα καταλήξουμε εκεί, αλλά αυτή είναι η πορεία μας σήμερα».
Κατά τη διάρκεια του περασμένου χρόνου οι Έλληνες καταθέτες απέσυραν σχεδόν 40 δις ευρώ ή 53 δις δολάρια από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, το οποίο αντιστοιχεί στο 17% του εθνικού ΑΕΠ. 14 δις ευρώ αποσύρθηκαν μόνο το Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο. Σύμφωνα με την κατάθεση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, κ. Προβόπουλου, τον περασμένο μήνα σε επιτροπή της Βουλής, επιβεβαίωσε ότι η εκροή χρημάτων συνεχίστηκε και το μήνα Νοέμβριο, «σε πολύ μεγάλη κλίμακα».
Το «πέταγμα των καταθέσεων» οξύνθηκε τον Οκτώβριο και στις αρχές Νοεμβρίου, σε μια εποχή έντονης πολιτικής αβεβαιότητας στην Ελλάδα και οικονομικής αναταραχής στην Ευρώπη. Σύμφωνα με τον κ.
Keywords
Τυχαία Θέματα