Κατσέλη: "Το μνημόνιο περιορίζει την εθνική κυριαρχία και βυθίζει τη χώρα στην ύφεση"

«Ψευτοδίλημμα» χαρακτήρισε η ανεξάρτητη βουλευτής και πρώην υπουργός Λούκα Κατσέλη το επιχείρημα που έθεσε η κυβέρνηση περί «ψήφισης ή χρεοκοπίας» για το νέο οικονομικό πρόγραμμα και εξήγησε τους λόγους για τους οποίους είπε "όχι" σε αυτό , σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην ΕΣΗΕΑ με θέμα "Νέο Μνημόνιο: Τα όχι-τα γιατί- τα πρέπει".
«Το "όχι" που πρότεινα εγώ αποτρέπει την χρεοκοπία
και όχι το "ναι"», είπε, εξηγώντας τους τέσσερις βασικούς λόγους που...........
την οδήγησαν στην καταψήφιση στο νέο Μνημόνιο. Συγκεκριμένα, είπε ότι δεν υπήρχε καμία νομική διαβεβαίωση ότι δεν περιορίζεται η εθνική κυριαρχία, πως τα μέτρα ενισχύουν την ύφεση, ότι καταπατούνται οι συλλογικές συμβάσεις και ότι τα μέτρα είναι κοινωνικά δυσβάσταχτα.
Ειδικότερα, για την απουσία νομικών διαβεβαιώσεων, χαρακτήρισε εξαιρετικά επίφοβες διατάξεις όπως αυτή για παραίτησης από ασυλία του ελληνικού δημοσίου και της Τράπεζας της Ελλάδας (ΤτΕ), κάτι που, όπως είπε, παραπέμπει σε δυνατότητα κατάσχεσης όχι μόνο της ιδιωτικής περιουσίας του δημοσίου αλλά και περιουσιακών στοιχείων της ΤτΕ.
Αναφορικά με τις οικονομικές επιπτώσεις των μέτρων, είπε, μεταξύ άλλων, ότι με το νέο μνημόνιο το χρέος όχι μόνο δεν γίνεται βιώσιμο αλλά διογκώνεται και πως η εξυπηρέτησή του θα είναι προβληματική ακόμα και μετά την υιοθέτηση του PSI.
Σχετικά με τα εργασιακά, τόνισε ότι περιλαμβάνονται μέτρα που καταλύουν το ευρωπαϊκό κοινωνικό κεκτημένο και αποδομούν ολόκληρο το σύστημα των συλλογικών διαπραγματεύσεων.
Τέλος, σημείωσε ότι το νέο μνημόνιο στερείται οικονομικής και πολιτικής λογικής και πως η πιο επικίνδυνη έκφανση των κοινωνικών αντιδράσεων και της «εξέγερσης» είναι η πλήρης απονομιμοποίηση του πολιτικού συστήματος και των δημοκρατικών θεσμών.
Η κ. Κατσέλη χαρακτήρισε τα διλήμματα που τέθηκαν περί αποδοχής του νέου μνημονίου ή εξόδου από το Ευρώ και χρεοκοπία ως «αποφάσεις που εκβιάζονται κάτω από καθεστώς πρόκλησης τρόμου και πανικού που είναι επικίνδυνα για τη δημοκρατία και δεν προάγουν το εθνικό συμφέρον».
Επιπλέον, άσκησε έντονη κριτική και για τον τρόπο με τον οποίο ήρθε προς ψήφιση η νέα δανειακή σύμβαση, κάνοντας λόγο για ανεπαρκή ενημέρωση και συζήτηση σε κοινοβουλευτικό επίπεδο.
«Στην πραγματικότητα είναι ακριβώς το νέο μνημόνιο και τα μέτρα του που εγκυμονούν κινδύνους για τη χώρα», εκτίμησε, χαρακτηρίζοντας ως «επιβαρυντικές» στο ενδεχόμενο χρεοκοπίας, πέρα από το νέο μνημόνιο, και τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομίας της Γερμανίας Β. Σόιμπλε.
Επιπλέον, είπε ότι η κυβέρνηση Παπαδήμου έδωσε «μάχη οπισθοφυλακής» και συμφώνησε στη βάση των προτάσεων της τρόικας, τις οποίες χαρακτήρισε ως «νεοφιλελεύθερες και ξεπερασμένες επιταγές».
Ωστόσο, υποστήριξε ότι ακόμα και τώρα, ενόψει του Eurogroup της Δευτέρας η κυβέρνηση μπορεί να διαπραγματευτεί στη βάση της προόδου που έχει κάνει ήδη η χώρα μας αλλά και του γεγονότος, όπως είπε, ότι δεν υπάρχει καμία διάταξη που να προβλέπει την αποβολή καμίας χώρας από την ΕΕ και από την ΟΝΕ χωρίς τη θέλησή της
Keywords
Τυχαία Θέματα