“ΜΕ ΤΗΝ “ΚΑΘΟΔΗΓΗΣΗ” ή ΜΕ ΤΗΝ “ΑΝΟΧΗ” ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ Ο ΝΕΟΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΠΙΤΤΣΒΟΥΡΓΟΥ;”

Του Παναγιώτη Τελεβάντου

Ανακοινωθέν της Ελληνορθόδοξης Αρχιεπισκοπής Αμερικής μας πληροφορεί ότι έγινε δεκτή η παραίτηση του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Πιττσβούργου κ. Μάξιμου που υπεβλήθη προς τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Δημήτριο και....
διεβιβάσθη στον Οικουμενικό Θρόνο.

Ευχόμαστε η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος της Ελληνορθόδοξης Αρχιεπισκοπής Αμερικής να εκλέξει τον άριστο ως προς την πίστη, το παραδοσιακό φρόνημα, το ήθος και τις ποιμαντικές ικανότητες για την Ιερά Μητρόπολη Πιττσβούργου.

ΣΧΟΛΙΟ ΣΤΟ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ ΤΗΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ


Η Ανακοίνωση
της Αρχιεπισκοπής Αμερικής αναφέρει:“Βάσει των καθοριζομένων και των οδηγιών στο Σύνταγμα, και στους Κανονισμούς της Ιεράς Ορθοδόξου Αρχιεπισκοπής Αμερικής, ο Αρχιγραμματέας της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου, εξ ονόματος αυτής θα αρχίσει αμέσως τις διαδικασίες οι οποίες, με την καθοδήγηση του Αγίου Πνεύματος, οδηγούν στην εκλογή νέου Μητροπολίτου για την Ιερά Μητρόπολη Πιττσβούργου.”

ΤΟ ΑΓΙΟ ΠΝΕΥΜΑ ΔΕΝ ΚΑΤΕΒΑΙΝΕΙ ΑΛΥΣΟΔΕΜΕΝΟ

Ουδείς βεβαίως διανοείται να διαμφισβητήσει ότι οι Καταστατικές Πρόνοιες πρέπει να ακολουθηθούν κατά γράμμα για την εκλογή του νέου Μητροπολίτη Πιττσβούργου.

Ας μας επιτραπεί όμως να αμφιβάλλουμε ζωηρώς αν αυτό καταστήσει από μόνh της δυνατή την εκλογή εν Πνεύματι Αγίω του νέου Μητροπολίτη Πιττσβούργου.

Το Αγιο Πνεύμα δεν κατεβαίνει αλυσοδεμένο απλά και μόνον επειδή το επικαλούμαστε, αλλά αν τηρούμε το νόμο του Ευαγγελίου.

Το Ιερό Ευαγγέλιο και οι Κανόνες - που συνιστούν αντανάκλαση του Ευαγγελίου στη ζωή της Εκκλησίας και των πιστών - έχουν θέσει ορισμένες προυποθέσεις για την εν Πνεύματι Αγίω εκλογή επισκόπων (και κληρικών γενικά).

Οταν επί παραδείγματι προωθούνται για χειροτονία παγκοίνως γνωστά διαβεβλημένα πρόσωπα ή νεωτεριστές και άνθρωποι με κοσμικό πνεύμα και οικουμενιστικό φρόνημα δεν χρειάζεται να αποδίδουμε στο Αγιο Πνεύματην εκλογή αυτού του είδους των επισκόπων.

Η ΕΥΘΥΝΗ ΤΗΣ ΕΠΑΡΧΙΑΚΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ

Ας αναλάβουν, λοιπόν, τις ευθύνες τους οι συνοδικοί εκλέκτορες και στην Επαρχιακή Σύνοδο στην Αμερική - οι οποίοι ουσιαστικά εκλέγουν τους επισκόπους - αλλά και στην Πατριαρχική Σύνοδο στο Φανάρι - που επικυρώνει την εκλογή -, για να εκλέξουν Μητροπολίτη Πιττσβούργου κληρικό που, αν μη τι άλλο, δεν έχει κώλυμα ιερωσύνης και δεν είναι γνωστός για τους οικουμενιστικούς του προσανατολισμούς και το κοσμικό του φρόνημα.

ΠΟΛΛΟΙ ΕΠΙΣΚΟΠΟΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΦΡΟΝΗΜΑ

Λυπάμαι να παρατηρήσω ότι ούτε επί Αρχιεπισκοπίας Δημητρίου (πολλώ μάλλον των προκατόχων του!!!) δεν έγινε δυνατόν να εκλεγούν - σε πλείστες περιπτώσεις - οι επίσκοποι εκείνοι που θα μπορούσαν να εμπνεύσουν τους πιστούς.

Η εκλογή του επισκόπου Μωκησσού Δημητρίου λ.χ. αποκαρδίωσε τους πιστούς επειδή ο εν λόγω κληρικός είναι γνωστός για το νεωτεριστικό και οικουμενιστικό του φρόνημα.

Και γι
Keywords
Τυχαία Θέματα