Με την πλάτη στον τοίχο η κυβέρνηση στις απαιτήσεις της Τρόικας

Συνεχίζεται το «σκληρό πόκερ» διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην κυβέρνηση και το επιτελείο της τρόικας, σε αναζήτηση της φόρμουλας που θα απαλλάξει την Ελλάδα από τη δαμόκλειο σπάθη του δημοσιονομικού της ελλείμματος και του διογκούμενου δημοσίου χρέους που «σφίγγει τη θηλιά» στο λαιμό της ελληνικής οικονομίας.

Η τεράστια δημοσιονομική προσπάθεια που.....
καταβάλλεται «πνίγεται» από τους τόκους.Η λήψη νέων μέτρων και η εφαρμογή τους είναι sine qua non για την ελληνική οικονομία . Κι αυτό γιατί αποτελούν
σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές απαραίτητη προϋπόθεση από τους Ευρωπαίους προκειμένου να τεθεί επί τάπητος μία βιώσιμη λύση για την αντιμετώπιση του χρέους, όπως η επιμήκυνση της διάρκειας των δανείων σε βάθος χρόνου. Διαφορετικά κινδυνεύουμε να ακούσουμε το «κομμένα τα δανεικά», που μεταφράζεται ακόμα και σε «πάγωμα» της καταβολής των επόμενων δόσεων του δανείου των 110 εκατ. δις. Ευρώ. Όλα αυτά ενώ η κυβέρνηση καλείται να επιδοθεί σε ταχύτατους χειρισμούς καθώς στα κράτη της Ευρωζώνης αρχίζει να καλλιεργείται ένα κλίμα βάσει του οποίου η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους δε θα πυροδοτήσει τραπεζική κρίση και ως τούτου είναι «μια κάποια λύσις».

Το χρονικό περιθώριο προσαρμογής που τέθηκε μέσω του Μεσοπρόθεσμου Δημοσιονομικού Προγράμματος στη χώρα για τη μείωση του ελλείμματος είναι ασφυκτικό, ενώ η οικονομική ύφεση που απέδωσαν τα μέτρα λιτότητας κατέστησαν τους στόχους που τέθηκαν ουτοπικούς.

Το περσινό «σοκ» που δέχθηκε η ελληνική οικονομία οδήγησε στην αποτυχία μείωσης του ελλείμματος στο 9,5% του ΑΕΠ που προέβλεπε το μνημόνιο για την περυσινή χρονιά , καθώς το 2010 έκλεισε σύμφωνα με τη Eurostat με το δημοσιονομικό έλλειμμα στο 10,5% δημιουργώντας μία «τρύπα» κάμποσων δισεκατομμυρίων.

Αξίζει να επισημανθεί ότι σημαντικός χρόνος χάθηκε όταν ήδη από την αξιολόγηση του περασμένου Φεβρουαρίου οι ξένοι εμπειρογνώμονες είχαν επισημάνει την ανάγκη λήψης πρόσθετων μέτρων για την κάλυψη αυτής της απόκλισης, αλλά όλα τα βλέμματα τότε ήταν στραμμένα στις εξελίξεις στην Πορτογαλία.

Τα πράγματα βέβαια «σκουραίνουν» εφόσον ληφθεί υπόψιν ο κανόνας ασφαλείας που εφαρμόζει η κυβέρνηση για το έλλειμμα, όπου για προσαρμογή 1 δις. Ευρώ απαιτούνται 3 δις. Ευρώ. Η κατά γράμμα εφαρμογή του κανόνα θα οδηγήσει στη λήψη πρόσθετων μέτρων 6,6 δις. Ευρώ, μόνο για φέτος! Τα δύσκολα μάλιστα έρχονται τις επόμενες χρονιές, όπου για να επιτευχθούν οι στόχοι της μείωσης του ελλείμματος στο 6,5% το 2012, και ακολούθως στο 4,8% το 2013 και στο 2,6% το 2014 ( χρονιά που σηματοδοτεί «στα χαρτιά» την επιστροφή στις αγορές) απαιτείται μία πραγματική υπέρβαση. Το απόλυτα λογικό συμπέρασμα είναι πως «δε βγαίνουμε». Οι άνθρωποι της τρόικας εκτιμούν ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί τουλάχιστον δύο χρόνια επέκτασης του Μεσοπρόθεσμου Δημοσιονομικού Προγράμματος, προκειμένου να επιμεριστεί με πιο ομαλό τρόπο το βάρος του.

Τα κλιμάκια της τρόικας στην «επίσκεψη» που πραγματοποιούν εντόπισαν αστοχίες στην εκτέλεση του κρ
Keywords
Τυχαία Θέματα